Bu yazımızda “Double Exponential Moving Average” yani daha çok bilinen adıyla “DEMA İndikatörü Nedir?” ve “DEMA İndikatörü Nasıl Kullanılır?” sorularını açıklayacağız. Dilimize “Çift Üstel Hareketli Ortalama” olarak geçmiştir. Oldukça tercih edilen DEMA İndikatörü, fiyat geçişlerini ve diğer sinyalleri bizlere vermektedir.
DEMA İndikatörü Nedir?
DEMA, Patrick Mulloy tarafından Stocks & Commodities dergisinin Teknik Analizi'nin Ocak 1994 sayısında tanıtıldı. Temelinde Üstel Hareketli Ortalama (EMA) gibi yorumlanmaktadır ve bunu daha hızlı yapmaktadır. Tabi bunu hızlı yapması her zaman iyiye yorumlanmamalıdır. Çünkü hızlı tepki vermesi anlık fiyat hareketlerini etkileyeceğinden birbirine yakın fiyatlar üzerinde sinyaller üretebilmektedir.
Fiyat geçişlerini takip edebilmek için tercih edilen DEMA, kullanıcılarına grafikte oluşan seyre göre alım-satım sinyali üretmektedir. Kısa, orta ya da uzun vadeli yatırımların seyrini belirlemek için tercih edilen DEMA sayesinde kullanıcılar risk analizlerini daha güvenli hale getirebilirler. Tabi bu sinyaller üretilirken daha çok bilinen destek ve direnç noktalarını da belirlemek için tercih edilebilir.
DEMA İndikatörü Nasıl Kullanılır?
Genellikle, daha kısa bir çift EMA ile daha uzun vadeli bir EMA'yı birleştirmek tercih edilir. Bunun yapılmasındaki amaç elde edilen 2 çizginin kestikleri alanı bulmak ve fiyat dönüşlerini tespit etmektir. Fiyatlar eğer hareketli ortalamanın üzerine çıkarsa bir yükseliş beklenecektir. Tersi durumlarda ise düşüş sinyali verme ihtimali oluşacaktır. DEMA’yı oluşturduğumuzda ilk atılan DEMA’dan daha uzun vadeli bir DEMA tercih etmek gerekir. Eğer kısa vadeli DEMA, uzun vadeli DEMA’yı kesip üzerine çıkarsa bu bir alım sinyalidir. Eğer bu durumun tam tersi oluştuğunda ortaya çıkan grafiği ise satış sinyali olarak yorumlayabiliriz.
Örnek vermek gerekirse; görselde gördüğümüz Bitcoin ve Türk Lirası üzerinde çalıştığımız grafikte eğer oluşan çizgilerin kesiştiği noktalara bakacak olursak; orta vade diye tabir ettiğimiz 25 günlük DEMA’nın, uzun vadeli 50 günlük DEMA’yı kestiği nokta kullanıcılar için bir alım noktası olarak görülmektedir. Eğer orta vadeli DEMA çizgisi, uzun vadeli DEMA çizginin altına gelirse kullanıcılar bunu satış sinyali olarak görecektir ve satış pozisyonuna geçeceklerdir. Grafikte de gördüğümüz üzere kesişme noktalarından sonra bir aşağı ya da yukarı yönlü bir fiyat hareketi gözükmektedir. Bu gösterge sayesinde kullanıcılar alım ve satım pozisyonlarını belirlerken risklerini azaltmaları hedeflemektedir.