IEO Nedir?

Initial Exchange Offering (IEO), temelde şirketlerin token ihraç etmek ve sermaye artırmak için kullandıkları yöntemlerden biridir. Projenin geliştiricileri, ekip üyeleri bir noktadan sonra finansal teşviğe ihtiyaç duyarlar ve ihtiyaçları olan sermayeyi IEO’lar ile sağlamaya çalışırlar. Ayrıca IEO'nun Türkçe açılımı ilk borsa arzı olarak bilinmektedir.
 

IEO’ya Nasıl Katılabilirsiniz?

1.Yatırım yapmak istediğiniz bir IEO bulun.

2.Borsaya kaydolmanız ve KYC / AML prosedürünü geçerek hesabınızı doğrulamanız gerekir. 3. IEO'ya katılmak için kullanabileceğiniz kripto para birimlerini kontrol edin ve bunları hesabınıza yatırın.

3.IEO'nun başlamasını bekleyin ve tokenları satın alın.

Bir IEO’nun katılım şartları, katılımcı kripto para borsasına göre değişiklik gösterebiliyor. Genellikle potansiyel yatırımcıların kimlik ve konumlarının doğrulanması amacıyla KYC protokolünün sağlanması gerekiyor. Bazı ülkelerde IEO yasak olduğundan o ülkede ikamet eden yatırımcılar IEO’ya katılamıyor. Bunun yanı sıra bazı borsalar, IEO’ya katılmak isteyen kullanıcılarından borsanın kendi kripto para birimlerini cüzdanlarında bekletme şartı koyuyor ve bu şartı sağlayan kullanıcılarına çekiliş hakkı veriyor. En son yapılan çekiliş sonrası, yatırım yapmaya hak kazanan kullanıcılar belli miktarlarda fon yatırabiliyor. Her IEO'nun oldukça hızlı tükenme eğiliminde olduğunu unutmayın, bu yüzden zamanı geldiğinde hızlı ve hazır olun. Aşağıda IEO’ların kaç saniyede ne kadar toplandığından bahsedeceğiz.
 

IEO ( İlk Borsa Arzı ) Özellikleri Nelerdir?

IEO'lar, borsanın güvenilirliğini tehlikeye attığı için yalnızca yasal ve güvenilir, iyi bir ekibi olan, alanında uzman kişilerin yer aldığı projeleri desteklemeye çalışır. Bu nedenle, inceleme süreci daha derindir. Bir proje tüm doğrulamaları geçtikten sonra kripto para borsası üzerinden tokenlar satışa çıkarılır ve yatırımcılar ek işlemlerden geçmek zorunda kalmadan projenin tokenlarını alım – satım yapabilirler. IEO destekleyen borsaların yardımıyla projeler, önemli ölçüde ilgi ve güvenilirlik elde etmeyi başarır. Yatırımcıların, böylece tokenlerı satın alarak proje geliştiricilerinin ihtiyacı olan fonu toplamasını sağlar.

IEO öncesinde projenin sağlaması gereken önemli şartlar bulunmaktadır. Sağlam bir iş modeli, tecrübeli ekip üyeleri ve sağlam, güvenli bir teknolojik altyapı gibi şartları sağlamak zorundadır. Her kripto para projesi ikna edici bir whitepaper sunmalıdır. Ayrıca IEO’da toplanabilecek maksimum sermayenin sınırlı veya esnek sermaye olup olmayacağı da önceden belirlenerek açıklanmalıdır.
 

