Binance USD (BUSD) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Binance USD (BUSD) Nedir?

Binance USD veya BUSD, başka bir varlığın değerine bağlı olan ve genellikle blok zinciri belirteçleri olarak adlandırılan paketlenmiş belirteçlerin başka bir kanıtıdır: örneğin, itibari para birimi, hazine taşları, hisse senetleri veya gayrimenkul. Bu bağlamda BUSD, ABD dolarına sabitlenir ve onu sarılmış bir token yapar.

Ayrıca çoğu sarılmış jetonun teminatlı jetonlar gibi davrandığını ve sarılmış jetona erişmek için başka bir kripto varlığının (ör. merkezi olmayan bir borsanın yerel jetonunun veya DEX protokolünün) stake edilmesini/kilitlenmesini gerektirdiğini belirtmekte fayda var.

Binance USD Nasıl Çalışır?

Binance USD, ABD Dolarına 1:1 sabitlenmiş itibari para destekli, teminatlandırılmış ve düzenlenmiş bir stabilcoin’dir. USD cinsinden sabit para, iki ana şirket olan Paxos ve Binance tarafından kuruldu ve New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı (NYDFS) tarafından onaylandı. Özellikle, ABD’de onaylanmış birkaç stabilcoin’den biriydi.

Paxos, stabilcoin’ini dış şirketlere bir hizmet ürünü olarak sunan, düzenlenmiş bir blok zinciri teknolojisi şirketidir. Bu durumda, FDIC sigortalı bir ABD bankasında Binance’in stablecoin’i için üçüncü taraf rezervi görevi görürler.

Diğer paketlenmiş stablecoin’lerde olduğu gibi, merkezi olmayan finans (DeFi) ekosisteminde kolay işlem sağlamak için BUSD oluşturuldu. BEP-2 cüzdan desteği ile ERC-20 token standardına göre inşa edilmiş olmasına rağmen, itibari para destekli stabilcoin, birden fazla blok zinciri ile birlikte çalışabilir.

Bir kişinin sahip olduğu her BUSD jetonu için, bu miktarın eşdeğeri gerçek bir banka hesabında tutulur. Yukarıda belirtildiği gibi, gerçek BUSD arzına eşit bir miktar, FDIC sigortalı bir ABD bankasında üçüncü taraf rezervi olarak hareket eden Paxos tarafından tutulmaktadır.

BUSD sarılmış bir token olduğundan, fiyat karşılığı ile aynı piyasa faaliyetlerine tabidir. Başka bir deyişle, itibari para biriminin değeri yükseldiğinde veya düştüğünde, aynı etki BUSD tokeni ile rezonansa girer.

Genel olarak, BUSD üç farklı zincirde bulunur; Ethereum, Binance Akıllı Zincir ve Binance Zinciri erişilebilirlik, esneklik ve hız olmak üzere üç ana özelliğe ulaşabilir.

Farklı Bir Stabilcoin: BUSD Teknolojisi

BUSD‘nin arkasındaki mekanizma, özellikle diğer stabilcoinlerin anlaşılmasının ne kadar zor olduğuyla karşılaştırıldığında oldukça basittir. Spesifik olarak, BUSD, BUSD/USD arzının ve rezervinin sürekli olarak 1:1 oranında korunmasını sağlayan bir deflasyon mekanizması kullanır. Başka bir deyişle mekanizma, her BUSD’nin Paxos rezervinde 1 USD karşılığında itfa edilmesini sağlar.

BUSD satın alındığında, bu tutarın bir BUSD eşdeğeri oluşturulur ve saklama için Paxos’a fiyat eşdeğeri ödenir.

Öte yandan, Paxos’a bir BUSD gönderildiğinde, token daha sonra blok zinciri altyapı platformu tarafından yakılır ve sabit bir BUSD arzı/rezervini sürdürmek için bir satış emri talep edildiğinde fiyat eşdeğeri ile sağlanır. AMERİKAN DOLARI. 1: 1 oranında.

BUSD belirteci, ERC-20 belirteç standardına dayanmaktadır. Sonuç olarak, çeşitli ERC-20 akıllı kontaklarla uyumludur. Benzer şekilde, BUSD tarafından benimsenen token standardı, Ethereum tabanlı değişim cüzdanları arasında birlikte çalışabilirliği sağlar.

Binance Usd – BUSD Ne İşe Yarar?

BUSD‘nin yatırımcılar ve tüccarlar için çok sayıda kullanım durumu vardır ve bunların en ünlüsü kripto pazarındaki fiyat oynaklığından kaçınmaktır. BUSD bir stabilcoin olduğundan, kripto para piyasasında yüksek oynaklık dönemlerinde bir değer deposu olarak kullanılır.

BUSD’nin bir başka popüler kullanımı, yatırımcıların USD’nin BUSD‘ye değerinin sabit 1:1 oranının altına düştüğü dönemleri beklediği arbitraj ticaretidir.

Örneğin; USD’nin BUSD‘ye karşı değerinin 1$’ın biraz altına düştüğü zamanlar vardır. Bu süre zarfında, tüccarlar BUSD’yi toplu olarak satın alabilir ve BUSD/USD değerinin paralel bir konuma dönmesini bekleyebilir. Bu noktada, itibari paraya geri satabilir ve işlem gören BUSD başına 0,02 $ kadar az bir kazanç elde edebilirler.

BUSD‘nin diğer dikkate değer kullanımları arasında, bunları doğrudan itibari paraya dönüştürmek yerine diğer ticaret faaliyetlerinden elde edilen kârları elde etmek yer alır. Bu, örneğin ticaret veya likidite havuzu yoluyla bir borsada yeniden yatırım yapmayı kolaylaştırır.

Son olarak, BUSD bağlı tokenlerden biridir. Sonuç olarak, BUSD, gerekli şeffaflığı ve güvenliği sağladığı için stabilcoin piyasasını süsleyen en standart sabitlenmiş tokenlerden biridir ve bu da onu yatırımcılar ve genel kripto meraklıları için en iyi seçim haline getirir.

Merkezi Olmayan Finans (DeFi) Nedir? Ne İşe Yarar?
Yüzyıllardır dünya ekonomisini şekillendiren geleneksel finans sistemi, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artık eskisi kadar rakipsiz değil. Özellikle blok zinciri teknolojisinin sunduğu imkanlarla ortaya çıkan Merkezi Olmayan Finans (DeFi), finans dünyasında köklü bir değişimin kapılarını aralıyor, aracı kurumlara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak finansal işlemleri daha hızlı, şeffaf ve erişilebilir...
Shiba Coin Nedir?  SHIB Neden Popüler?
Kripto dünyasında eğlenceyi ve topluluk gücünü bir araya getiren projelerden biri olan Shiba Inu, kısa sürede küresel çapta büyük bir ilgi görmeyi başardı. Eğlence odaklı bir yaklaşımı benimseyen ve “Dogecoin katili” olarak anılan bu kripto varlık, yalnızca bir memecoin olmanın ötesine geçerek yenilikçi bir ekosistem yaratmayı hedefliyor. Peki, Shiba Coin nedir ve neden bu kadar popüler...
PNUT Coin Nedir? Peanut the Squirrel Ne İşe Yarar?
Peanut the Squirrel adlı kripto para projesinin arkasında, tüm dünya tarafından tanıtan bir sincabın hüzünlü hayat hikayesi yer alıyor. Elon Musk’ın dahi dikkat çektiği bu hikâye kamuoyunda büyük bir ses getirdi. Peki, tüm bunlar yaşanırken ortaya çıkan PNUT coin nedir? Kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu hikâyenin detaylarını ve kısa bir süre içinde milyonlarca dolar piyasa değerine ulaşan bu memecoin...
ICO Nedir? Neden Yapılır? Initial Coin Offering Neden Yapılır?
Kripto para dünyasında yenilikçi projelere yatırım yapmanın en popüler yollarından biri olan ICO’lar, yatırımcıların her zaman ilgisini çekiyor. Peki, tam olarak ICO nedir ve neden bu kadar ilgi görüyor? Erkan aşamada yatırım yapanlara devasa kar elde etme şansı tanıyan bu sistem hakkında daha fazlasını keşfetmek isteyenleri keyifli bir içerik bekliyor. ICO ne demek başlığıyla, rehber niteliğinde yazımıza...
CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın