Stella (ALPHA), daha önceleri ‘Alpha Finance Lab’ olarak bilinir ve kullanıcıları çeşitli finansal hizmetlere, araçlara ve ürünlere bağlamak için tasarlanmıştır. Borçlanma maliyeti %0 olan kaldıraçlı bir strateji protokolü olan bu proje, DeFi kullanıcılarının potansiyel getiriye erişmeleri için bir hedef olmayı amaçlar. Bu yazıda ALPHA nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır, neden farklı gibi birçok soruya yanıt bulabilirsiniz.
Stella (ALPHA) Projesi Nedir?
Stella yani ALPHA coin projesi, kaldıraç kullananların ve borç verenlerin olabilecek en fazla getiri potansiyeline erişmeleri için başvurulacak bir yer olmaya gayret gösterir. ALPHA coin, kullanıcıların desteklenecek kadar güvenli olmaları koşuluna karşılık %0 borç alma maliyetiyle çeşitli kaldıraçlı stratejilere erişmesine ve kaldıraçtan getiri elde etmesine olanak tanır. Stella, ayrıca borç verenlerin borç verme havuzlarına varlık ödünç vermelerine ve kaldıraçlı stratejilerden gerçek getiri elde etmelerine olanak tanır.
Stella Strategy kullanıcıları, kaldıraçlı pozisyonlar açmak için ödünç verilen varlıkları ödünç alabilir. Borç alanlar tarafından elde edilen getiriler, Stella’nın ‘Kazandıkça Öde (PAYE)’ modelinin bir sonucu olarak borç verenler ile borç verme şeklinde APY paylaşılır. Stella, ayrıca büyük DeFi protokollerinden alınan bir dizi kaldıraçlı strateji sunarak kullanıcılara getiri elde etmek için genişletilmiş fırsatlar oluşturur.
ALPHA coin ise Stella projesinin yerel tokeni olarak kullanılır. ALPHA coin, Stella protokolünün ana ödeme yöntemidir. Ayrıca, bu tokene sahip kullanıcılar ellerindeki ALPHA coin ile stake işlemleri gerçekleştirerek ağ kullanım ücretinin belli bir miktarını kazanabilirler. Bunun yanı sıra ALPHA, likidite madenciliği ve Stella projesinin yönetişim süreçlerinde söz sahibi olmak için de kullanılır.
ALPHA Coin Nasıl Çalışır?
Stella’da, borç alanlar (kaldıraç olarak da tabir edilir); herhangi bir borçlanma maliyeti ödemeden, desteklenen DeFi stratejilerinden yararlanabilirler.
Borç verenler, kaldıraçlardan borç verme APY’si olarak paylaşılan gerçek getiri kazanabilir. Kaldıraçlar ne kadar çok alırsa, borç verenler o kadar çok kazanır. Bu, Stella’nın kaldıraç kullananların ve borç verenlerin en yüksek getiri potansiyelini elde etmelerine yardımcı olmak için tasarlanan ‘Kazandıkça Öde’ (PAYE) modeliyle mümkün olmaktadır.
Stella protokolü, Stella Strategy ve Stella Lend olmak üzere iki bölümden oluşur. Stella Strategy, kullanıcıların %0 borçlanma faiziyle birden fazla kaldıraçlı stratejiye erişmesine olanak tanırken Stella Lend, borç verenlerin varlıkları Stella’daki borç verme havuzlarına ödünç vermelerine ve potansiyel olarak getiri sağlamalarına imkan sağlar.
Stella Strategy ve Stella Lend’in daha iyi anlaşılabilmesi için bu kavramlara biraz daha yakından bakılabilir.
- Stella Strategy
Kaldıraç kullanmak isteyenler, çeşitli DeFi protokolleri üzerine inşa edilmiş birden fazla kaldıraçlı strateji seçimine erişebilir. Borç veren taraftan pozisyonu yükseltmek için alınan borçlanma faizini ödemek yerine, kaldıraç kullananlar sadece pozisyonu kapatırken kazandıkları getiriyi paylaşmak zorundalar. Bu da, kazancın olmadığında ödemenin de olmayacağı anlamına gelir.
