Ampleforth Governance Token (FORTH) Nedir?

ampleforth governance token nedir

Kripto para dünyasında volatilite veya diğer bilinen adıyla dalgalanma, fiyatlardaki ani değişimleri ifade eder ve bu kavram kripto para dünyasında oldukça sık gerçekleşir. Fiyatların bu ani değişimlerinden korunmak için ise yatırımcılar fiat para birimlerinin fiyatına endeksli olan stablecoinlerden destek alırlar. Bu içeriğimizde kendi adıyla bir stablecoin üreten, ürettiği bu stablecoinin sabit kalabilmesi için alışılagelmişin dışında yöntemlere başvuran ve bu kapsamda bir yazılım projesini olarak kabul edilen Ampleforth’a değineceğiz ve bu projeyle doğrudan ilişkili olup, yazımızın ana konusu olduğu için “Forth coin nedir?” sorusunu cevaplandıracağız. Stablecoin dünyasına yeni bir tat katan bu projeye gelin yakından bakalım.

Ampleforth Projesi Nedir?

Ampleforth projesi, fiyat istikrarını sağlamak ve likiditeyi artırmak amacıyla AMPL adı altında bir kripto para birimi oluşturmak için geliştirilmiştir. Yani aslında bir ABD dolarına endeksli stablecoin projesi olan Ampleforth, Ethereum üzerinde çalışır. AMPL adı verilen bir kripto para biriminin arzını ve talebini yönetmek için özel bir yöntem kullandığı için aynı zamanda bir yazılım olarak hizmet verir. Bu özelliğiyle de onun, stablecoin dünyasına yeni bir soluk kattığı söylenebilir.

AMPL coin ile USD arasındaki denge, kullanıcı mevduatları ve işlemleri yoluyla gerçekleşmez. Buradaki denge, platformun sağladığı arz ayarlaması yoluyla kurulur. Protokol her gün AMPL ile USD arasındaki oran dalgalanmalarını analiz eder. Bu oran zaten 1:1’de sabitse herhangi bir tedarik işlemi gerçekleştirilmez. AMPL’nin USD’nin üzerine çıktığı durumlarda ise, AMPL’nin USD ile eşitlenebilmesi için yeni arz basılır. Eğer ki AMPL, USD karşısında değer kaybederse, paritenin korunabilmesi için arzın bir kısmı yakılır.

Alışılagelmişin dışında bu özelliğiyle Ampleforth, şu iki sorunu çözmeye odaklanır:

Esneklik: Sabit arzlı kripto para birimleri, para birimi işlemlerini zorlaştıran ani talep şoklarına karşı savunmasızdır.

Çeşitlendirme: Kripto para birimleri genellikle birlikte hareket eder ve fiyat değişimleri Bitcoin’i çoğunlukla takip edebilir. AMPL ise, bu çalışma modeli sayesinde Bitcoin’in fiyat deseninden bağımsız olarak hareket edebilir. Bu da yatırımcıların portföyünü daha dengeli hale getirebilmek için bir fırsat olabilir.

Ampleforth projesinin ne olduğunu açıkladıktan sonra bu protokolün işleyişinde önemli bir yeri olan ve yazımızın ana konusu olan FORTH coin hakkında konuşmaya başlayabiliriz.

FORTH Coin Nedir?

FORTH coin, hakkında ilk bilinmesi gereken şey, aslında onun bir coin değil token olduğudur. Çünkü kendine özel bir blok zinciri yerine Ethereum üzerinde geliştirilmiştir. Ampleforth Governance Token (FORTH), Ampleforth protokolünün yönetişim tokeni olarak bulunur. “Ampleforth Projesi Nedir?” başlığı altında bahsedilen AMPL token ile aynı protokolde kullanılsa da FORTH tokenin amacı başkadır. AMPL, bir stablecoin olarak çalışırken, FORTH ise AMPL’nin geleceğini denetleyen yönetim mekanizması konumunda yer alır.

FORTH token, Ampleforth topluluğunun protokolün geleceğini belirlemesine ve yönetmesine yardımcı olmak için kullanılır. Bu token sahiplerine, protokolü geliştirmek, değiştirmek veya iyileştirmek için oy kullanma yetkisi verir. Bu şekilde, Ampleforth Governance Token, Ampleforth protokolünün demokratik bir yönetişim modeline dayalı olarak gelişmesine katkıda bulunur. FORTH maksimum arzı 15.297.897 adetle sınırlı olup, toplam arz adedi için de aynı rakam geçerlidir.

FORTH Token Özellikleri

FORTH token, belli başlı özelliklere sahiptir ve onun bu özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • FORTH token, protokol tarafından zorunlu tutulan yıllık maksimum %2 enflasyona sahiptir.
  • FORTH token emisyonları DAO tarafından kontrol edilir.
  • FORTH token sahipleri her yıl, belirli bir miktar tokenin üretimi (minting) ya da bu tokenlerin üretim sürecini atlamaya yönelik oy kullanabilirler.
  • FORTH basımından elde edilen gelirler DAO’nun kararına göre kullanılabilir

Ampleforth Governance Token (FORTH) Nasıl Çalışır?

forth nasıl çalışır

Ampleforth protokolü, token sahipleri tarafından her biri topluluktan gelen artan fikir birliğini temsil eden bir dizi ardışık adımla yönetilir. Teklifler ve fikirler Discord gibi kanallarda veya Ampleforth’un herkesin ulaşabileceği forumunda ortaya çıkar. Bu teklif ve fikirler, zincir üzerinde uygulamaya konulduğunda sonuçlandırılır.

Bu süreç ise aşağıdaki adımların birbirini takip etmesiyle gerçekleşir:

Fikir üretme: Topluluk üyeleri platformun büyümesini değerlendirirler. Discord yönetim kanalı, forum, sosyal medya ve benzeri çeşitli platformlarda değişiklik veya fikir önerileri sunulur.

Yönetişim Teklifi: Bir fikir yeterli desteği topladıktan sonra bu fikrin ana hatları çizilir ve bir teklif halinde resmileştirilir.

Tartışma: Oluşturulan önerilerin her birinin tartışma forumları vardır. Bu forumlarda mevcut sorunlar çözülür ve konuyla ilgili ayrıntılar pekiştirilir. Token sahipleri, bu forumlarda olası sonuçlar hakkında görüşlerini paylaşır ve potansiyel sonuçları ele alırlar.

Teknik Geliştirme: Teklif onaylandığında değişiklikler kodda uygulanır. Sonrasında ise son lansmandan önce test ağı ve güvenlik denetimlerinde test edilir.

Bağlayıcı Oylama ve Dağıtım: Bu aşama, token sahiplerinin doğrudan oy kullanması veya oy kullanma yetkisini başka bir adrese devretmesiyle gerçekleşir. Oylama sonucunda onay alındığında, kod aracısız olarak başarıyla uygulanır. Bu süreç, token sahiplerinin belirli bir önerinin hayata geçirilmesi konusunda son kararı vermesini konu alır ve aracıların katılımını gerektirmez.

FORTH Coin Kimindir?

Ampleforth Governance Token (FORTH), 2018 yılında blok zinciri teknoloji uzmanı iki isim olan Brandon Iles ve Evan Kuo tarafından hayata geçirilmiştir.

Brandon Iles, üniversitede bilgisayar bilimleri bölümünden mezun olmuştur. Geçmiş deneyimlerine bakıldığında ise birçok farklı şirkette yazılım mühendisi olarak çalıştığı görülür. Hatta Amplefort’u kurmadan önceki bulunduğu son iki şirket Uber ve Google olarak bilinir.

Evan Kuo, üniversitede mekatronik, robotik ve otomasyon mühendisliği bölümünü bitirmiştir. Kariyerine Yahoo’da ürün müdürü olarak başlayan Kuo, Sharethrought isimli bir reklamcılık şirketinde baş ürün müdürü olarak çalıştıktan sonra kariyerine kendi girişimlerini başlatarak devam etmiştir. Son olarak Ampleforth projesinde kurucu ortak olan Kuo, aynı zamanda CEO pozisyonunda çalışmalarını devam ettirir.

Ampleforth Governance Token (FORTH) Alım Satımına Başla

Ampleforth ekosisteminde kendisine önemli bir yer edinen Ampleforth Governance Token (FORTH), bugün merkezi ve merkezi olmayan birçok borsada işlem görmektedir.

ICRYPEX, Ampleforth Governance Token (FORTH) gibi heyecan verici varlıklara kolay ve güvenilir erişim sağlayan önde gelen bir kripto para borsasıdır. ICRYPEX’in güçlü altyapısı ve kullanıcı dostu arayüzü sayesinde, hızlı ve güvenli bir şekilde FORTH alt sat işlemi gerçekleştirebilir ve portföyünüze ekleyebilirsiniz. ICRYPEX’in 7/24 müşteri desteği, rekabetçi işlem ücretleri ve kolaylıkla erişilebilen likiditesi her işlemle yüksek kullanıcı deneyimini de yatırımcılarla buluşturuyor.

CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...
Dusk Coin Nedir? Dusk Network Ne İşe Yarar?
Geleneksel finansı ve gerçek dünya varlıklarını blok zinciriyle buluşturan bir proje düşünün: Dusk Coin. Hem bireyler hem de kurumlar için yeni nesil finansal çözümler sunarken gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliği aynı platformda bir araya getiriyor. Peki, Dusk Coin nedir ve merak edilmesinin arkasında ne var? Finansal dünyaya blok zinciri özelinde bir dokunuş yapan bu yenilikçi proje hakkında...
Gala Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun endüstrisinin ve blok zinciri teknolojisinin her geçen gün geliştiği ve daha geniş kitlelere ulaştığı bir gerçek. Kripto para sektörü için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Bunun farkında olan ve geçmişten edindiği tecrübeleri blok zinciri teknolojisiyle bir araya getiren Gala Games, kullanıcılarına yepyeni deneyimler sunma gayretinde. Peki tam olarak Gala coin nedir? Oyuncuların oyunlar üzerinde...
OM Coin Nedir? MANTRA Ne İşe Yarar?
OM coin, blok zinciri dünyasında yeni fırsatlar sunan yenilikçi projelerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek dünya varlıklarını tokenize etmekten, merkeziyetsiz kimlik sistemlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilen Mantra coin, yüksek performanslı bir altyapı üzerinde çalışıyor. Peki, OM coin nedir ve neden kripto topluluğunda bu kadar konuşuluyor? Bu yazıda, OM coin, yani Mantra DAO projesinin...
ADA Coin Nedir? Cardano (ADA) Projesi
Blok zinciri teknolojisinin sınırlarını zorlayan Cardano, kripto dünyasında dikkatleri üzerine çekmeyi başaran projelerden biri. Sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde, yenilikçi bir platform olan Cardano’nun güvenli ve ölçeklenebilir bir dijital ekosistem yaratma amacına nasıl odaklandığını görecek ve “ADA coin nedir?” sorusunun izini süreceksiniz. Piyasa hacmine göre kripto para dünyasında...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın