BCH ve BSV sırasıyla 2017 ve 2018 yıllarında bitcoin (BTC) sert çatallanmasının ardından BTC’den ayrılan ve kripto para yatırımcısı tarafından ilgiyle karşılanan iki kripto para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Bitcoin madenciliğinin etkilendiği kara günün ardından BTC’nin ödül yarılanma süreci gündemi meşgul ederken, BSV ve BCH’de önümüzdeki günlerde meydana gelmesi beklenen ödül yarılanmasının etkileri merak edilen konular arasında yer alıyor.
Her üç kripto para biriminin ödül yarılanması peşi sıra gerçekleşecek ve BSV ile BCH ilk ödül yarılanmalarını yaşayacak. Sürecin ardından her madencinin ödül miktarı 12.5’ten 6.25’e indirilecek. BCH ve BSV’nin yarılanmasının BTC’nin ödül yarılanmasından daha önceki bir tarihe denk gelmesi ise BCH ve BSV fiyatlarının üzerinde birkaç ihtimal doğuruyor.
Ödül yarılanması ile madenciler yönünü BTC’ye mi çevirecek?
Halihazırda BCH’de 282, BSV’de ise 503 adet tamamlanması gereken blok bulunuyor ve bu blokların 3 gün içerisinde peşi sıra tamamlanmasıyla yarılanmanın gerçekleşmesi bekleniyor. BTC’nin ödül yarılanmasına ise yaklaşık olarak 37 gün, yani 1 aydan fazla bir zaman dilimi var. Durum böyle olunca, kripto para piyasasında bu yarılanmalarla ilgili pek çok farklı görüş ortaya çıkıyor.
Bu görüşlerden biri BSV ve BCH madencilerinin yarılanmanın ardından BTC madenciliğine geçecekleri düşüncesidir. Madenci böylelikle, 37 günden fazla zaman dilimi ile 6.25 adetlik ödül almak yerine 12.5 adet ödül alabilecek. Böyle bir döngüde, madencilerin bir bölümünün bunu düşünerek BSV ve BCH’den BTC’ye kaymasının, fiyatlarda yukarı yönlü hareketliliği tetikleyebileceği düşünülebilir. Normal şartlar altında, ödül yarılanmasıyla birlikte dolaşıma daha az BSV ve BCH girecek. Bu durumda, talebin aynı kalması ya da artmasıyla birlikte arzın sınırlı kalması yarılanmanın ardından fiyatlara pozitif yönlü yansıyacaktır. Bunun üzerine madencinin BSV ve BCH’den çekilmesi arzı daha da sınırlandırabilir.
Genel itibari ile yaratıldığı günden bu yana her iki kripto paranın grafiği incelendiğinde ödül yarılanma sürecinde, meydana gelen küresel meselelerden diğer kripto paralar gibi etkilendiği gözlemleniyor. Bu süreç içerisinde BSVUSD 460 seviyesini test edip çekilme sürecine girerken, BCHUSD 500 seviyesini zorladı.
Yarılanma süreçlerine tepe noktalara ulaştıktan sonra satış baskısıyla karşılaşarak yaklaşan kripto para birimlerinin, kademeli olarak yükselseler de kritik dirençleri aşmaları gerekiyor. Ancak bu durumda, arzın sınırlı kalması ve madencilerin olası bir kayma sonucu oluşabilecek kısıt durumları, 2020 yılı içerisinde gerçekleşen fiyatlamaların tekrar görülmesinin önünü açabilir. Yıl içerisinde COVID-19’un finansal piyasalara yansıdığı göz önüne alınırsa, periyot içerisinde ve sonrasında fiyatlamaların gelişmeler doğrultusunda takip edilmesi gerekiyor.
Daha fazla BTC ve altcoin analizi için “Kripto Para Analizleri” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!