Rusya, Petrol Ticareti İçin Kripto Kullanarak Yaptırımları Aşıyor
Rusya, ABD ve AB yaptırımlarını aşmak için Çin ve Hindistan ile yaptığı petrol ticaretinde kripto varlık kullanımını artırıyor. Reuters’ın kaynaklarına göre, petrol şirketleri Bitcoin, Ethereum ve USDT gibi dijital varlıkları ödeme aracı olarak kullanarak döviz dönüşüm sürecini hızlandırıyor. Rusya’nın bu stratejisi, özellikle aralık ayında yapılan yasal düzenlemeler sonrası kripto varlıkların uluslararası ödemelerde kullanılmasına izin verilmesiyle ivme kazandı.
Yetkililer, kripto varlıkların yalnızca alternatif bir ödeme yöntemi olduğunu ve geleneksel finans sistemleriyle birlikte kullanıldığını belirtiyor. Ancak bu adım, Batılı ülkelerin yeni yaptırımlar getirmesine yol açabilir. Rusya, dijital ruble testlerine de devam ederken, bireysel yatırımcıların kripto ticaretine erişimini artıracak yeni düzenlemeler hazırlıyor. Öte yandan, yaptırımlara rağmen kripto varlıkların İran ve Venezuela gibi ülkelerde olduğu şekilde Rusya’nın ticaretinde de kalıcı bir rol oynaması bekleniyor.
VanEck, Avalanche ETF Başvurusu Yaptı
Küresel yatırım yönetim şirketi VanEck, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) Avalanche (AVAX) spot ETF’i için S-1 başvurusunda bulundu. Yeni fon, AVAX fiyat performansını takip etmeyi amaçlıyor ve varlıklarını MarketVector Avalanche Benchmark Rate üzerinden değerlendirecek. Bloomberg analisti James Seyffart, bunun VanEck’in AVAX ETF’i için SEC’e yapılan ilk resmi başvuru olduğunu belirtti.
Bitcoin spot ETF’lerinin büyük başarısı ve ABD’de kriptoya olumlu yaklaşan yeni yönetim, altcoin ETF yarışını hızlandırdı. SEC’e XRP, Solana, Litecoin ve Dogecoin için de ETF başvuruları yapılırken, analistler 2025’in ilerleyen dönemlerinde bazı onayların gelebileceğini öngörüyor. JPMorgan’ın raporuna göre, altcoin ETF’lerinin onaylanması, milyarlarca dolarlık kurumsal yatırım çekebilir ve en büyük ilgiyi SOL ile XRP fonları görebilir.
Trump Destekli WLFI, AVAX Satın Aldı
Trump ailesinin desteklediği World Liberty Financial (WLFI), 2 milyon dolarlık AVAX ve MNT satın alırken, yatırım portföyündeki toplam zarar 118 milyon dolara ulaştı. WLFI, şu ana kadar 343 milyon dolar yatırım yaptığı 11 dijital varlığa sahip olup, Ethereum en büyük payı oluşturuyor ve 88 milyon dolarlık zarar yazıyor.
WLFI, 550 milyon dolarlık token satışını tamamladıktan sonra Sui Foundation ile iş birliğine gitti ve stratejik rezervine Sui varlıklarını eklemeyi planlıyor.
Goldman Sachs, İlk Kez Kriptoyu Hissedar Mektubuna Dahil Etti
Goldman Sachs, yıllık hissedar mektubunda ilk kez kripto varlıklardan bahsederek blok zinciri ve dijital varlıkların finans piyasalarındaki artan rolünü kabul etti. Banka, kripto varlıkların rekabet ortamını değiştirdiğini belirtirken, siber güvenlik riskleri ve piyasa oynaklığı gibi potansiyel tehditlere de dikkat çekti. 2021’de kripto işlem masası kuran ve 2022’de Dijital Varlık Platformu başlatan Goldman, blok zinciri tabanlı finansal ürünlerin kullanımının arttığını vurguladı.
CEO David Solomon, blok zinciri teknolojisini “çok ilginç” olarak tanımlasa da, Bitcoin’i spekülatif bir varlık olarak görüyor. Ancak banka, 2024’ün son çeyreğinde Bitcoin spot ETF’lerine büyük yatırımlar yaptı. BlackRock’ın IBIT ETF’ine 1.27 milyar dolar yatırım yaparken, Fidelity’nin FBTC ETF’indeki varlıklarını %105 artırarak 288 milyon dolara çıkardı. Bu adımlar, Goldman Sachs’ın değişen kripto stratejisini ve potansiyel düzenleyici değişikliklere hazırlığını gösteriyor.
Güney Kore Merkez Bankası, Bitcoin Rezervine Temkinli Yaklaşıyor
Güney Kore Merkez Bankası, Bitcoin’i döviz rezervlerine ekleme konusunda henüz bir inceleme veya tartışma yapmadığını belirtti. Banka, Bitcoin’in yüksek volatilitesi nedeniyle temkinli bir yaklaşım gerektiğini vurguladı.
Bazı milletvekilleri ve kripto lobi gruplarının Bitcoin’in rezerv olarak kullanılması çağrısına rağmen, merkez bankası döviz rezervlerinin yüksek likiditeye ve yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olması gerektiğini ifade etti. Öte yandan, Güney Kore’nin kripto ETF yasağını kaldırmayı değerlendirdiği bildirildi.
Pakistan, Kripto Konseyi Kurdu
Pakistan hükümeti, ülkenin finansal sisteminde blok zinciri ve dijital varlıkları düzenlemek ve entegre etmek amacıyla Pakistan Kripto Konseyi’ni (PCC) kurdu. Daha önce kripto varlıkların yasallaşamayacağını belirten Pakistan, bu yeni adımıyla küresel dijital finans dönüşümüne uyum sağlama yolunda ilerliyor. Konseyin başkanlığını Maliye Bakanı Muhammad Aurangzeb yapacak ve bünyesinde Pakistan Merkez Bankası Başkanı, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı ve diğer üst düzey yetkililer yer alacak.
Konseyin hedefleri arasında kripto düzenlemelerine net bir çerçeve kazandırmak, uluslararası blok zinciri kuruluşlarıyla iş birliği yapmak ve finansal güvenliği sağlamak bulunuyor. Ülkede 20 milyon aktif kripto kullanıcısı ve 20 milyar dolarlık işlem hacmiyle büyük bir benimsenme görülürken, yıllık 35 milyar dolarlık havale piyasasının da blok zinciri sayesinde daha verimli hale gelmesi bekleniyor.
———————————————————————————
BITCOIN (BTC)
BTC, sabah saatleri itibarıyla %0.87 oranında değer kazancıyla 83,316 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Dün 82,440 dolar seviyelerine kadar gerileyen BTC, bu bölgeden alımlarla karşılaşarak toparlanmaya çalışıyor.
Negatif senaryoda 82,440 dolar seviyesinin kaybedilmesi durumunda 78,459 dolar seviyesi ilk destek noktası olarak takip edilebilir. Bu bölgenin de kırılması halinde 76,596 dolar seviyesine kadar bir düşüş yaşanabilir.
Pozitif senaryoda ise 84,666 dolar seviyesi ilk direnç noktası olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin aşılması durumunda 86,673 ve ardından 89,248 dolar seviyeleri bir sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

