FED Faiz Kararını Bugün Açıklayacak
Bugün saat 21.00’da FOMC toplantısı ve faiz kararı açıklaması yapılacak. Faizlerin geçtiğimiz senenin mart ayı toplantısından beri arttırıldığı %5,25 seviyesine kadar yükseldiği biliniyor. Bu toplantıda piyasaların beklentisi ise faizin sabit kalması.
ABD Enflasyon Oranı Açıklandı
ABD TÜFE verisi %4,9’dan beklenti seviyesi olan %4,1’in altında %4,0 olarak açıklandı. TÜFE verisinin yanında Çekirdek Enflasyon verisinin de %5,5 seviyesinden beklenti seviyesi olan %5,3’e gerilediği görüldü. Verinin detaylarına bakıldığında yemek %0,2’lik bir artış gösterirken, enerjide %4’lük bir düşüş görüldü. Bunların yanında önemli sayılabilecek sektörlerde barınak sektörünün %0,2’lik bir artış gösterdiğini bununla birlikte ulaşım hizmetlerinin de %1 oranında yükseldiğini görüyoruz.
BLUR Dolaşımdaki Arzını Arttırıyor
BLUR dolaşımdaki arzını %40 oranında arttırarak $60 milyonluk token’ın kilidini açıyor. NFT marketi olan BLUR 196 milyon BLUR token’ın yarın kilidini açarak piyasaya bırakıyor. Bu miktar toplam arzın %6,5’ini oluştururken, dolaşımdaki arzın da %40 yükselişi anlamını taşıyor. Kilit açma işleminde geçmiş ve gelecekteki çekirdek katılımcılara 115,6 milyon BLUR, yatırımcılara 75,4 milyon BLUR ve danışmanlara 4,9 milyon BLUR şeklinde dağılım gerçekleştirildi.
Hinman Belgeleri Açıklandı
Ripple davası için oldukça önemli olarak değerlendirilen Hinman Belgeleri dün açıklandı. Eski SEC direktörü William Hinman’ın geçmişte gerçekleştirdiği konuşmalar arasında Ethereum’a menkul kıymet denemeyeceğini ve Ethereum ağının menkul kıymet olarak düzenleme gerektirmediğini ifade ettiği kısımlar bulunuyor. Ayrıca Hinman’ın 2018’de Vitalik Buterin ile görüşmeyi planladığı öğrenildi. Bu gelişmeler ile birlikte XRP, 0,56 seviyesini aşmayı başarsa da sonrasında hızlı bir satış baskısı görerek tekrar 0,51 seviyesine geri döndü.
Dijital Varlık Fonlarında 8. Haftada da Çıkış Görüldü
Dijital varlık fonlarından geçtiğimiz hafta toplamda 88 milyon dolarlık çıkış gerçekleşti. Bu çıkışın 87,2 milyon dolarlık kısmını Bitcoin ve Ethereum fonları oluşturdu. Bu, üst üste 8. haftanın da para çıkışı olurken Kanada merkezli fonlarda 71,4 milyon dolarlık çıkış gerçekleşti. Bu bilgileri yayınlayan Coinshares, raporunda bu hafta yaşanan büyük çıkışın FOMC toplantısı ile alakalı olabileceğini, çünkü faiz oranlarının nasıl kalacağının hala net bir şekilde bilinmediğini ifade etti. Ethereum’da yaşanan 36 milyon dolarlık çıkışın Merge’den bu yana Ethereum’da görülen en büyük çıkış oldu.
Uniswap’dan V4 Açıklaması
Uniswap Labs, sosyal medya hesaplarından yaptıkları duyuruda kripto borsaları hakkındaki gelecek planlarını açıkladı. Uniswap V4 isimli bu yeni güncellemenin tanıtımı ile birlikte, Uniswap Labs yatırımcılardan yorumlar ve geri dönüşler aldı. Uniswap’ta çıkan son versiyonun 2021 yılında çıkan V3 olduğu biliniyor. V3 versiyonu şu ana kadar gerçekleşen 1 trilyon doların üstünde trade hacmi ile en büyük merkeziyetsiz kripto borsası olma özelliğini taşıyor. Uniswap V4’e eklenmiş olan en dikkat çekici yeniliklerden biri olan “hooks” özelliği, platformun takas kabiliyetini yükseltmesine yardımcı olacak ve likidite havuzlarının kontrolünü sağlayacak.
Ripple SEC’e Karşı Hamlelerine Devam Ediyor
Ripple, SEC davasında güçlü duruşunu koruyup, dava sürecindeki agresif tavrını bozmamaya devam ediyor. Ripple, bugün SEC’in özet karar talebine karşı güçlü bir savunma gerçekleştirerek altı yeni farklı dosya tesliminde bulundu. Paylaşılan 89 sayfalık dosyada, SEC’in tutarsızlıkları ve başvurusunun reddedilmesine yönelik önemli argümanlar taşıyor.
ABD Dijital Varlıklar Yasa Tasarısını Bekliyor
ABD’de Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Patrick T. McHenry temmuz ayı ortasına kadar dijital varlıklar ile ilgili düzenleyici bir yasa tasarısı üzerinde oylama yapmayı planlıyor. Söz konusu taslak kripto varlıkların sınıflandırmasını gerçekleştirmesinin yanında borsaları da düzenleyici bir içeriğe sahip olacak.
BITCOIN [BTC]
Bitcoin, bugün sabah saatleri itibarıyla %0,32 değer kaybı ile 25.845 dolar seviyesinden fiyatlanıyor. Bitcoin’de dün gelen enflasyon verilerinin beklentinin altında gelmesinin ardından saatlikte gerçekleştirdiği yükselen kanal direncine kadar yükseliş gerçekleştirse de yoğun bir satış baskısı yiyerek tekrar 26.000 dolar altına indi ve yükselen kanal desteğine kadar geri çekildi. Bitcoin’de bu kanal hareketinin aşağı yönlü kırılması durumunda 25.000-25.200 bölgesi kritik destek bölgemiz olarak çalışmaya devam edecektir.
ETHEREUM [ETH]
Sabah saatleri itibarıyla %0,05 oranında değer kazanan ETH, 1739 dolar seviyesinden fiyatlanıyor. Ethereum’da yatay hareketin iyice daraldığını ve 1720 bölgesindeki desteğe bile inemeden 1730 bölgesinden dönüş gerçekleştirerek 1755 dolar seviyesine kadar hareket edebildiğini görüyoruz. Ethereum’da Ripple davası tarafından da pozitif haberler gelse de fiyatlamanın oldukça durağan olduğunun ve bu süreçte yatay hareketin destek-direnç seviyelerinin kullanılmaya devam edilebileceğini söyleyebiliriz.
AVALANCHE [AVAX]
Sabah saatleri itibarıyla %0,05 oranında değer kazanan AVAX, 11,80 dolar seviyesinden fiyatlanıyor. AVAX’ta günlerdir devam eden yatay hareketin yukarı yönlü kırımını 2 kez test etmiş olmamıza rağmen kırılımı gerçekleştirmesinin ardından re-test ile hareket içerisine geri döndüğünü görüyoruz. AVAX’ta 11,82 kırılımının onaylanması durumunda hedefin 12,50 olacağını söyleyebiliriz.
FANTOM[FTM]
Sabah saatleri itibarıyla %0,02 oranında değer kazanan FTM, 0,2606 dolar seviyesinden fiyatlanıyor. FTM 30 dakikalıktaki yükselen hareketini yukarı yönlü kırmasının ardından iyi bir yükselişle formasyon hedefi olan 0,2680-0,27 bölgesine kadar yükseldi ve %6 değer kazanmayı başardı. Sonrasında kanal direnç bölgesini aşağı yönlü test eden FTM, buradan onayı alarak tekrar yükseliş gerçekleştirmeyi başardı. FTM’de şimdilik 0,2650 seviyesinin bir direnç görevi gördüğünü söyleyebiliriz.