Ethereum’da Validator Sınırları Tartışılıyor
Ethereum’da çekirdek geliştiriciler validatör sınırlarının 32 Ethereum’dan 2048 Ethereum’a çekmenin avantaj ve dezavantajlarını tartışıyor. Ethereum Foundation’dan Michael Neuder’in sunduğu teklifte merkeziyetsizlik, enflasyon ve validatör setlerinin büyüklükleriyle ilgili endişelerden kaynaklı bu teklifi ilettiğini belirtti. Neuder 32 ETH’nin merkeziyetsizliği arttırdığının farkında olduğunu ancak önemli sayıda validatör girişinin de sakıncalarını vurguladı.
Endonezya Trade Edilebilir Kripto Listesini Paylaştı
Endonezya, kripto adaptasyonu kapsamında trade edilebilir olarak değerlendirdikleri kripto varlıkların listesini paylaştı. Listede 501 coin bulunuyor. Listede XRP’nin yanında SEC davasında adı geçen ADA,SOL,DOT, SAND ve ATOM coin’lerinin de bulunması dikkat çekti.
Bitcoin Madencilik Zorluğu Yükselmeye Devam Ediyor
Piyasaya yeni katılan madencilerin artması ile birlikte, eski madencilerin de üretime devam ettiği günümüz piyasa şartlarında BTC madenciliğinin zorluğunun artmaya devam ettiğini görüyoruz. Blok üretim seviyesinin 10 dakikada bir olması gerektiğinden ötürü, madenci sayısındaki artışla birlikte blok üretmenin de zorlaştığı biliniyor. Zorlaşmanın artması ise blok üretimi için daha fazla hash gücü ve enerji gerektiriyor. Bitcoin zorluk grafiğine baktığımızda zorluk seviyesinin 52,35 trilyon hash seviyesine çıktığını ve tarihin en yüksek seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bu seviyenin haziran ayı sonunda 53 trilyon hash çıkması bekleniyor.
Bitcoin %50 Market Dominansını Aştı
Bitcoin cuma ve pazartesi gerçekleştirdiği yükseliş ile birlikte 27.000 seviyesini aşmayı başarırken SEC davalarının yarattığı endişe yatırımcıları altcoin’lerden uzaklaştırıyor. Dolayısıyla kripto varlık yatırımcılarının da öncelikle Bitcoin’i tercih etmeleri Bitcoin’in market dominansını 2 yılın ardından %50 seviyesinin üzerine çıkmasına sebep oldu. Dominans, Bitcoin piyasa değerinin, tüm kripto varlıkların toplam piyasa değerine oranlanması ile bulunur.
Rusya Enerji Bakanlığı Kripto Madenciliğini Legalleştirmeyi Planlıyor
Rusya Enerji Bakanlığı, endüstriyel kripto madenciliğini legal hale getirmek için çalışmalarını devam ettirirken, meclisten madencilikle ilgili yeni yasa tasarısı istiyor. Enerji Bakan Yardımcısı Pavel Snikkars, bakanlığın madenciliğin yasallaşmasını desteklediğini ve madencilik vergilendirmelerinin vekiller tarafından onaylanmasını beklediklerini ifade etti. Kripto madencilerinin enerji tüketicileri olarak sınıflandırılmalarını ve bu grup için de vergilendirmenin gelmesini umduklarını da ekledi.
IMF CBDC’ler için Platform Kuracak
Uluslararası Para Fonu(IMF), merkez bankası dijital para birimleri ve token’ize edilmiş varlıklar için üzerine çalıştıkları yeni platformu dün tanıttı. XC platformu CBDC’lere bağımlı olmadan token’ize varlıklar kullanarak yurt içinde faaliyet gösterebilecek. CBDC’ler konusunda IMF Başkanı Kristalina Georgieva önemli açıklamalarda bulundu. CBDC’lerin ulusal bazda değerlendirilip ayrıştırılmaması gerektiğini belirten Georgieva, daha verimli ve adil işlemler geçirmek amacıyla ülkeleri birbirine bağlayacak sistemlere ve birlikte çalışılabilirliğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.
BITCOIN [BTC]
Bitcoin, bugün sabah saatleri itibarıyla %0,19 değer kazancı ile 26.795 dolar seviyesinden fiyatlanıyor. Bitcoin’in dünü hareketsiz geçmesinin ardından akşam saatlerinde gerçekleştirdiği yükseliş ile 26.800 kırılımını gerçekleştirdiğini ve şimdilik bu seviye üstünde kalmaya çalıştığını görüyoruz. Giriş yapan yüksek hacimle kırılımları gerçekleştiren Bitcoin’in aksine altlarda büyük bir fiyat hareketi görülmezken Bitcoin’de son 2 aydır gerçekleştirdiği alçalan hareketin direnci olan 27.400’den geri döndü. Son yükselişlerle birlikte Bitcoin’in dominansının %50 seviyesinin üstüne çıkmayı başardı.
ETHEREUM [ETH]
Sabah saatleri itibarıyla %0,21 oranında değer kaybeden ETH, 1726 dolar seviyesinden fiyatlanıyor. Ethereum’da 1715-1770 aralığındaki hareketin daha da daralarak 1720-1750 aralığına çekildiğini ve hacmin iyice düşmüş olduğunu görüyoruz. Ethereum’da 1720 desteği kırılmadıkça long ağırlıklı pozisyonlanma görmeye devam edeceğiz. Ethereum’da pozisyonlanmak için 1690 seviyesi altında stop emirleri bulundurmanın mantıklı olabileceğini söyleyebiliriz.