- Stella Lend
Borç vermek isteyenler varlıklarını Stella’daki borç verme havuzlarına ödünç verebilir ve getiri elde edebilirler. Stella Strategy’den elde edilen getiriler kredi verenlerle paylaşılır. Borç verme APY’sinin kaldıraçlılardan paylaşılan getiri olduğu göz önüne alındığında, borç verme APY’sinde maksimum tavan yoktur.
ALPHA’yı Farklı Kılan Özellikler Nelerdir?
Stella projesi, sürekli gelişme odağıyla DeFi alanındaki karşılanmayan ihtiyaçları düzenli olarak araştırır, belirler ve ele alır. Protokolde barındırılan her bir yeni ürünle, Stella projesi de aslında yeni bir özellik kazanır. Bu da aslında sadece Stella’nın değil, DeFi ekosisteminin maksimum getiri ve finansal bağımsızlık sağlayabilecek daha fazla kullanım kurumuyla zenginleşmesi anlamına gelir.
Stella’nın en dikkat çeken özelliği, Stella Strategy sayesinde kullanıcıların Stella Lend’den %0 maliyetle borç alarak pozisyonlarını artırabilmesidir. Bu özellik, kullanıcıların daha büyük pozisyon boyutlarına öncülük ederek işlem ücretlerinden, token ödüllerinden veya fiyat riskinden daha yüksek getiri elde edilmesini sağlar.
ALPHA coin, birlikte çalışabilirlik ve zincirler arası yapıyı ele alarak DeFi ürünlerinin BSC ve Ethereum gibi diğer ağlarla birbirine bağlanması ihtiyacını karşılar. Mesela AlphaX ürünü, SushiSwap protokolü modeline dayanan türünün ilk takas ürünü olacak ve tüm sürecin arka planda nasıl işlediğini kullanıcıların bilmesine gerek kalmadan anında takas yapmalarına olanak sağlayacak.
ALPHA Coin Kurucusu Kimdir?
Stellar; yani ALPHA coin, geçmiş dönemde Band Protocol’de strateji başkanı olarak görev yapan Tascha Punyaneramitdee tarafından 2020 yılında kurulmuştur.
Tascha Punyaneramitdee, Kaliforniya Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olduktan sonra Harvard Business School’da işletme alanında yüksek lisansını tamamlamıştır.
Punyaneramitdee, ALPHA’yı hayata geçirmeden önce küresel yatırım bankacılığı şirketi olan Jefferies’te yatırım bankacılığı analisti, dünya genelinde ün kazanmış bir bilişim şirketi olan Tencent’te ürün müdürü olarak görev yapmıştır. Stella (ALPHA)’yı kurduktan sonra INIT Capital adlı bir projeye daha imza atarak likiditenin herkes için ulaşılabilir olması için çalışmalar yürüttüğü görülür.
Dolaşımda Kaç Adet ALPHA Var?
ALPHA coin arzı miktarı toplam olarak 1 milyar adettir. Piyasaya sürüldüğünde ise ALPHA’nın en baştaki dolaşım arzı 174.1 milyondu. Şu an ise bu rakam 846 milyona ulaşmıştır. ALPHA’nın token tahsisini merak edenler içinse aşağıdaki tablo bilgilendirici olacaktır.
Binance Launcpad | Toplan token arzının %10’u |
Binance Launchpool | Toplan token arzının %5’i |
Özel Satış | Toplan token arzının %13.33’ü |
Likidite Madenciliği | Toplan token arzının %20’si |
Edip ve Danışmanlar | Toplan token arzının %15’i |
Ekosistem | Toplan token arzının %36.67’si |
Stella (ALPHA) Ağı Nasıl Korunuyor?
Bir ERC-20 tokenı olan ALPHA, popüler kullanımdaki en sağlam ve güvenli blok zinciri ağlarından biri olan Ethereum tarafından desteklenmektedir. Stella’nın özel geliştiricileri ve araştırmacıları olsa da akıllı sözleşmelerin güvenli olduğundan ve siber saldırılara karşı korunduğundan emin olmak için dış denetimlere de güvenir.
ALPHA Coin Geleceği Var mı?
ALPHA coinin önümüzdeki dönemlerde nasıl bir performans ortaya koyacağı ve gelişme göstereceği aslında birçok faktöre bağlıdır. Bu yüzden de kesin olarak çıkarımlara varmak mümkün değildir. Fakat Stella projesinin gelecek performansını etkileyecek bazı faktörlere değinilebilir.
DeFi ekosistemi var olduğundan beri hızla gelişme ve büyüme gösteren bir sektör olmuştur. Bu sektör finansal hizmetlerin merkeziyetsiz ve açık kaynaklı bir şekilde sunulmasını sağlar. Stella ise ortaya koyduğu projesiyle bu alanda birbirinden değişik ürünler ve hizmetler ile kullanıcılara borç verme, likidite sağlama ve diğer finansal işlemleri gerçekleştirebilme şansı tanır. Bu kapsam DeFi alanının genişlemesi, ALPHA coinin de daha geniş bir kullanıcı tabanına ulaşması ve iş hacmini büyütmesi adına besleyici olabilir.
ALPHA coinin yeni ürünler geliştirmesi, hizmet kapsamını artırması ve tüm bu süreç devam ederken mevcut ürünlerini de önceki versiyonundan daha iyi hale getirmesi, projenin öne çıkmasında faydalı olabilir.
DeFi sektöründe birçok projenin bulunduğu unutulmamalıdır. Bu da aslında rekabetçi bir ortamın varlığına işaret eder. ALPHA coin tarafından sunulacak benzersiz değer önerileri, imza atılacak yeni iş birlikleri bu rekabetçi ortamda onun ayrışmasını destekleyebilir.
Dış etken olarak bahsedilebilecek regülasyon ve hukuki faktörlerdeki değişikliklerin veya belirsizliklerin de Stella’nın geleceğini etkileyebileceği hatırlanmalıdır.
Toparlamak gerekirse, ALPHA coin geleceği; DeFi alanındaki genel durum, projenin kendini ileriye taşıması, piyasadaki rekabet şartları, regülasyon ve hukuki süreçler gibi faktörlere bağlıdır. Kripto para alanında belirsizlikler her zaman mevcut olacağı gibi, kullanıcılar için riskler de bulunacaktır. Bu sebeple ister Stella (ALPHA) projesi olsun, ister diğer kripto para projeleri olsun kullanıcıların öncelikle kendi araştırmalarını yapmaları, mevcut olan riskleri gözetmeleri ve yatırım aşamasında dikkatlice karar almaları fazlasıyla kritiktir.
Stella (ALPHA) Hangi Borsalarda Var?
“ALPHA coin hangi borsada var?” diye bakıldığında kullanıcıların karşısına hem merkezi hem de merkeziyetsiz olmak üzere birçok kripto para borsası çıkar. ALPHA, şu ana kadar global kapsamda hizmet verenler de olmak üzere birçok kripto para borsasında listelenmiştir. Bunlardan bir tanesi de ICRYPEX’tir.
ICRYPEX’ten Kolayca ALPHA Coin Al
Hız, güvenlik ve şeffaflık odağında hizmet veren ICRYPEX’in ‘Kolay Al Sat’ özelliği sayesinde her bir kullanıcı saniyeler içerisinde ALPHA coin al sat işlemi gerçekleştirebilir. Bunun yanı sıra ICRYPEX’in ‘Pro Al Sat’ özelliği sayesinde kullanıcılar belirleyecekleri fiyatlar üzerinden alım satabilmek için emirlerini iletebilirler.