Yakın zamanda yapılan bir ankete göre, dünya üzerindeki toplam nüfusun %20’sine hitap eden yaklaşık 7 merkez bankası kendi dijital parasını çıkaracak. Kendi dijital paralarını çıkarmak için adım atan bankaların bu konudaki gelişmelerinde gün geçtikçe artış meydana geliyor. Nakit para kullanımının azalması, bundan dolayı merkez bankalarının dijital paraları, boşlukları tamamlamak ve yenilikleri yakalamak için kullanmaya çalışması, böylelikle, merkez bankalarının itici güç yaratabilecek tasarım ve projelere yönelmesi uluslararası gündemde çok sık yer ediniyor. Dijital paralar konusunda oldukça istekli olan ve planlarını hızlandıran merkez bankalarının bu tutumlarının ise kripto paraları ne yönde etkileyeceği merak konusu.
Merkez bankaları, kripto paraları tamamen devre dışı bırakmaktansa, kripto paraların etkisinin zayıfladığı anlarda stabil coin ve sabit paraların dijitalleştirilmesi konusunun üzerinde duruyor. Ancak, birçok merkez bankası henüz özel dijital tokenları analiz etmiş değil. Araştırma oranlarına göre, stabil coinin parasal ve finansal stabiliteyi sağlama konusunda, merkez bankalarının %58’inin adım attığı görülüyor. %39’luk bir kesim bu konuyu analiz etmemiş, kalan %3’ün ise konu hakkında henüz bilgisi yok. Dikkat çeken bir başka konu ise, dijital para alanında yapılan projelerin yüzdelik oranları. Dijital para genişlemesini benimseyen merkez bankalarının oranı %54’ü buluyor. %15’lik bir kısım ise genişlemenin yanı sıra pilot programlarına başlamış durumda.
Teknolojik yeniliklerle birlikte dijital dönüşümün getirileri, kripto paraların ilerlemesine ve bankaların kripto paraları kripto paraları kendilerine rakip görmesine neden oldu. Uluslararası ticarette kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılması ve bu alana yönelik ödeme sistemlerinin çıkması ise hem merkez bankaları hem de devletler için itici güç oldu. Böylelikle, merkez bankalarının dijital para hamleleri mecburi bir hal aldı.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), yakın zamanda merkez bankalarının kripto paraları uygulamaya koymaları gereken adımları kılavuz halinde yayınladı Kılavuzda en dikkat çeken “tavsiye” ise daha fazla analiz yapılması gerektiği vurgusu. Böylelikle, merkez bankalarının atılımda bulunduğu, ancak kripto paraları ve kullanım alanlarını tam olarak anlamak için zamana ve analize ihtiyaçları olduğu anlaşılıyor. Bu koşullar altında, bankaların, kripto paraları, kendilerine rakip görmesi ve bu doğrultuda adım atması ise kripto paraların reputasyonunu artırarak güven olgusunun oluşmasını sağlıyor.