DIA (DIA) Nedir? DIA Coin ve Projesi

dia coin nedir

Kripto para dünyası, son yıllarda dikkat çekici bir hızla gelişmekte. DeFi (Decentralized Finance) kavramıyla birlikte, finansal işlemlerin merkezi olmayan ve daha şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi ise neredeyse gündemden düşmüyor. İşte tam da bu DIA, bir çapraz zincir veri ve oracle platformu olarak DeFi ortamına güç kazandırmak adına ortaya çözümler koyuyor. Peki DIA projesi ve bu projenin yerel kripto para birimi DIA coin nedir? Bu yazımızda bu sorulara yanıt bulabilir, DIA projesine yakından bakabilirsiniz.

DIA Projesi Nedir?

dia projesi

DIA, özelleştirilebilir veri akışlarının hem on-chain (zincir üstü) hem de of-chain (zincir dışı) olarak toplanması ve sunulması konusunda belli başlı yetkinlikleri bünyesinde bulunduran açık kaynaklı bir çapraz zincir veri ve oracle platformudur. Diğer bir taraftan bakıldığında ise, madencilerin işlemleri gerçekleştirirken kullandıkları akıllı sözleşmelere veriler sunar.

Bu şöyle düşünülebilir: Bir işlem yalnızca “X” olayı gerçekleştiğinde yürütülecek şekilde programlanırsa akıllı sözleşme, koşulun karşılanıp karşılanmadığına dair bir veriye ihtiyaç duyacaktır. Bu noktada veri tabanı sistemi bu verileri alır, doğrular ve talep eden taraflara iletir. Böylece sözleşmenin işlemleri işlemeye devam etmesi mümkün hale gelir.

DIA, veri analistlerini, veri sağlayıcılarını ve veri kullanıcılarını bir arada olabileceği bir ortam kurgulayarak finansal veriler için bir merkez üssü konumundadır. Böylece finansal dApp’lerin oluşturulmasında ihtiyaç duyulabilecek veriler kolaylıkla temin edilebilir bir hale gelir.

Finansal verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmaası ve onlara erişim oldukça da zor olabilir. DIA ise halkın katılımını sağlayarak güvenilir, şeffaf ve erişilebilir bir alt yapı oluşturmayı kendisine misyon edinmiştir. Yani veriler kitleler tarafından temin edilir ve değerlendirilir. Böyle düşünüldüğünde ise DIA, bir nevi Wikipedia olarak kabul edilebilir. DIA’nın yapmaya çalıştığı şey ise, sağlam ve güvenilir bir altyapı aracılığıyla herkesin erişebileceği, doğru ve şeffaf finansal verilerle ekonomiyi güçlendirmektir.

DIA’nın mimarisi tüm dikkatini şeffaflık, özelleştirilebilirlik ve ölçeklenebilirlik üzerine yoğunlaştırır. Merkezi borsalar (CEX’ler) ve merkezi olmayan borsalardan (DEX’ler) dahil olmak üzere 80‘den fazla kaynaktan milyarlarca ham ticaret verisini doğrudan toplar ve tam şeffaflık ve özelleştirme kontrolü sağlayarak herhangi bir web3 veya web2 kullanım durumunu destekler.

DIA, 20.000’den fazla bir dizi varlığı bir araya getirir. Kamuya açık olarak paylaşılan herhangi bir veri akışını kaynak haline getirebilir. Böylece üçüncü taraflarca sunulan ve ne kadar sağlıklı olduğu tartışma açık olan verilere olan bağlılığa bir son verebilir. DIA’nın tarafından sunulan verilere kripto para fiyatları, NFT taban fiyatları, likit tokenler için adil değer akışları ve standart olarak kabul edilebilecek değerler dahildir.

DIA Coin Nedir?

dia coin ne demek

DİA coin, aslında bir tokendir. Bu da onun kendine özgü bir ağı olmadığını gösterir. DIA token Ethereum üzerinde geliştirilmiştir. Peki, DIA token neler sunmaktadır? DIA token sahipleri temel olarak DIA platformunu yönetme ve DIA’nın kitle kaynaklı veri akışlarını doğrulama yetkisine sahip olur.

DIA sahibi bir kişi:

  • DIA forumunun tartışma kanalında ürün, teknoloji ve DAO operasyonlarıyla ilgili yeni fikirleri gündeme getirebilir.
  • Ortaya koyduğu fikirler gerçekten bir boşluğu dolduruyor ve bir değer görüyorsa, bu fikir bir teklife dönüşür.
  • Bu teklif bir oylamaya açılır ve DIA token sahipleri bu teklifin onaylanıp onaylanmaması noktası oy kullanabilirler.

Tüm bunların haricinde DIA tokenin DIA ağındaki veri sağlayıcılarını ödüllendirmek için kullanılacağının da altını çizmek gerekir.

DIA Nasıl Çalışır?

dia nasıl çalışır

Herhangi bir kişinin veya kurumun şeffaf, uygun fiyatlı ve güvenilir bir veriye ihtiyaç duyduğunu düşünelim. Bu kişi veya kurum belirlediği ödül teklifi ile birlikte Github üzerinde bir talep bildirimi gönderir. Bu talep DIA platformunda yayınlanır. Veri sağlayıcıları bu ödüle göre harekete geçer ve talep edilen veriyi araştırmaya başlarlar. Veri sağlayıcıları bir sonuca ulaştıktan sonra iki olası ihtimal vardır:

  1. Elde edilen sonuç topluluk tarafından doğru olarak kabul edilir ve veri sağlayıcı DIA token ile ödüllendirilir.
  2. Başka bir topluluk üyesi, sahip olduğu DIA tokenleri stake ederek gönderilen kodun yanlış olduğunu iddia eder ve beraberinde alternatif olarak başka bir çözüm sunar. Sonrasında doğru veriyi kimin sağladığına ve söz konusu ödülün kim tarafından alınacağı bir oylama ile netleştirilir.

