Eos (EOS) Nedir? Hangi Avantajları Sunar?

EOS.İO (EOS), iş uygulamaları ve merkezi olmayan uygulamaları (dApp) geliştirmek, barındırmak ve çalıştırmak için kullanılan blokzincir tabanlı, merkezi olmayan bir platformdur. EOS, blokzincir üzerine kurulmuş bir işletim sistemi gibi çalışmasıyla diğer blokzincir platformlarından bariz bir şekilde ayrılır. Eos platformunun yerel coini yine projenin adını taşıyan EOS’tur. Bu yazımızda Eos nedir, Eos ne işe yarar, Eos avantajları nelerdir gibi soruların cevaplarını arayacağız.

Eos Nedir? Ne İşe Yarar?

EOS, merkezi olmayan uygulamalar (dApp) geliştirmek üzere donanımlı bir blokzincirdir. EOS, geliştirilen bu uygulamaları barındırmak ve çalıştırmak için de işlevsel özelliklere sahip bir platformdur. Bunun yanı sıra güvenli erişim ve kimlik doğrulama, veri barındırma, kullanım yönetimi, izin verme ve merkezi olmayan uygulamalar ile İnternet arasında iletişim gerçekleştirme yeteneklerine de sahiptir. Başta Ethereum blok ağında oluşturulan EOS, 2018 yılında kendi ağına geçmiştir.

EOS, hem işletmelerin hem de bireysel kullanıcıların merkezi olmayan uygulamaları çok büyük oranda geleneksel web uygulamaları geliştirir gibi pratik bir şekilde oluşturulmasını sağlamak için temelde ihtiyaç duyulabilecek tüm işlevleri karşılar. EOS, arayüz geliştirme noktasında web araç takımı, kendi kendini tanımlayan arayüzler, kendi kendini tanımlayan veri tabanı şemaları ve bildirime dayalı izin şeması gibi temel kullanılabilirlik yetkinliklerini barındırır. EOS üzerinde oluşturulan merkezi uygulamalar, platformun esnekliğinden, güvenlik seçeneklerinden, yüksek işlem kapasitesinden ve diğer avantajlardan beslenebilmektedir.

EOS’un saniyede 1 milyonu geçebilen işlem hızı ve Ethereum’un birçok özelliğine sahip olması, kripto para dünyasına adım attığında onu fark edilebilir kılmıştı. EOS’un blokzincir üzerindeki veri doğrula işlemleri “Yetkilendirilmiş İş Kanıtı” (dPOS) madenciliği ile tamamlanır. Veri doğrulama işleminin bu şekilde gerçekleşmesi sayesinde EOS ağında saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirilebilir. EOS blokzincirinde transferler “Yetkilendirilmiş İş Kanıtı” modeliyle gerçekleştirildiği için EOS ortaya daha verimli bir çözüm koyar.

EOS ağı üzerinde ücretsiz olarak EOS ve akıllı kontrat ürünlerini transfer etmek isteyenler işlemci, ekran kartı, disk alanı gibi hesaplama kaynaklarını ağ ile paylaşmaları karşılığında bu imkana sahip olabilir.

Eos Hangi Avantajları Sunar?

EOS platformu, ölçeklenebilirlik, hızlı işlemler, düşük maliyetler, kaynak yönetimi, güvenlik, geliştirici desteği ve güçlü bir topluluk gibi avantajlarıyla kripto para sektöründe dikkat çekmektedir. EOS platformunun sunduğu avantajların detayları ise aşağıdaki gibidir.

Yüksek Ölçeklenebilirlik:

Blokzincir tabanlı uygulamalar için yüksek ölçeklenebilirlik sunan EOS, saniyede 1 milyon işlem gerçekleştirebilerek işlem hızı problemlerini minimalize eder.

Ücretsiz İşlem İmkanı:

EOS, bazı şartların yerine getirilmesi karşılığında kullanıcılarına ücretsiz işlem yapma imkanı sağlayabilir. Düşük değerli işlemler için bu, ekonomik bir çözüm olabilir.

Esneklik:

EOS, akıllı sözleşmeleri destekleyen bir platformdur. Bu sayede geliştiriciler çok çeşitli uygulamalar oluşturabilme imkanına sahip olur. Özelleştirilebilir akıllı sözleşmeler özgün projeler geliştirilmesine vesile olur.

Yüksek Hızlı İşlem Onayı:

EOS, hızlı blok üretim süresi ve paralel işlem becerileri sayesinde hızlı işlem onayına zemin hazırlar. Bu da işlemlerin kullanıcı tarafında hızlı şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Yoğun kullanım durumlarında bu özelliği yüksek performans sağlar.

Kullanıcı Dostu Kullanım:

EOS, kullanıcı dostu bir arayüz ve geliştirme araçlarını beraberinde getirir. Bu sayede kullanıcılar uygulamaları kolayca oluşturabilir ve kullanabilir. Kullanıcıların kolayca coin transferleri yapması, kaynak talep etmesi ve ağda oy kullanması da mümkündür.

Yönetişim Modeli:

EOS, Yetkilendirilmiş Hisse Kanıtı (DPoS) ismini taşıyan bir yönetişim modeline başvurur. Yetkilendirilmiş Hisse Kanıtı modelinde coin sahipleri blok üreticilerini seçme ve ağdaki yönetim kararlarına katılma hakkına sahiptir. Bu, EOS ağının merkezi olmayan ve demokratik bir şekilde yönetilmesini sağlar.

Kaynak Yönetimi:

EOS.IO platformu, kullanıcılara kaynakları (CPU, bant genişliği ve depolama) talep etme ve yönetme şansı tanır. Böylece EOS coin sahipleri, kaynakları gereksinimlerine göre ayarlayabilir ve işlem yapabilme kapasitesini artırabilir.

Korumalı İşlem:

EOS.IO platformu, kullanıcıların işlem güvenliğine dikkat eder ve çeşitli önlemleri beraberinde getirir.  İşlemlerin geri alınabilmesini mümkün hale getiren yedekleme ve geri dönme mekanizmaları buna örnek olarak gösterilebilir.

Eos Nasıl Çalışır?

EOS platformu, kullanıcılarına hızlı işlem süreleri sağlamak, düşük maliyetler sunmak, kaynak yönetimi gerçekleştirmek, geliştirici dostu bir ortamda akıllı sözleşmeler oluşturmak gibi çalışma prensiplerini benimser.

EOS, tıpkı bir bilgisayar gibi performans gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Yazılımın kendisi dahi bazı tanıdık bilgi işlem kavramlarından faydalanır. Bunu EOS blokzincirine güç sağlayan 3 çeşit kaynak ile örneklendirebiliriz. Bunları hemen aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Durum Depolama (RAM): Blok zincirinde anında referans alınabilecek verileri depolar.

Hesaplama (CPU): Herhangi bir dApp çalıştırmak için ihtiyaç duyulan gerçek işlem gücü.

Bant Genişliği: Ağ üzerinden bilgi aktarımı görevi ona aittir.

Eos Kurucuları Kimlerdir?

Brendan Blumer – Daniel Larimer

EOS platformu, blokzincir teknolojilerinde deneyimli Block.one şirketi tarafından 2017 yılında oluşturulmuştur. Block.one’nin yöneticileri olan Brendan Blumer ve Dan Larimer, EOS platformunun çıkışına öncülük etmişlerdir. EOS platformunu da Block.one geliştirmiştir.

Dan Larimer, BitShares ticaret platformu ve Steeem blok zinciri de dahil olmak üzere farklı kripto para projelerinde de rol oynamıştır. Bununla beraber kendisi blokzincir üzerine inşa edilen ilk uygulama olan sosyal medya ağı Steemit’in kurucu ortağıdır.

Brendan Blumer, girişimci, yönetici ve yatırımcı olarak bilinir. Gamecliff olarak geliştirdiği internet sitesinde EverQuest ve World of Warcraft dahil olmak üzere MMORGP oyunları için farklı karakterler, itemler vb. şeyler yer aldı. Emlak komisyoncularına yönelik kurumsal veri paylaşım platformu olan Okay.com’u 2010 yılında hayata geçirdi. ii5 projesi ile de Hindistan’daki emlak ilanlarına odaklandı.