IEO'nun Artıları ve Eksileri

 

IEO'lar aşağıdakilerden dolayı avantajlıdır:

  • Yatırımcı güveni artar. Yatırımcılar doğrudan IEO proje ekibiyle değil, işlerin kötüye gitmesi durumunda onu daha güvenilir ve güvenli kılan borsa ile ilgileniyor.
  • Hem proje sahipleri hem de yatırımcılar için güvenlik fırsatı. IEO platformları, her katılımcı için zorunlu KYC / AML kontrolleri gibi düzenlemelerle ilgili her şeyi yönettiği için token ihraç edenler de kazanç sağlar.
  • Borsada listelenmenin garanti olması. IEO tokenleri, IEO'dan hemen sonra IEO borsasında listelenir.
  • Dolandırıcılık faaliyetlerin önlenmesi. IEO proje ekipleri ne anonim ne de sahtedir, bu nedenle paranızı topladıktan sonra ortadan kaybolmazlar. Borsanın güvencesi altındasınızdır.
  • Sadece IEO token alım satımını yapmak için yeni yatırımcılar borsaya kayıt olur ve borsalar için de avantaj sağlar.
  • IEO kabul eden borsalar, IEO'ları borsa tokenları (eğer varsa, BNB gibi.) değerini artırması için cüzdanlarında borsa tokenlarını tutmalarını isteyebilir ve bu tokenlerın değerini arttırmayı da amaçlar

     

Bununla birlikte, IEO'lar aynı zamanda aşağıdaki risk ve endişelerin de konusudur:

  • Belirsiz düzenlemeler ve kısıtlamalar mevcuttur. Birçok ülke ICO’lar için kötü niyetler kullanılmaları nedeniyle kısıtlamalar çıkardı veya ICO'ları tamamen yasakladı, bu da maalesef IEO'lara kötü bir şekilde yansıyabiliyor.
  • Piyasa manipülasyonu mümkündür. Çoğu IEO tokenı önceden basılmıştır, bu nedenle yatırım yapmadan önce token dağıtımı ve dağıtım şartlarını her zaman kontrol etmelisiniz. Hem proje ekibi hem de bir IEO borsası, tokenlerin makul olmayan büyük bir bölümünü kendilerine saklayabilir ve bu da daha sonra fiyatlara karışmaya neden olabilir. Ama böyle bir durumda borsanın itibari kirlenebileceği için çok olası bir durum değildir. Yine de dikkat etmekte fayda var.
  • Sınırlı sayıda yatırımcı. Yatırımcılardan, IEO'lar sırasında herkesin token satın almayı başaramadığına dair birçok şikayet var. Burada akla borsaların IEO projelerinin ve ya proje ekibinin marketing çalışmalarını iyi yapamadığı akla geliyor.
  • Trade botları. IEO'lara katılmak ve yatırımcıları alt etmek için programlanabilecek botlarla ilgili bir endişe var. Bir madde yukarıda bahsettiğimiz sınırlı sayıda yatırımcının botlarla bir ilgisi bulunabilir.
  • FOMO (Fear of Missing Out) yani fırsatı kaçırma korkusu. Acele etmeyin. Kendi araştırmanızı yapmayı ve projeleri ve projenin amacını incelemeyi unutmayın. Hem IEO proje yöneticileri hem de IEO platformları, tüm tokenları satmak için mümkün olduğunca fazla heyecan yaratma teşviğine sahiptir. Projenin teknik incelemesini, fikrini kontrol ettiğinizden emin olun.
     

IEO Coinleri

İlk büyük ölçekli IEO, TRON tarafından Uluslarası bir borsa aracılığıyla Ocak 2019'da başlatılan ünlü BitTorrent'ti. Dakikalar içinde neredeyse 60 milyar BTT token satıldı ve yaklaşık 7,2 milyon USD toplandı.

