Aralık 2020 sonlarında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından blockchain devi Ripple’a menkul kıymet davası açılmıştı. Açılan davada 1,3 milyar dolarlık tazminat talep edilmekte.
ICRYPEX Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay YILDIRAN ve ICRYPEX Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, 22 Şubat’ta gerçekleşecek Ripple davasının sürecini, Bitcoin ve Ethereum’a olası etkilerini ve SEC ile Ripple arasındaki davanın potansiyel sonuçlarını değerlendirdi.
Ripple Davası Ne Zaman?
ABD Güney New York Bölge Mahkemesi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve Ripple Labs arasında görülecek davanın ön duruşma tarihi olarak 22 Şubat 2021’i belirledi.
SEC’in dava dilekçesine bakıldığında Ripple’ın kurucu ortağı, yönetim kurulu başkanı ve eski CEO’su Christian Larsen ve şirketin mevcut CEO’su Bradley Garlinghouse, şirketin işlerini finanse etmek için sermaye topladı. Dilekçede, Ripple’ın 2013 yılından itibaren XRP olarak bilinen dijital varlıklarını ABD’deki ve dünyadaki yatırımcılara kayıt dışı satıp fon topladığı öne sürülmekle birlikte Ripple’ın ayrıca, iş gücü ve piyasa yapıcılığı hizmetleri gibi nakit dışı bedeller karşılığında milyarlarca XRP dağıttığı iddia edildi.
Dikkatinizi çekebilir: Ripple
Dava Ne Anlama Geliyor?
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, özel şirketlerin kripto paralarını “kayıtsız” olarak nitelendirerek kripto paraların, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna kaydettirilmesi gerektiğini söylemekte. Şu an için davayı sadece Ripple‘a açmış olsa da ilerleyen süreçte başka davaların veya düzeltmelerin de geleceğinin habercisi gibi. XRP’nin bu dava sürecinde SEC, Bitcoin ve Ethereum’u kripto para birimi olarak kabul edip XRP’nin kripto para birimi olmadığını belirtti. XRP’yi kayıt dışı menkul kıymet olarak konumlandırdı.
XRP ve Ripple Davadan Nasıl Etkilendi?
Davanın açılmasının ardından XRP ciddi bir değer kaybı yaşadı. Dava haberi öncesinde 0,50 dolar seviyelerinde olan XRP’nin fiyatı, 0,21 dolar seviyelerine kadar gerileyerek yüzde 50’den fazla değer kaybetti. Ancak dava sürecinde bazı kripto para borsası kuruluşları, XRP’nin dava sürecinde muhtemelen değer kaybı yaşayacağını öngörerek kripto para birimini platformundan çıkardı. Bu noktada olur da SEC açtığı davayı kazanırsa ne olur diye yatırımcıların aklında bir soru var. Dava süreci SEC tarafında bir karar verirse XRP bir menkul kıymet olarak kabul edilecek. Böyle bir durumda iyi tarafından bakılırsa New York Stock Exchange’e girebilir ve işlemler yapılabilir. Aslında kötü tarafından bakıldığında bile XRP açısından iyi yönler karşısına çıkmakta. Diğer bir açıdan İngiltere ve Japonya, Ripple XRP’yi Utility Exchange token olarak kabul ederek desteklerini göstermiş oldu.
Bonus:
Ripple Ne Olur? Ripple Dava Süreci Ne Anlama Geliyor? XRP’nin Bir Menkul Kıymet Olması Ne Demek? Icrypex Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Yıldıran ve Icrypex Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, kriptopara ekosistemini doğrudan etkileyen SEC ve Ripple arasındaki dava sürecini değerlendirdi.YILDIRAN, SEC tarafından belirtilen konuların ne anlama geldiğini, XRP’yi neden etkilediğini, ABD borsalarından çıkartılmaya başlanan XRP işlemlerinin hangi borsalarda gerçekleştrilebileceğini değerlendirdi.
Ripple Davası Hakkında Son Gelişmeler:
- Ripple ve SEC davasının ön duruşması 22 Şubat tarihinde gerçekleşti. Herkese açık bir şekilde gerçekleştirilen duruşmada karşılıklı suçlamalar görüşüldü. En dikkat çekici olan Ripple’ın Sec hakkında bir iddiasına göre SEC, görüştüğü borsalara XRP’nin menkul kıymet olduğuna dair herhangi bir uyarıda bulunmamış. Ayrıca Ripple avukatları SEC’in, Ripple’ın XRP’nin menkul kıymet olduğunu bildiği halde satış yaptıkları iddialarına da karşı çıktı. Öte yandan kripto para topluluğunun yorumlarına göre Ripple kurucuları Brad Garlinghouse ve Chris Larsen’in suçlamaları reddetmesi ve karşı suçlamalarda bulunması SEC’in elinin zayıf olduğunu gösteriyor.
- Ripple ve SEC arasında devam eden davanın ardından MoneyGram, Ripple platformunda ticareti askıya almaya karar verdi. Sebep olarak; “SEC ile devam eden davalarına ilişkin belirsizlik nedeniyle şirket, Ripple platformunda ticareti askıya aldı.” belirtti.
- MoneyGram, hissedarları Ripple ve XRP ile ortaklığı hakkındaki yanıltıcı ifadeler kullandığı nedeniyle büyük bir hukuk firması tarafından dava edildi.
- Ripple’ın kurucu ortaklarından Chris Larsen, verdiği demeçte; Ripple merkezinin San Francisco’da tutmaya devam edeceğini belirti.
- Ripple (XRP) CEO’su Brad Garlinghouse, SEC davasıyla ilgili olarak 4 Mart tarihinde Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. SEC’in değiştirilen şikayetine karşı davanın reddini talep ettiğini bildirdi. Rd ed talebi için 5 sayfalık bir dilekçe hazırlayan Ripple, XRP satışlarının herhangi bir biçimde “menkul kıymet satışı olarak” değerlendirilemeyeceğini vurguladı.
- SEC ile Ripple dava sürecinde, XRP sahipleri 15 milyar dolar zarar etmesine sebep oldu.
- Ripple CEO’su Brad Garlinghouse’un Reuters’a yaptığı açıklamada, SEC’in açtığı davadan bu yana, bankacılık kurumları ile 15 yeni sözleşme imzalamayı başardı. Garlinghouse’a göre, Ripple Asya ülkeleri ile oldukça uyumlu bir biçimde çalışabiliyor.
- Kraken Ceo’su Jesse Powell Ripple hakkına; Blokzinciri şirketi Ripple’ın Aralık ayı sonunda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından dava edilmesinin ardından token’ın borsalar için “büyük bir risk” oluşturduğunu dile getirdi.
- Ripple Ceo’su Brad Garlinghouse açıklamısyla birlikte MoneyGram ile ortaklıklarını sonlandırdığını açıkladı.
- Ripple davasının yeni tarihleri açıklandı; SEC, ripple eski Ceo’su Chris Larsen ve şu anki CEO Brad Garlinghouse tarafları temsil ediyor. Twitter üzeriden yayınlana belgede. Bu belgeye göre açılış savunmaları 12 Nisan’da Ripple yetkilileri, SEC için detaylı açıklama 14 Mayıs’da ve SEC’in detaylı açıklamsı gerçekleşicek. Daha sonrasında Ripple yekilileri SEC’in sundu konuralara yanıt vermesi için 4 Hazirana kadar vakit tanınmaktadır.
- SEC ve Ripple dava sürecinde, SEC tarafından Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) XRP ile karşılaştırılamayacağını söylendi.
- Ripple, SEC soruşturması için 303.000lik sayfa belge paylaştığını açıkladı. SEC’i “piyasa karmaşasına” katkıda bulunduğuna dair kanıt aramakta. Aynı zamanda Ripple avukatları, Bitcoin ve Ethereum ile ilgili belgelerin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) argümanlarına karşı, gerçekten de davayla ilgili olduğunu yazıyor.
22 Şubatdan itibaren Ripple ve SEC arasındaki davada gelişmeler sırasıyla bu şekilde sıralanmaktadır.