EOS Hakkında Diğer Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Eos hakkında biraz daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki bazı soruların cevaplarına bakmak faydalı olacaktır.

EOS token midir? Yoksa coin midir?

Coin, kendi blokzinciri üzerinde oluşturulmuş kripto para birimidir. Token ise, kendi blokzincirine sahip olmayan ve mevcut bir blokzinciri üzerinde oluşturulan kripto para birimidir. EOS kendi ağına sahip olduğu için bir coindir.

EOS coin hangi blok zincir üzerindedir?

EOS coin, başta Ethereum blokzinciri üzerinde yer alıyorken günümüzde kendi blokzincir ağını kullanmaktadır.

EOS coin madenciliği yapılıyor mu?

Eos projesi, DPoS adlı fikir birliği algoritması kullanıldığından madenciliği yapılmamaktadır.

EOS coin nasıl alınır?

EOS coin satın almak için ICRYPEX’te üyelik oluşturulması yeterlidir. Üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra EOS coin dahil olmak üzere diğer kripto para birimleri hızlı, kolay ve güvenli şekilde alınıp satılabilir.

ICRYPEX’e Nasıl Üye Olunur?

Tarayıcıdan www.icrypex.com adresini ziyaret ettikten sonra sayfanın sağ üst tarafındaki “ÜYE OL” butonuna tıklayabilir, gerekli bilgileri doldurduktan sonra üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

Mobil cihazlardan ise öncelikle;

Andorid kullanıcıları buraya tıklayarak, Apple kullanıcılar buraya tıklayarak, HUAWEI kullanıcıları ise buraya tıklayarak uygulamamızı indirebilirler. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra sol üst taraftaki menü ikonuna tıklayabilir, ardından “ÜYE OL” kısmına tıklayarak gerekli bilgileri doldurabilir ve üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...
Dusk Coin Nedir? Dusk Network Ne İşe Yarar?
Geleneksel finansı ve gerçek dünya varlıklarını blok zinciriyle buluşturan bir proje düşünün: Dusk Coin. Hem bireyler hem de kurumlar için yeni nesil finansal çözümler sunarken gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliği aynı platformda bir araya getiriyor. Peki, Dusk Coin nedir ve merak edilmesinin arkasında ne var? Finansal dünyaya blok zinciri özelinde bir dokunuş yapan bu yenilikçi proje hakkında...
Gala Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun endüstrisinin ve blok zinciri teknolojisinin her geçen gün geliştiği ve daha geniş kitlelere ulaştığı bir gerçek. Kripto para sektörü için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Bunun farkında olan ve geçmişten edindiği tecrübeleri blok zinciri teknolojisiyle bir araya getiren Gala Games, kullanıcılarına yepyeni deneyimler sunma gayretinde. Peki tam olarak Gala coin nedir? Oyuncuların oyunlar üzerinde...
OM Coin Nedir? MANTRA Ne İşe Yarar?
OM coin, blok zinciri dünyasında yeni fırsatlar sunan yenilikçi projelerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek dünya varlıklarını tokenize etmekten, merkeziyetsiz kimlik sistemlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilen Mantra coin, yüksek performanslı bir altyapı üzerinde çalışıyor. Peki, OM coin nedir ve neden kripto topluluğunda bu kadar konuşuluyor? Bu yazıda, OM coin, yani Mantra DAO projesinin...
ADA Coin Nedir? Cardano (ADA) Projesi
Blok zinciri teknolojisinin sınırlarını zorlayan Cardano, kripto dünyasında dikkatleri üzerine çekmeyi başaran projelerden biri. Sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde, yenilikçi bir platform olan Cardano’nun güvenli ve ölçeklenebilir bir dijital ekosistem yaratma amacına nasıl odaklandığını görecek ve “ADA coin nedir?” sorusunun izini süreceksiniz. Piyasa hacmine göre kripto para dünyasında...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın