Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanıp piyasaya sürüldüğünde Proof of Work (PoW) yani emek ispatı adında bir sistem tasarlamıştı. Bu sisteme göre madeniciler (miner) blokzincirlerinin eşlenmesi için gerekli matematiksel denklemlerin çözümünü sağlayacaklar ve çözdükleri her denklem karşılığında belli bir miktar bitcoin ile ödüllendirileceklerdi. Ancak bu matematiksel denklemlerin çözümü için çokça deneme ve bunu sağlayacak özel cihazlara ihtiyaç vardı ve bu cihazların ciddi bir elektrik tüketimi söz konusudur. Bu maliyet PoW sisteminde madenciler için en büyük gider kalemidir. Öyle ki bitcoin madencilerinin yaptığı elektrik tüketimi tüm İrlanda’nın elektrik tüketimine denktir. Ancak kazanılan ödülün değeri ve git gide değerini artırması bu sistemi cazip kılmaktadır.
Zaman ilerledikçe her teknolojinin ilerlediği ve değiştiği gibi bu alanda da yeni teknolojiler ve yeni sistemler ortaya çıkıyor. Bu kapsamda Proof of Stake (PoS) yani sistemi ortaya çıktı. Bu sisteme göre üretilecek olan kripto para miktarının tamamı başlangıçta üretilir. Kullanıma sunulan kripto parayı cüzdanında bulunduran herkes blok zincir sisteminde bir doğrulayıcıdır. Doğrulayıcılar da aktarım doğrulama sisteminden payınızı alırsınız. Bunun için bir bilgisayarınız olmasa dahi Raspberry Pi cihazları ile PoS sisteminde kendi kripto paranızı üretme imkanına sahip olabilirsiniz. PoS sistemini bir çeşit vadeli mevduat hesabına benzetebilirsiniz. Çünkü cüzdanınızda ne kadar çok miktarda kripto para bulundurursanız aktarım doğrulama işleminden o kadar fazla pay alırsınız.
Yakın zamanda kripto para piyasasında bitcoinin ardından gelen kripto para birimi Ethereum, PoW sisteminden PoS sistemine geçiş yaptı. Bu geçişle daha çok kişinin sisteme dahil olmasını sağlayıp, merkeziyetçilikten uzaklaşmak için bir yöntem olarak kullanmış oluyor. Ayrıca bu sayede madencilik için harcanan yüksek elektrik tüketiminin getirdiği giderden de kurtulmuş olunuyor. Ancak tabi burada da PoW sisteminde madencilik ile kazanılan yüksek kazançları sağlamak mümkün olmayabiliyor.
Neticede teknoloji dünyasında kendisine yer bulan her yenilik zamanla yanında bazı avantajları getirdiği gibi bazı dezavantajlar da getirebiliyor. Kripto para dünyasındaki bu farklılıklar da bir çeşitlilik olarak değerlendirilebilir.