Değişen Düzen ve Başlayan Yolculuk 2025 Yılı Sonunda
2025’in ilk yarısı, Bitcoin öncülüğünde kurumsal adaptasyonun hızlandığı bir dönem olarak öne çıktı. Spot ETF’lere olan güçlü girişler, birçok devlet kurumu ve şirketin portföy çeşitlendirmelerinde Bitcoin’i temel varlık olarak konumlandırmaya başlamaları ya da buna yönelik uygulamalara başlamaları, dijital varlıklara duyulan güvenin kurumsal ölçekte kalıcı hale gelmeye başladığını gösterdi. Bu eğilimin yansımaları Ethereum tarafında da hissedilmeye başlandı.
Zincir üzerinde Nisan ayı sonrasında başlayan büyük cüzdan sayısındaki artış, TVL verilerindeki toparlanma ve aktif adres sayısındaki düzenli yükseliş, Ethereum’un da bu kurumsal dönüşümden pay almaya başladığına işaret ediyor. Özellikle Pectra güncellemesinin ardından teknik olarak güçlenen Ethereum, altyapı projelerinde ve DeFi alanında yeniden cazibe merkezi haline gelirken, Ethereum’un da tıpkı Bitcoin’in ilk dönemlerindeki gibi kurumsallardan talep görmeye başlamasına yardımcı oldu.
Altcoin tarafında ise selektif bir ayrışma yaşanıyor. DeFi ve RWA temelli projeler yılın ilk yarısında ön plana çıkarken, piyasanın altcoinlere henüz sıcak olmadığı görülüyor. Ancak Bitcoin ve Ethereum’daki kurumsal adaptasyonun genişlemesiyle birlikte, yılın ikinci yarısında sermaye dağılımının alt segmentlere de yayılması bekleniyor. Bu yayılımın öncelikle gelir düzeyi ve kullanım oranı yüksek olan Layer-1 projeleriyle başlaması ve bu başlangıcın ardından alt projelere yayılması beklenebilir.
2025 Yılının İlk 6 Ayında Öne Çıkan Haberler
• Ripple ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), karşılıklı olarak temyiz başvurularını geri çekme kararı alarak 5 yıldır süren davayı resmen kapattı.
• Fannie Mae ve Freddie Mac’i denetleyen Federal Konut Finansmanı Ajansı Başkanı William Pulte, bankalardan kredi kriterlerinde bir ev alıcısının kripto varlıklarını kabul etmeyi değerlendirmelerini istedi.
• Texas Valisi Greg Abbott, eyalet çapında stratejik Bitcoin rezervi kurulmasını öngören yasayı imzalayarak Texas’ı bu alanda ABD’de Arizona ve New Hampshire’ın ardından üçüncü eyalet yaptı.
• USDC stablecoininin ihraççısı Circle, New York Borsası’nda (NYSE) “CRCL” koduyla piyasaya sürüldü. CRCL halka arzının ardından %300’ün üzerinde yükseliş gösterdi.
• ABD Senatosu, stablecoin ihraççılarını düzenleyecek olan GENIUS Yasasını 68’e 30 gibi güçlü bir oy oranıyla kabul etti. Bu, Senato’nun ilk kez büyük bir kripto varlık yasasını geçirmesi anlamına geliyor.
• Tron, Justin Sun liderliğinde ABD’de halka arz olmayı planlıyor. Financial Times’a göre Tron, Nasdaq’ta işlem gören SRM Entertainment ile ters birleşme yoluyla borsaya açılacak. Süreci, Trump ailesiyle bağlantılı olan Dominari Securities yönetiyor.
• SEC, eski Başkan Gary Gensler döneminde önerilen ve DeFi platformlarını geleneksel menkul kıymet borsası tanımı altına almayı hedefleyen kural değişikliklerini resmen geri çekti.
• JPMorgan, Bank of America, Citigroup ve Wells Fargo gibi büyük ABD bankaları, dijital varlık platformlarına rakip olabilecek ortak bir stablecoin projesi için güçlerini birleştiriyor. Zelle’nin sahibi Early Warning Services (EWS) ve The Clearing House gibi önemli ödeme altyapı şirketleri aracılığıyla yürütülen bu proje, geleneksel bankacılık ile dijital varlık entegrasyonunu amaçlıyor.
• İflas sürecindeki kripto platformu FTX, alacaklılarına yönelik ikinci büyük ödeme turuna 30 Mayıs 2025’te başladı. Bu kapsamda, toplamda 5 milyar doları aşan bir dağıtım gerçekleştiriliyor.
• Ethereum’da Pectra güncellemesi gerçekleşti.
ICRYPEX 2025 Kripto Varlık Yarı Yıl Raporunu okumak için tıklayınız.