Kripto para birimlerinin var olmasının arkasındaki en büyük güç şüphesiz ki blok zinciri teknolojisi. Finansal işlemlerdeki şeffaflığı artırmak, merkezi olmayan yapıları desteklemek, güvenilirliği artırmak gibi daha birçok alanda harikalar yaratan bu teknoloji, aslında bazı komplikasyonları da beraberinde getiriyor. Temel olarak zincirler arası uyumsuzluklara ve geliştiriciler tarafındaki komplikasyonlara odaklanan Clover Finans, bu kapsamda çözümler sunuyor. Clover Finance projesine yakından bakacağımız bu yazımızda, “CLV token nedir?” sorusuyla projenin yerel kripto para biriminin ne işe yaradığını ve proje hakkında daha birçok detayı da ele alıyor olacağız.
Clover Finance Projesi Nedir?
Clover Finance projesi, en temelde bir blok zinciri işletim sistemi olarak tasarlanmıştır. Zincirler arası ve merkezi olmayan uygulamalar için tek duraklı bir altyapı platformu olarak inşa edilmiştir. Clover, Ethereum üzerindeki uygulamaların işleyebilmesini sağlayan Ethereum Sanal Makinesi (EVM) uyumlu, zincirler arası birlikte çalışabilen ve aynı zamanda Polkadot ekosisteminde Parachain olarak işlev gören, özel türde blok zincirleri oluşturmaya yönelik bir araç kutusu olan Substrate bazlı özel bir Katman-1 zinciridir.
Ethereum gaz ücretlerinin artmasında ağ tıkanıklığının çok büyük bir payı vardır. Hatta Defi ve NFT’lerin bu kadar popüler hale gelmesi Ethereum’daki ağ ücretlerini fazlasıyla yükseltti. Durumu böyle olunca, geliştiriciler ve kullanıcılar daha uygun maliyetli alternatifleri arar oldular. Ethereum’a bir alternatif olarak daha hızlı bir çözüm Polkadot değerlendirilebilir. Fakat bu noktada DeFi ekosisteminin de Ethereum’dan daha küçük olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu ağların, verileri serbestçe iletmesine izin verilmesi noktasında birlikte çalışabilirlik ve ölçeklenebilirlik sorunu çözülebilir. Geliştiriciler her ağı en güçlü nitelikleri nedeniyle kullanabilirler. CLV coin projesi de bu noktada sunduğu çözümlerle devreye giriyor.
10 Mart 2022 tarihinde yeniden markalaşmaya giden Clover Finance, Web3’ü de kapsayacak şekilde yeniden konumlanarak CLV adını aldı. Bu kapsamda yeni cüzdan ve zincir ürünlerini piyasaya sürerek daha geniş bir kitleye daha kolay bir yaklaşımı hedefledi.
Clover Finance, birlikte çalışabilirlik ve çapraz zincir göz önünde bulundurularak oluşturduğu ürünleriyle, sürekli büyüyen ve genişleyen kripto alanında yüksek kaliteli bağlantı sunmaya odaklanır. Kullanılabilirlik, merkezi olmayan uygulamalarda tartışmalı bir konu olabilmektedir. Bu da aslında kullanıcıların tonlarca seçenek arasında kolayca kaybolabilmesine zemin hazırlayabilir. CLV’nin amacı ise, daha geniş bir kullanıcı yelpazesine uygun, okunaklı, kullanımı kolay Web3 ürünleri sunmaktır.
CLV ürünleri, CLV Chain ve CLV Wallet olmak üzere iki tanedir. Bu ürünlerin ikisi de merkezi olmayan günlük kullanıma yöneliktir ve kullanıcıların DeFi, sosyallik, oyun ve Web3’teki diğer tüm ihtiyaçlarına cevap verebilir.
CLV Ürünleri: CLV Chain ve CLV Wallet
“CLV token nedir?” sorusunu cevaplamadan önce Clover Finance projesini daha yakından tanımak isteyenlerin CLV tarafından sunulan ürünlerin ne olduğuna bakmaları faydalı olacaktır. Bu ürünler ise kısaca şu şekilde özetlenebilir.
CLV Chain Nedir?
CLV Chain, çoklu blok zinciri yapısına sahiptir. Zincirler arası birlikte çalışabilen bir dizi özel zincir olup kendi içinde aşağıdaki şekilde ikiye ayrılır:
- CLV Mainnet (M-Chain) – Yönetişim ve değişim zinciridir.
- CLV Parachain (P-Chain) – EVM uyumlu bir akıllı sözleşme zinciridir.
Her iki blok zincirin de doğrulanması ve güvence altına alınması Substrate çerçevesi tarafından gerçekleşir.
CLV Wallet Nedir?
CLV Wallet, kullanıcıların kripto varlıkları yönetmelerine ve her tür merkezi olmayan uygulamayla etkileşimde bulunmalarına yardımcı olan, gözetimsiz, çok zincirli ve çok platformlu bir uygulamadır. CLV Wallet, hem mobilde, hem masaüstünde, hem de evrensel olarak Web’de kullanılabilir.
CLV Wallet’in özellikleri ise özet olarak aşağıdaki gibidir:
- Kullanıcılar hesaplarını içe aktarabilir.
- EVM uyumlu zincirler destelenebilir.
- Tek bir cüzdanda çok zincirli hesaplar oluşturulabilir, içe aktarılabilir ve yönetilebilir.
- NFT varlıklar desteklenebilir.
- Birden fazla cüzdan arasında geçiş yapılabilir.
- Tek bir cüzdanda tokenler zincirler arası transfer edilebilir.
- dApp’lerle etkileşim kurulabilir.
CLV Coin Nedir?
CLV coin aslında coin değil bir token olarak sınıflandırılır. Bunun asıl sebebi ise, kendi blok zincirine sahip olmamasıdır. CLV M-Chain’in yerel kripto para birimi olan CLV token, temel olarak ağ konsensüsüne katılma, işlem ücretleri, platform ödülleri ve ağ yönetişimi için staking yapmak özelinde kullanılır. CLV toplam arzı ise 1.000.000.000 adet olacak şekilde belirlenmiştir.
Biraz daha detaylı olarak bakıldığında ise bu tokenin kullanım alanları aşağıdaki gibidir:
- Katılım Ücretleri: Gaz ücreti CLV token ile ödenebilir. Bunun yanı sıra gaz ücreti herhangi bir ağ tokeni ile de ödenebilir.
- Yönetişim: Konsey üyelerini seçmek ve zincir üstü yönetim yoluyla gelişmeyi yönlendirmek için CLV token kilitlenebilir.
- Doğrulama: Ağ doğrulaması için stake edilebilir.
- Hazine: Projelerin hazineden finanse edilmesinde kullanılabilir.
- Aday Gösterme: Tek tıklamayla dağıtım kullanarak kişisel düğüm doğrulayıcısını aday göstermek için CLV token stake edilebilir.
- Dağıtım: Akıllı sözleşmeleri ve dApp’leri CLV Chain üzerinde dağıtmak için CLV token kullanılabilir.
“CLV coin nedir?” sorusunu cevapladıktan sonra şimdi bu kripto paranın sunduğu avantajlara göz atabiliriz.
Clover Tokenin Avantajları Nelerdir?
Clover Finance sahip olduğu avantajlarla kripto para ekosistemine belli başlı faydalar sağlar. Hem kullanıcılar hem de geliştiriciler için katılım sürecini kolaylaştırması en büyük avantajlarından bir tanesi olarak kabul edilebilir. Genel olarak CLV’nin sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir.
- Gaz Ücreti: Ağın kimliğe dayalı bir gaz ücreti tarifesi vardır. Ağa daha fazla katılım gösterenler ve daha fazla işlem gerçekleştirenler daha az ücret öder. Kullanıcıların teşvik edilmesi ve CLV token özelinde bir değer oluşturulmasında bu strateji destekleyicidir. Gaz ücretlerinin belirli bir paydası blok zincirini koruyan ağ düğümlerine aktarılır. Bu ücretlerin geri kalan kısmı ise dApp geliştiricilerine gider.
- Güvenlik: Bu projede güvenlik, geliştirici ekip tarafından ana öncelik olarak konumlandırılır. Kurumsal düzeydeki korumalar sayesinde kullanıcılar ve veriler siber saldırganlara karşı güvence altına alınır. Mesela, tüm ağ fonksiyonlarında uçtan uca güvenli iletişim bulunur.
- Staking: CLV sahipleri tokenlerini stake edebilir ve ağın güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olarak ödül kazanabilirler. Bu ödülü kazanmanın ise CLV tokenleri stake etme ve düğüm doğrulayıcı olarak kullanıcıların kendi aday gösterme olmak üzere iki yolu vardır. Ayrıca belirtmek gerekir ki kullanıcılar başka düğümleri de aday gösterilebilir. Ne kadar çok token yatırılırsa, alınacak ödüllerin de bir o kadar fazla olacağını hatırlatmakta fayda var.
CLV Kurucusu Kimdir?
CLV’nin yolculuğu, blok zincirlerin birlikte çalışabilirliği ve uyumluluğuna yönelik artan ihtiyaçlarla birlikte temel kurucuları olarak Viven Kirby ve Norelle Ng tarafından Mayıs 2020’de başladı. Piyasaya sürülmesi ise 2021 yılında gerçekleşti.
Viven Kirby, deneyimli bir kurumsal kaynak planlayıcısıdır. CLV Finance’den önceki geçmiş deneyimine bakıldığında mevzuat ve kalite danışmanlığı ve Microsoft Dynamics uzmanlığına sahip AXSource ismini taşıyan bir şirkette Microsoft Dynamics mimarı olarak çalışmıştır. CLV Finance tarafındaki sorumluluğuna bakıldığında ise proje lideri olarak görev yapan Kirby, sonrasında Fancy Studios adlı şirkette çekirdek katılımcı olarak bulunur.
Norelle Ng, İnsan-Bilgisayar Etkileşimi konusunda bir geçmişe sahip blok zinciri uzmanıdır. Bithumb Global ve Guru Online AdBeyond (Group) Limited adlı şirketlerde danışman olarak bulunan Norelle Ng; fon sağlayıcı bir şirket olan Outlier Ventures’te mentör, Forbes Technology Council’de kurul üyesi ve Amber Group’ta müşteri ilişkileri başkanı olarak bulunmuştur.
Clover Finance CLV Hangi Borsada Var?
Clover Finance blok zincirine sağladığı katkılar sayesinde birçok kişinin dikkatini çekmiş bir proje olarak hayatına devam ediyor. Bu nedenle de bu projenin yerel kripto parası olan CLV’ye hangi borsalardan ulaşılabileceği bir merak konusuna dönüşüyor. Bu noktada CLV al sat işlemi gerçekleştirmek isteyenler için hızlı, güvenli ve şeffaf bir kripto para borsası olan ICRYPEX büyük kolaylık sağlıyor. ICRYPEX’in kullanıcı dostu arayüzü ve güvenilir altyapısı sayesinde, CLV hızlı ve kolay bir şekilde alınıp satılabilir.