Token Nedir?
Teknik olarak “kripto para” veya “kripto varlık” ile aynı anlam gelmektedir. Token öncelikle Bitcoin ve Ethereum‘un dışındaki (aslında bunlarda token olsada) tüm kripto para birimlerini ifade eder. Token’lar merkeziyetsiz borsa, merkeziyetsiz internet, akıllı sözleşmeler, dosya paylaşımı gibi alanlarda çok çeşitli potansiyel işlevlere sahiptir. Herhangi bir kripto para gibi takas edilebilir veya saklanabilir.
Projenin Whitepaper’ı Okunmalı
Token yatırımı yaparken ilk bakmanız gereken nokta, projenin Whitepaper’ı detaylı incelemek ve anlamak gerekir. Peki Whitepaper nedir ?
Whitepaper; kripto para projelerininin çözmeyi amaçladığı sorunların yer aldığı, bu sorunlara projenin nasıl bir çözüm yöntemi bulduğu, projenin çalışma prensiplerini, hangi mimarı katmanlar ile çalıştığı gibi teknik bilgileri içeren bir belgedir diyebiliriz.
Örneğin; Bitcoin’in whitepaper’ı Satoshi Nakamoto tarafından 31 Ekim 2008’de yayınlandı. White paper’da Bitcoin’in çalışma prensiplerini anlatan Nakamoto, bu metni; “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” başlığı ile tüm dünya ile paylaştı.
Aynı zamanda bu whitepaper, projenin finansal bilgilerini de içerebilir. Projenin piyasaya ne zaman çıkacağı, dağıtılacağı oranlar ve token arzının ne kadar olacağı gibi bilgileri Whitepaper’da bulabilirsiniz.
Projenin Arkasındaki Ekip İncelenmeli
Token yatırımı yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise projenin arkasındaki ekiptir. Yani projeyi ortaya çıkaran ekipte kimler var, proje yöneticilerinin uzmanlık alanları nelerdir, bu ekibin yöneticileri kimlerdir gibi soruların cevaplarını da bulmaya çalışın. Sadece bu yöneticilerin kim olduğunu değil daha önceki çalışmalarına ve girişimlerine bakmak da bize projeleri hakkında bilgi sahibi olmamıza olanak sağlar.
Token’ların Gelecek Planlaması
Yukarıda belirttiğimiz Whitepaper’larda altcoin’in geleceğine dair bilgiler de bulunur. Projede hangi zamanda ne yapılacak, atılacak adımlar, yazılım tarafında bir güncelleme olacak mı, borsalarda listelenmesi gibi durumlar projenin gidişatı açısından önemlidir.
Çok fazla sayıda kripto para birimi mevcut. Bu kripto paraların projelerinin planlaması her zaman beklenilen gibi olmuyor. Ancak öyle projeler var ki bu planlama kusursuz bir şekilde işliyor. Bu tarz projeleri seçmek yatırım açısından çok önemli olacaktır.
Token dağıtımı
Token dağıtımı Whitepaper’larda dikkat etmemiz gereken önemli hususlardandır. Her tokenin toplam arz miktarı vardır ve bu miktar whitepaper’da yazılan oranda çeşitli amaçlar için kullanılır.
- Takımın kendisine ayırdığı miktar
- Pazarlama ve reklam bütçesi için ayrılan miktar
- Yazılım ve geliştirme ekibine ayrılan miktar
- Dolaşımda olan ve olmayan miktar
Belirtilen oranlar dikkatle incelenmeli ve dağıtımların adil bir şekilde yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.
Partnerliklerinin doğruluğu
Kripto para piyasalarında herhangi bir kişinin ya da topluluğun token çıkarabileceği bir piyasa olduğunu unutmamak gerek. Bu sebeple doğrultusunda yazılan her bilgiye inanmamak gerekiyor, olmayan partnerlikler, anlaşmalar görmeniz mümkün. Partnerlik anlaşmalarının tarafların resmi açıklamalarını görmeden ya da bu bilgileri doğrulamadan güvenip yatırım yapmamanızı tavsiye ediyoruz.
İşlem gördüğü borsalar
Kripto para piyasalarında çok sayıda borsa mevcut fakat büyük çoğunluğunun güvenilirliğini kanıtlayamaması sebebiyle az bir müşteri kitlesine sahip, dolayısıyla hacimleri oldukça düşük. Bu sebeple yatırım yapacağınız tokenin güvenilir ve bu işlemi yapacağınız borsanın kendini kanıtlamış olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Yatırım Planı
Nasıl bir yatırımcısınız, hedefleriniz nelerdir, hangi vadelerde yatırım gerçekleştirmek istiyorsunuz? Bu soruların cevaplarını bulmalısınız.
Kripto para yatırımınızı uzun vadede mi, kısa vadede mi yoksa günlük alım ve satım ile mi yapmak istiyorsunuz?
Uzun vade ve kısa vade kavramları birçok kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bazı yatırımcılar için uzun vade 2-3 yıl iken bazı yatırımcı için bu uzun vade 6 ay olabilir. Bu durum kısa vade için de geçerlidir.
Temel ve Teknik Analiz
Temel analiz, iş modeli, yol haritası ve kullanım gibi bir varlığın uzun vadede potansiyel değerine yönelik daha nesnel göstergelere bakarken teknik analiz ise varlığın piyasa performansına odaklanır.
Temel analiz ile, varlığın esas değerini nasıl gördüğünüze bağlı olarak bir varlığın fiyatının değerinden yüksek mi yoksa düşük mü olduğuna karar verebilirsiniz.
Teknik analiz nasıl çalışır?
Teknik analiz, karar alma yaklaşımından ziyade rakamlara dayalı bir analiz çeşididir.. Bu analiz piyasanın, güncel fiyat ve takas aktivitesinin miktarı üzerinden bilinen tüm bilgileri çoktan hesaba kattığını varsayar.