Teknik Analiz Nedir?
Teknik analiz, geçmiş fiyat hareketlerine bakılarak, hacim gibi alım satım faaliyetlerinden toplanan istatistiksel eğilimleri analiz ve sonrasında tahmin ederek yatırımları değerlendirmek ve alım satım fırsatlarını belirlemek için kullanılan bir alım satım disiplinidir. Genellikle grafik olarak adlandırılan teknik analiz, önceki fiyat hareketi ve hacim verilerine dayalı olarak gelecekteki piyasa davranışını tahmin etmeyi amaçlayan bir analiz türüdür. Teknik analiz yaklaşımı, geleneksel finansal piyasalardaki hisse senetlerine ve diğer varlıklara kapsamlı bir şekilde uygulanır, ancak aynı zamanda kripto para piyasasında dijital para ticaretinin ayrılmaz bir bileşenidir.
Bir varlığın fiyatına ilişkin birden fazla faktörü göz önünde bulunduran temel analizin (FA) aksine, TA, kesinlikle tarihsel fiyat hareketine odaklanır. Bu nedenle, bir varlığın fiyat dalgalanmalarını ve hacim verilerini incelemek için bir araç olarak kullanılır ve birçok tüccar, eğilimleri ve uygun ticaret fırsatlarını belirlemek amacıyla bunu kullanır.
Yeni Başlayanlar için Teknik Analiz Stratejileri
Yatırımcıların bir çoğu, hisse senetlerini gelirleri, değerlemeleri veya sektör eğilimleri gibi temel özelliklerine göre analiz eder, ama temel olarak her zaman piyasa fiyatına yansımaz. Teknik analiz, başta fiyat ve hacim olmak üzere tarihsel verileri inceleyerek fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışır. İstatistiksel analiz ve davranışsal ekonomi gibi tekniklerden yararlanarak tüccarların ve yatırımcıların gerçek değer ile piyasa fiyatı arasındaki boşlukta gezinmesine yardımcı olur. Teknik analiz, tüccarlara geçmişteki bilgiler göz önüne alındığında gerçekleşmesi en muhtemel olanı yönlendirmeye yardımcı olur. Çoğu yatırımcı, karar vermek için hem teknik hem de temel analizi kullanır.
Teknik Analiz Göstergeleri
Göstergeler, piyasada fırsatlar ararken teknik tüccarlar tarafından kullanılır. Birden fazla gösterge mevcut olmasına, tüccarlar genellikle hacim ve fiyat bazlı göstergelerden yararlanır. Bunlar, destek ve direnç seviyelerinin nerede olduğunu, ne sıklıkla korunduklarını veya ihlal edildiğini belirlemeye ve bir trendin uzunluğunu belirlemeye yardımcı olur.
Bir tüccar, bir saniyeden bir aya kadar değişen çoklu zaman çerçevesi analizini kullanarak fiyatı veya başka herhangi bir göstergeyi görebilir ve bu da tüccara fiyat hareketinin farklı bir perspektifini verir.
Teknik analiz için daha popüler göstergeler şunları içerir:
1.Moving Average Weighted (MAW)
Hareketli ağırlıklı ortalama, piyasada genel olarak hissedilen genel hissi ölçmek için kullanılır. Bu, kısa, orta ve uzun vadeli hareketli ortalamaların oluşumundaki fiyat dalgalanmalarını analiz ederek yapılır. Hareketli ortalama, belirli bir zaman dilimindeki veri noktalarının ortalaması alınarak hesaplanır.
2.Relative Strength Index (RSI)
RSI bir ‘momentum göstergesidir’. Fiyat hareketlerinin hızını ve değişimini ölçmek için son büyümenin büyüklüğünü son gerilemelerle karşılaştırarak çalışır. 1 ile 100 arasında salınım yapar. Alış için RSI’nin 30’un altında ve satış için 70’in üzerinde olması gerektiğine dair genel bir inanış vardır.
Sonuç olarak RSI ne kadar düşükse, varlık o kadar düşük değerli, ne kadar yüksekse, varlık o kadar yüksek değerde olur.
3.Williams Fractal
Bu bir momentum göstergesidir ve ADX formülüne dayanmaktadır. ADX, mikroya dalmanıza yardımcı olabilirken, Williams Fractal, momentum trendlerinin hızlı bir makroskobik görünümü için harika bir göstergedir.
Bu salınımlı gösterge, bir varlığın fiyatındaki hem yukarı hem de aşağı hareketin gücünü gösterir.
Temel Analiz ve Teknik Analiz
Birçok yatırımcı iki terim arasında kafa karıştırır veya bunları birbirinin yerine kullanır. Kriptoda teknik analiz ve temel analiz.
Temel analiz, bir varlığın fiyatının şirketin performansı, yönetimi ve pazar büyüklüğü gibi temel faktörler tarafından belirlendiği fikrine dayanır.
Öte yandan, teknik analiz herhangi bir ekonomik veya temel faktörü dikkate almaz. Tamamen grafiğe ve RSI, MACD ve şamdan kalıpları gibi göstergelere odaklanmıştır.