Uluslarası borsa IEO'larının başarısını gözlemledikten sonra, daha önemli borsalar modeli kopyalamaya başladı. Bir diğer önemli IEO, büyük bir uluslararası borsa aracılığıyla başlatıldı. Veriblock (VBK) , 10,4 saniyenin altında 7 milyon dolar topladı. Daha sonra, bu rekor, bir saniyede 2,5 milyon dolar değerinde BLOC tokenı satan başka bir uluslararası borsa aracılığıyla yürütülen bir Blockcloud IEO tarafından aşıldı. xDai (STAKE) , 2020 yılında IEO’su gerçekleşirilen coinin yıllık getiri oranı yaklaşık 44x olarak belirlendi ve yatırımcılarına en çok kazandıran IEO coini oldu.Yine 2020 yılında IEO’su gerçekleştirilen Elrond (EGLD) , ilk önce ERD olarak piyasaya sürülmüştü daha sonrasında 1EGLD = 1000 ERD olarak dönüştürülerek şimdiki halini alan coinin yıllık getiri oranı yaklaşık 30x olarak belirlendi. Bir başka IEO örneği olan RUNE IEO’sunda 100 milyon dolar’ın üzerinde bir piyasa değerine ulaştı ve 2020 yılındaki yıllık getiri oranı ise yaklaşık 23x olarak belirlendi.
 

IEO ve ICO Farkı

Bu sistemin yeniliği ICO'nun aksine, zaten var olan borsaları kullanmasıdır. Temel olarak IEO ve ICO’nun farkı ise yatırımcıların ICO’larda yatırımlarını bir akıllı kontrata veya web sitesine göndermek zorundadırlar, IEO’larda ise projeye yatırımların kripto para borsasındaki cüzdanları aracılığıyla yaptıklarından IEO’lar ICO’lara göre çok daha güvenilirdir. ICO'lara giren tüm projeler uygulanabilir değildir, hatta bazı durumlarda yenilikçi bile değildir. Borsalar tarafından belirli doğrulamalardan geçen IEO projeleri, bunların gerçekten yürütülecek, belirli bir sorunu çözen veya yenilikçi olan ve başarı şanslarını artıran projeler olduklarından bilinçli yatırımcılar tarafından daha çok dikkat çekmektedir.

ICO Nedir? Neden Yapılır? Initial Coin Offering Neden Yapılır?
Kripto para dünyasında yenilikçi projelere yatırım yapmanın en popüler yollarından biri olan ICO’lar, yatırımcıların her zaman ilgisini çekiyor. Peki, tam olarak ICO nedir ve neden bu kadar ilgi görüyor? Erkan aşamada yatırım yapanlara devasa kar elde etme şansı tanıyan bu sistem hakkında daha fazlasını keşfetmek isteyenleri keyifli bir içerik bekliyor. ICO ne demek başlığıyla, rehber niteliğinde yazımıza...
CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...
Dusk Coin Nedir? Dusk Network Ne İşe Yarar?
Geleneksel finansı ve gerçek dünya varlıklarını blok zinciriyle buluşturan bir proje düşünün: Dusk Coin. Hem bireyler hem de kurumlar için yeni nesil finansal çözümler sunarken gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliği aynı platformda bir araya getiriyor. Peki, Dusk Coin nedir ve merak edilmesinin arkasında ne var? Finansal dünyaya blok zinciri özelinde bir dokunuş yapan bu yenilikçi proje hakkında...
Gala Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun endüstrisinin ve blok zinciri teknolojisinin her geçen gün geliştiği ve daha geniş kitlelere ulaştığı bir gerçek. Kripto para sektörü için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Bunun farkında olan ve geçmişten edindiği tecrübeleri blok zinciri teknolojisiyle bir araya getiren Gala Games, kullanıcılarına yepyeni deneyimler sunma gayretinde. Peki tam olarak Gala coin nedir? Oyuncuların oyunlar üzerinde...
OM Coin Nedir? MANTRA Ne İşe Yarar?
OM coin, blok zinciri dünyasında yeni fırsatlar sunan yenilikçi projelerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek dünya varlıklarını tokenize etmekten, merkeziyetsiz kimlik sistemlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilen Mantra coin, yüksek performanslı bir altyapı üzerinde çalışıyor. Peki, OM coin nedir ve neden kripto topluluğunda bu kadar konuşuluyor? Bu yazıda, OM coin, yani Mantra DAO projesinin...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın