Kripto para piyasası da tüm finansal piyasalar gibi ekosisteminde çeşitli oyuncular bulundurmaktadır. Kripto para ekosisteminin bu oyuncuların sınıflandırıldığı kendine özgü betimlemeler bulunur. Bir okyanusa benzetilen kripto para piyasasının oyuncuları da isimlerini deniz canlılarından alır. Piyasanın en büyük oyuncusu ise okyanuslarda olduğu gibi balinalardır. Tıpkı balinaların yarattıkları devasa okyanus dalgaları gibi cüzdanlarında bulundurdukları yüksek kripto para miktarları, piyasa içerisindeki fiyat dalgalanma etkinliklerini bir hayli yüksek kılıyor.
Balinalar kripto para camiasında birçok kişi tarafından takip edilmeye çalışılan, kim oldukları ve ajandalarının ne olduğu belirli olmayan ancak kripto para piyasasında etkileri hissedilen oyunculardır. Ellerindeki varlıkların büyüklüğü sayesinde birçok kripto para biriminde dalgalanmalar oluşturabilmelerinin yanı sıra piyasada “pump ve dump” diye tabir edilen fiyat yükseliş ve düşüşleri meydana getirebilirler. Varlıklarının en az 1000 BTC olduğu bilinen balinalar piyasaya yön veren oyunculardır. Piyasada oluşan bir dalgalanma balinaların yönünü değiştiremediği için balinalar bu dalgalara yön vererek kendi karlılığını artırmayı amaçlar. Stratejilerinin ne olduğu bilinmemesine rağmen çeşitli yöntemlerle balinaların hareketleri tespit edilebilir. Bir balinanın hareketlerini takip edebilmek için order book (emir defterleri) kontrol edilirken, devasa büyüklükteki pozisyonlara bakılabilir. Bunun yanında sosyal medyada balina hareketlerini belirleyen çeşitli botlar takip edilebilir. Ancak bir balinanın hareketini takip etmek, onun stratejisini öğrenmek anlamına gelmez. Bu nedenle sadece balina hareketlerini yakalamaya çalışıp o yönde işleme girmek size yarardan çok zarar verebilir.
Balinalar kripto ekosisteminin en önemli oyuncuları olsa da bu ekosistemde daha birçok oyuncu bulunmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi okyanus betimlemesi ile eşleştirilen kripto piyasasında diğer oyuncular da isimlerini bu betimlemeye dayanarak almışlardır. Balinalardan sonra en büyük okyanus canlılarından biri de köpek balığıdır. Cüzdanlarında 500 ile 1000 BTC arasında kripto varlık bulunduran köpek balıkları piyasanın en saldırgan oyuncularıdır. Okyanus ekosistemindeki gibi agresif bir stratejisi olan köpek balıkları, deyim yerindeyse kar etme çılgınlarıdır. Bununla birlikte kripto ekosisteminde daha küçük oyuncular da bulunmaktadır. Köpek balıklarından sonra, cüzdan büyüklüğü 100-500 BTC değerinde olan oyunculara ise yunus adı verilir. Yunuslardan sonra ise balıklar gelir, balıkların cüzdanları ise 50-100 BTC aralığında yer alır. Balıkları da sırasıyla ahtapot, yengeç ve karides gibi çeşitli deniz canlıları izler. Ahtapotların cüzdan değeri 10-50 BTC aralığında, yengeçlerin 1-10 BTC ve karideslerin cüzdan değeri de 1 BTC’den az olarak kabul edilmektedir.
Okyanustaki canlıların her biri kripto ekosisteminde de önemli bir yer teşkil ediyor. Bu ekosistemdeki sıralama da cüzdanlarında bulundurdukları BTC değerlerine göre aşağıdaki gibidir:
- Humpback Whale (Kambur Balina): 5000 BTC ve fazlası
- Whale (Balina): 1000-5000 BTC
- Shark (Köpek Balığı): 500-1000 BTC
- Dolphin (Yunus): 100-500 BTC
- Fish (Balıklar): 50-100 BTC
- Octopus (Ahtapot): 10-50 BTC
- Crab (Yengeç): 1-10 BTC
- Shrimp (Karides): 1 BTC’den az