DIA projesinin çalışma prensibi kısaca bu şekilde işler. Tabii bir de veriler nasıl depolandığı ve bu verilere nasıl erişileceği söz konusudur.

Veri kümeleri DIA veri tabanında zincir dışı olarak saklanırken, ilgili hash’ler Ethereum blok zincirinde saklanarak verilerin manipüle edilmesine yönelik önlem alınır. Verilere hem oracle’lar (zincir üzerinde) hem de API’ler (zincir dışı) aracılığıyla erişilebilir. Geçmiş finansal verilere ücretsiz olarak erişilebilirken, canlı fiyatlara veya belirli API’lara erişim için DIA token talep edilir.

DIA Kurucusu Kimdir?

dia kurucusu kimdir

DIA projesi, 2018 yılında Michael Weber, Paul Claudius ve Samuel Brack tarafından oluşturuldu.

Kripto alanında dolu bir geçmişe sahip olan ve DIA projesinin CEO’su olarak bulunan Michael Weber, 2014 yılında blok zinciri destekli bir sadakat çözümü olan Goodcoin’in kurucusu olarak tanındı. Claudius’un önceden BNP Paribas (Türkiye’de TEB olarak bilinen banka) ve AXA Private Equity ile deneyimi bulunmaktadır.

Bir girişimci ve finansal piyasalar uzmanı olarak nitelendirilebilecek Paul Cladius, DIA projesinin kurucu ortağı ve aynı zamanda yönetim kurulu üyesidir. DIA’yı faaliyete geçmeden önce, milyonlarca e-ticaret işini dikey olarak entegre bir markaya dönüştüren nu3 grubunun Avrupa Direktörü olarak görev yaptı. Kariyerine BNP Paribas’ta kurumsal gelişim ve AXA Private Equity’de küçük sermaye satın alma alanında başlayan Paul, sağlık teknolojisi, IoT ve e-ticaret alanlarında çok sayıda yeni kurulan şirkete danışmanlık ve yatırım yaptı.

Samuel Brack, DIA projesinde kurucu ortak olmasının yanı sıra Baş Teknoloji Sorumlusu, yani CTO pozisyonundadır. Bu görevi gereği DIA’da siber güvenliğin teknik sorumlusudur. Gizlilik, dijital para birimleri ve dağıtık sistemler konusunda araştırmalar yapan bir kripto para ve siber güvenlik uzmanı olan Brack, aynı zamanda önde gelen bilgisayar ağları konferanslarında bir açılış konuşmacısıdır. Tüm bunların yanı sıra, Berlin hackerspace Afra’nın ve Kaliforniya’daki IEEE Computer Society’nin aktif bir üyesidir.

DIA Token Hangi Borsadan Alınır?

DIA token, pek çok farklı merkezi ve merkezi olmayan kripto para borsasında işlem görür. ICRYPEX, kullanıcı dostu arayüzü ve güvenilir hizmeti ile tanınır ve kullanıcıların DIA ve daha yüzlerce çeşitli dijital varlığa erişmesine vesile olur. Deneyimli yatırımcılardan yeni başlayanlara kadar herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanan ICRYPEX sayesinde ‘DIA al sat’ işlemleri kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...
Dusk Coin Nedir? Dusk Network Ne İşe Yarar?
Geleneksel finansı ve gerçek dünya varlıklarını blok zinciriyle buluşturan bir proje düşünün: Dusk Coin. Hem bireyler hem de kurumlar için yeni nesil finansal çözümler sunarken gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliği aynı platformda bir araya getiriyor. Peki, Dusk Coin nedir ve merak edilmesinin arkasında ne var? Finansal dünyaya blok zinciri özelinde bir dokunuş yapan bu yenilikçi proje hakkında...
Gala Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun endüstrisinin ve blok zinciri teknolojisinin her geçen gün geliştiği ve daha geniş kitlelere ulaştığı bir gerçek. Kripto para sektörü için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Bunun farkında olan ve geçmişten edindiği tecrübeleri blok zinciri teknolojisiyle bir araya getiren Gala Games, kullanıcılarına yepyeni deneyimler sunma gayretinde. Peki tam olarak Gala coin nedir? Oyuncuların oyunlar üzerinde...
OM Coin Nedir? MANTRA Ne İşe Yarar?
OM coin, blok zinciri dünyasında yeni fırsatlar sunan yenilikçi projelerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek dünya varlıklarını tokenize etmekten, merkeziyetsiz kimlik sistemlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilen Mantra coin, yüksek performanslı bir altyapı üzerinde çalışıyor. Peki, OM coin nedir ve neden kripto topluluğunda bu kadar konuşuluyor? Bu yazıda, OM coin, yani Mantra DAO projesinin...
ADA Coin Nedir? Cardano (ADA) Projesi
Blok zinciri teknolojisinin sınırlarını zorlayan Cardano, kripto dünyasında dikkatleri üzerine çekmeyi başaran projelerden biri. Sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde, yenilikçi bir platform olan Cardano’nun güvenli ve ölçeklenebilir bir dijital ekosistem yaratma amacına nasıl odaklandığını görecek ve “ADA coin nedir?” sorusunun izini süreceksiniz. Piyasa hacmine göre kripto para dünyasında...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın