Bitcoin, hem daha karlı bir yatırım için hem de mal ve emtia alım satımı için gün geçtikçe yatırım çevrelerinin dikkatini çekiyor. Bu altın, gayrimenkul ya da tahvil gibi varlık sınıflarının benimsenme süreciyle benzerlik gösteriyor. Bu anlamda bitcoinin, özellikle Y kuşağı için yeni yatırım sınıfı haline geldiğini söylemek mümkün.
Talep – Arz Dengesi
Bitcoinin bir değer saklama aracı olup olmadığını anlamak için temel faydalarından birkaçını değerlendirmek gerek. Bitcoin, bireyler, hükümet ve bankalar tarafından yönetilmek için maliyet, zaman gerektirmez. İkinci önemli konu ise, bitcoin almak, satmak veya yerel para birimiyle değiştirmek için harcanan zamandır. Bu işlemlerin hepsini saniyeler içinde gerçekleştirebilirsiniz. Bitcoinin global olarak kullanılması, gün geçtikçe kullanım alanlarının artması, güvenli ve anonim bir değer saklama aracı olması bitcoini daha da popüler yapmaktadır. Üçüncüsü ise, bitcoin blockchain tabanlı olduğundan, kişisel bilgilerin güvenliği işlem yaparken üst düzeyde sağlanır. Bu aynı zamanda hükümet veya şirket gibi herhangi bir merkezi otoritenin kontrolünü oldukça etkisiz hale getirir, yani bitcoin merkeziyetsiz bir platformdur. Örneğin, hükümetler banka hesaplarına yaptırım uygulayabilirken bitcoinde böyle bir durum söz konusu değildir. Bir başka deyişle sistemi denetleyen, yöneten, denetleyici veya bir aracı yoktur. Sistem sadece birbirine bağlı bilgisayarlar ve gönüllü katılımcılar ile oluşur.
Bitcoin ağında her şey açıktır. Tüm bilgisayarlar açık kaynak kodludur ve hepsi aynı programı çalıştırır, ağdaki herkes gerçekleşen tüm işlemleri görür hatta isterse kayıtları bile tutabilirler. Bunlara ek olarak devletlerin alacağı mali kararlar (para talebi veya kısıtlaması gibi), bankadaki paraların değerini (enflasyon ve deflasyon) etkileyebilir. Bitcoinde böyle bir durum yoktur, sisteme dışarıdan para talebi yapılmaz, bu nedenle enflasyon yaşanmaz. Sistemdeki para arzı, madencilere ödül olarak verilir.
Dördüncü olarak, işlemler için kart kullanmanın aksine ödeme yapmak için belirlenen maliyet düşük veya ücretsizdir. Bu nedenle, bitcoin talebinde bir büyüme vardır ancak üretilecek bitcoin miktarı sınırlıdır. Şimdiye kadar üretilen bitcoin sayısı 18,5 milyon iken, toplam üretilebilecek bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlandırılmıştır. Yani bitcoin 21 milyon adete kadar üretilebilir.
Ülkeler ve kurumlar da bitcoin başta olmak üzere tüm kripto paraların ve blockchain teknolojisinin önemini fark etmiş ve bu doğrultuda atılımlar yapmaya başlamıştır. Merkez bankası dijital para birimleri bu atılımlar için sadece bir örnek olabilir.
Sonuç olarak bitcoinin bir değer saklama aracı olduğunu söylemek mümkün. Bunun sebebi ise kripto paraların altında yatan devrim niteliğindeki bir çok yeni teknolojiyi hayatımıza getiren blockchain teknolojisidir. Teknoloji olarak değer yüklediğimizde bitcoin ve diğer coinlerin geleceğinin parlak olduğu ve bu değerlerin hayatımızda artık daha fazla yer alacağını söyleyebiliriz.