Yoksulluk temel olarak finansal hizmetlere sınırlı erişim ve yüksek enflasyon oranlarını içeren ekonomik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Ek olarak düşük güven düzeyi ve finansal yeniliklere kapalı hükümet kurumlarının ekonomik kalkınmaya zarar verdiği bilinmektedir. Dünya Bankası “dünyadaki yoksul sayısının kabul edilemez düzeyde yüksek kaldığını ve ekonomik büyümenin faydalarının bölgeler ve ülkeler arasında eşit olmayan bir şekilde paylaşıldığını” açıkladı.
Kripto para birimleri, sosyal güven eksikliğini aşarak ve finansal hizmetlere erişimi artırarak önemli bir fayda sağlayabilecek ve fonların izlenebilirliği ve toplumların yoksulluktan kurtulmasına yardımcı olmak için çağımızın finansal devrimini gerçekleştirebilecek potansiyel barındırmaktadır.
Gelişmekte olan ülkeler açısından kripto para birimlerinin fırsatlarına kapsamlı genel bir bakış sağlamak için, kripto para birimlerinin kullanıcılara Euro veya ABD doları gibi merkez bankası tarafından verilen fiat para birimlerine kıyasla sağladığı avantajları ve dezavantajları anlamak gerekir. Örneğin, günümüzde planlanan yeni projelerle kripto paralara yoğun yönelim görmekteyiz. Çoğu kripto para biriminin altında yatan blockchain teknolojisidir ve blockchain teknolojisi, dağıtık sistemli merkezi olmayan bir veri tabanıdır.
Ülkeler bazında kripto para birimleri açısından gerçekleştirilen gelişmeleri ele alacak olursak, Kazakistan’ın bu konuda öncü atılımlar yaptığını söyleyebiliriz.
Kazakistan
Gündemde yer alan haberlere göre, Kazakistan, kripto paralar için planladığı çalışmalarla ülke ekonomisine 1 milyar dolarlık yatırım getirmeyi planlıyor.
Kazakistan Dijital Gelişme İnovasyon ve Uzay Sanayi Bakanı Askar Zhumagaliyev geçtiğimiz günlerde Kazakistan Parlamentosu’nda bir konuşma sırasında ülkedeki dijital dönüşüm sürecinden ve özellikle kripto paralardan bahsetti. Ayrıca ülkede hazırlanan kripto para tasarısını da değerlendirdi. Kazakistan özel kripto para kullanımına pek sıcak bakmasa da kripto para madenciliğine karşı daha farklı bir tavır sergiliyor.
Kazakistan Madencilik Planı
Kazakistan hükümeti ABD, İsveç, Güney Kore, Rusya, Çin gibi ülkelerin kripto para madenciliğinde yaptığı çalışmaları ve ülke ekonomisine katkılarını göz önünde bulundurduğunda dijital dönüşüme dahil olmak amaçlı yeni girişimler planladığı yapılan açıklamalarla doğrulanmış oldu.
Hükümet uluslararası uzmanlarla yeni bir çalışma yaptı. Yapılan açıklamalara göre Kazakistan hükümeti bu alanda üç yıl içerisinde 738 milyon dolarlık yatırım alabileceklerini öngörüyor.
Ülkedeki elektrik enerjisinin maliyetinin düşük olması, Kazakistan’ın kripto para madenciliği konusunda öne çıkıyor olmasının sebebi olarak görülüyor. Bu durum kripto para madenciliğinin %65’ üine ev sahipliği yapan Çin için de geçerli. Fakat Kazakistan hükümetinin farkının madenciliği hedefleyen kişilere imkan tanımasından ziyade bu alana teşvik etmesi olduğunu söyleyebiliriz. Ülke ekonomisi söz konusu olduğunda kripto para madenciliği kazançlı ve geleceğe yatırım olarak düşünülebilir. Bu doğrultuda, Kazakistan’ın öncü bir adım attığını ve bu gelişmelerin hızla artış göstereceğini söylemek mümkün.