ETHEREUM (ETH)
ETH, sabah saatleri itibarıyla %0.69 oranında değer kazancıyla 1,900 dolar seviyelerinden fiyatlanıyor. Son birkaç gündür yatay bir seyir izleyen ETH, 1,908 dolar seviyesinden ret alarak hafif geri çekilme yaşadı.
Negatif senaryoda, 1,840 – 1,800 dolar bölgesi güçlü destek alanı olarak öne çıkıyor. Bu bölgenin kırılması halinde 1,757 dolar seviyesi takip edilebilir. Daha derin bir düşüşte ise 1,665 dolar bölgesi ana destek noktası olacaktır.
Pozitif senaryoda 1,908 dolar seviyesi ilk direnç noktası olarak dikkat çekiyor. Bu seviyenin aşılması halinde 1,960 ve ardından 1,997 dolar seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Daha güçlü bir yükselişte ise 2,075 ve 2,153 dolar seviyeleri hedeflenebilir.

RIPPLE (XRP)
XRP, sabah saatleri itibarıyla %2.27 oranında değer kazancıyla 2.34 dolar seviyelerinden işlem görüyor. XRP, 2.37 dolar bölgesinden ret alarak bir miktar geri çekildi.
Aşağı yönlü hareketlerde 2.25 dolar seviyesi ilk destek noktası olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin kaybedilmesi durumunda 2.19 dolar seviyesi takip edilebilir. Daha derin bir düşüşte ise 2.13 ve ardından 2.08 dolar seviyeleri güçlü destek bölgeleri olacaktır.
Yukarı yönlü senaryoda ise 2.37 dolar bölgesi önemli bir direnç noktası olarak dikkat çekiyor. Bu seviyenin aşılması halinde 2.46 ve 2.55 dolar seviyelerine doğru bir hareket beklenebilir. Özellikle 2.37 dolar üzerinde gerçekleşecek kapanışlar, XRP’de daha güçlü bir yükselişin önünü açabilir.

AVALANCHE (AVAX)
AVAX, sabah saatleri itibarıyla %1.70 oranında değer kazancıyla 18.56 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Olası pozitif senaryoda 18.96 dolar seviyesinin kırılması kritik olacak. Bu durumda 19.74 ve 21.03 dolar seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Daha güçlü bir yükseliş için 21.83 ve 22.92 dolar seviyeleri hedeflenebilir.
Negatif senaryoda ise 17.87 dolar seviyesi ilk destek noktası olarak izlenebilir. Bu seviyenin altına sarkması durumunda 17.29 ve 16.20 dolar seviyeleri destek olarak karşılanabilir. Özellikle 16.20 dolar seviyesinin kaybedilmesi halinde 14.90 dolar bölgesine kadar bir geri çekilme yaşanabilir.

SOLANA (SOL)
SOL, sabah saatleri itibarıyla %1.92 oranında değer kaybıyla 128.57 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Direnç bölgesinden ret alan SOL, 135.47 seviyesini aşmakta zorlanıyor.
Olası pozitif seyir halinde 126.71 dolar seviyesi ilk destek noktası olarak takip edilebilir. Bu seviyenin altında 118.17, kritik destek bölgesi olarak öne çıkıyor. Bu bölgenin kaybedilmesi halinde satış baskısı derinleşebilir.
Yukarı yönlü hareketlerde 131 seviyesi direnç konumunda. Bu seviyenin aşılması halinde 135.47 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Daha yukarıda ise 147.06 ve 155.25 seviyeleri güçlü direnç bölgeleri olarak öne çıkıyor.
