Compound (COMP) Nedir? Hangi Avantajları Sunar?

Kullanıcıların kripto paralar üzerinden aracı olmadan kredi alma, borç verme ve getiri elde etme gibi seçeneklere erişebileceği merkezi olmayan bir platformdur. Compound projesinin yerel kripto para birimi ise COMP’tur. Bu yazımızda Compound (COMP) nedir, Compound (COMP) ne işe yarar, Compound (COMP) avantajları nelerdir gibi soruların cevaplarını arayacağız.

Compound (COMP) Nedir? Ne İşe Yarar?

Compound Nedir? Ne İşe Yarar?

Compound, kripto para üzerinden kolay bir şekilde kredi alma işlemlerini mümkün hale getirir. Kripto para borç alacaklar ile kripto para borç verecekler, bu merkezi olmayan platform üzerinde bir araya gelir. Compound projesi, merkeziyetsiz yapısıyla bankalardan ayrışır ve bu sayede kullanıcılara herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan ve kısıtlamaya takılmadan hızlı işlem yapabilme olanağı tanır. Platformun para piyasası Ethereum tabanlık varlıklarla çalışır. Compound platformunda kullanıcılar, borç vererek getiri elde edebilirler. Aynı zamanda kripto paraya ihtiyaç duyanlar ise belli bir miktar teminat vererek platformdan borç alabilirler.

COMP token, kullanıcılara ödül olarak verilir. Aynı zamanda, projenin yönetim sisteminin işleyişi için kullanılan bir kripto para birimidir. Elinde COMP token bulunduranlar, protokoldeki değişikliklerini oylamak, yeni özellikler önermek veya mevcut özelliklerin değiştirilmesi için kararlar alabilirler.

Compoud platformunu bu şekilde özetleyebiliriz. Sistemin nasıl çalıştığına ise yazımızın ilerleyen kısımlarında değiniyor olacağız.

Compound (COMP) Hangi Avantajları Sunar?

Compound projesi sahip olduğu yetkinliklerle Merkeziyetsiz Finans (DeFi) alanında popüler bir platform haline gelmiştir. Compound (COMP)’un sunduğu avantajlar ise hemen aşağıda yer almaktadır.

İşlem Kolaylığı:

Compound projesi, kripto para borç verilmesi veya alınması süreçlerinin kolayca gerçekleşmesini sağlar. Kredi başvuru süreçlerinin veya aracı kurumların karmaşıklığıyla uğraşılmak zorunda kalınmaz. Kredi verme veya alma süreçleri anında gerçekleşir.

Yüksek Likidite:

Compound, bir likidite havuzuna sahiptir. Kullanıcılar, varlıklarını bu havuzda özgürce kilitleyebilirler. Bu sayede kripto para borç veren kullanıcılar, bu işlemlerinin karşılığında getiri elde ederler. Tabii diğer taraftan bakıldığında da kullanıcılar borç olarak kripto para alabilirler.

Yüksek Getiri Potansiyeli:

Compound, borç verenlerin elde edeceği getiri oranını otomatik olarak ayarlar ve bu oranlar yüksek değerlere çıkarak yüksek getiri elde etme potansiyeli sunar. Getiri oranlarının arz ve talebe göre ayarlandığını hatırlamak gerekir.

Çoklu Varlık Desteği:

Compound platformu, birden fazla kripto para varlığı destekler. Kullanıcılar birbirinden farklı kripto para birimlerini borç verme veya borç alma işlemlerinde kullanabilir. Bu sayede, farklı kripto para varlıkları üzerinden getiri elde edilebilir.

Esneklik:

Kullanıcılar, istedikleri zaman kripto para varlıklarını platforma kilitleyebilir veya geri çekebilirler. Bu, kullanıcılara finansal ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde hareket edebilmeleri adına esneklik kazandırır.

Yönetişim ve Meritokrasi:

Elinde COMP token bulunduranlar, protokolün yönetişim süreçlerine katılabilir ve kararlar alabilirler. Bu sayede topluluk, Compound protokolünün gelişmesine ve ilerlemesine destek olabilir. Compound protokolünde kullanıcıların oy kullanma hakları, elde tutulan COMP token miktarına göre değişir. Meritokrasi ilkesinin uyumluluğu da burada gün yüzüne çıkar.

Minimize Risk:

Compound’un merkezi bir aracı kuruma veya bir otoriteye bağlı olmadığını belirtmiştik. Bunun kullanıcılara en büyük katkısı, bağımsız işlem yapabilme özgürlüğüne sahip olunabilmesidir. Kullanıcılar bu sayede kendi varlıklarını kontrol eder ve güvenlik açısından bir adım öne çıkarlar. Bu sayede protokolün güvenliği de ileriye taşınır.

Compound (COMP) Nasıl Çalışır?

Compound’un borç verme sisteminin diğer borç verme protokollerinden farklılaşan yanı, bloke ettiği varlıkları yatırılan parayı temsilen cToken’e çevirmesidir. Teminat olarak verilen kripto para, blokeli kaldığı süre zarfında cToken olarak saklanır. Fakat bu, elde edilecek getirinin cToken olarak verileceği anlamına gelmez. Borçlulardan talep edilecek ve borç verenlerin getiri elde edeceği oran işlem yapılan kripto paranın arz talep miktarına göre değişkenlik göstermektedir. Platformda borç verenler yatırdığı kripto para birimini geri almak istediği takdirde, platform tarafından üretilen cToken’i platforma iade eder ve yatırdığı miktarı geri alırlar. Eğer teminat verilen kripto para birimi örneğin Ethereum ise, teminat Ethereum olarak geri alınır. Elde edilen getiri ise cToken olarak kullanıcıların hesabına aktarılır. cToken örnekleri arasında cETH, cBAT ve cDAI bulunur. Kullanıcılar bu sayede ellerinde tuttukları kripto para birimleri üzerinden pasif gelir elde edebilirler.

Üstelik kullanıcılar bu sistemde kilitlediği kripto para birimi kadar cToken alırlar. Vade sonuna gelindiğinde kullanıcı ne kadar cToken iade ederse, o oranda getiri elde etmektedir. Bu da, geleneksel olarak hizmet veren bankaların “Vade sonuna kadar paraya dokunamazsın.” söyleminden kaçınılması anlamına gelmektedir. Yani kullanıcılar kilitledikleri kripto para birimini vade sonunu beklemeden de kullanabilmektedir.

Compound projesinde kullanıcıların borç verip kripto para kazanılabileceği gibi bir de borçlanabilme şansı vardır. Alınabilecek borç miktarının yatırılan kripto para varlığına göre değişebileceğini unutmamak gerekir. Eğer kullanıcılar cüzdanında belli bir teminat değerini bulundurursa, karşılığında borç olarak kripto para alabilir. Burada kullanıcı tarafında önemli olan ise borcun ödenmesidir. Eğer borç ödenmezse teminat verilen kripto paraya el konulur.

Compound Kurucuları Kimlerdir?

Robert Leshner

Compound çalışmaları Robert Leshner’in öncülüğünde 2017 yılında başlamış ve proje 2018 yılında hayata geçirilmiştir.

Pennsylvania Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu olan Robert Leshner, Amerikalı bir girişimci olup, lisanslı bir finansal analisttir. Müşterilere kişisel verilerinin nasıl kullanılabileceği ve bu konuda neler yapabilecekleri hakkında bilgi sağlayan Safe Shepherd isimli gizlilik odaklı bir girişimin kurucu olarak kariyerine başlayan Robert Leshner, Compound’da CEO olmasının yanı sıra Robot Ventures’in de ortağı konumundadır.

Toparlamak gerekirse Compound, merkeziyetsiz finansın (DeFi) bir oyuncusu olarak kripto para sektöründe yer alıyor. Compound kullanıcıları, kripto para varlıklarını borç vererek getiri elde edebiliyor ve kripto paraya ihtiyaç duymaları halinde platformdan borç alabiliyor. Aynı zamanda, elinde COMP token bulunduranlar, protokolün yönetişim süreçlerine katılarak kararlar alabiliyor ve projenin geleceğini etkileyebiliyorlar. Compound, kullanıcıların finansal özgürlüklerini artırmasına yardımcı olmak ve merkezi aracı kurumların yerine geçmek için adımlar atan bir protokol olarak dikkat çekiyor.

Compound (COMP) Hakkında Diğer Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Compound (COMP) hakkında biraz daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki bazı soruların cevaplarına bakmak faydalı olacaktır.

COMP token midir? Yoksa coin midir?

Coin, kendi blokzinciri üzerinde oluşturulmuş kripto para birimidir. Token ise, kendi blokzincirine sahip olmayan ve mevcut bir blokzinciri üzerinde oluşturulan kripto para birimidir. Compound’un kendi blokzinciri olmadığı için tokendir.

COMP token hangi blok zincir üzerindedir?

COMP token, Ethereum blokzinciri üzerinde yer alır ve ERC-20 akıllı sözleşmesiyle oluşturulmuştur.

COMP token madenciliği yapılıyor mu?

Klasik anlamda bir madencilikten söz edilemez. Fakat, platforma kripto para varlıklarını borç verenler getiri elde ederler.

COMP token nasıl alınır?

COMP token satın almak için ICRYPEX’te üyelik oluşturulması yeterlidir. Üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra COMP token dahil olmak üzere diğer kripto para birimleri hızlı, kolay ve güvenli şekilde alınıp satılabilir.

ICRYPEX’e Nasıl Üye Olunur?

Tarayıcıdan www.icrypex.com adresini ziyaret ettikten sonra sayfanın sağ üst tarafındaki “ÜYE OL” butonuna tıklayabilir, gerekli bilgileri doldurduktan sonra üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

Mobil cihazlardan ise öncelikle;

Andorid kullanıcıları buraya tıklayarak, Apple kullanıcılar buraya tıklayarak, HUAWEI kullanıcıları ise buraya tıklayarak uygulamamızı indirebilirler. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra sol üst taraftaki menü ikonuna tıklayabilir, ardından “ÜYE OL” kısmına tıklayarak gerekli bilgileri doldurabilir ve üyeliğinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

Merkezi Olmayan Finans (DeFi) Nedir? Ne İşe Yarar?
Yüzyıllardır dünya ekonomisini şekillendiren geleneksel finans sistemi, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artık eskisi kadar rakipsiz değil. Özellikle blok zinciri teknolojisinin sunduğu imkanlarla ortaya çıkan Merkezi Olmayan Finans (DeFi), finans dünyasında köklü bir değişimin kapılarını aralıyor, aracı kurumlara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak finansal işlemleri daha hızlı, şeffaf ve erişilebilir...
Shiba Coin Nedir?  SHIB Neden Popüler?
Kripto dünyasında eğlenceyi ve topluluk gücünü bir araya getiren projelerden biri olan Shiba Inu, kısa sürede küresel çapta büyük bir ilgi görmeyi başardı. Eğlence odaklı bir yaklaşımı benimseyen ve “Dogecoin katili” olarak anılan bu kripto varlık, yalnızca bir memecoin olmanın ötesine geçerek yenilikçi bir ekosistem yaratmayı hedefliyor. Peki, Shiba Coin nedir ve neden bu kadar popüler...
PNUT Coin Nedir? Peanut the Squirrel Ne İşe Yarar?
Peanut the Squirrel adlı kripto para projesinin arkasında, tüm dünya tarafından tanıtan bir sincabın hüzünlü hayat hikayesi yer alıyor. Elon Musk’ın dahi dikkat çektiği bu hikâye kamuoyunda büyük bir ses getirdi. Peki, tüm bunlar yaşanırken ortaya çıkan PNUT coin nedir? Kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu hikâyenin detaylarını ve kısa bir süre içinde milyonlarca dolar piyasa değerine ulaşan bu memecoin...
ICO Nedir? Neden Yapılır? Initial Coin Offering Neden Yapılır?
Kripto para dünyasında yenilikçi projelere yatırım yapmanın en popüler yollarından biri olan ICO’lar, yatırımcıların her zaman ilgisini çekiyor. Peki, tam olarak ICO nedir ve neden bu kadar ilgi görüyor? Erkan aşamada yatırım yapanlara devasa kar elde etme şansı tanıyan bu sistem hakkında daha fazlasını keşfetmek isteyenleri keyifli bir içerik bekliyor. ICO ne demek başlığıyla, rehber niteliğinde yazımıza...
CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın