Bir mal ya da hizmetin piyasadaki fiyatın belirlenmesinde, o mala ya da hizmete olan arz ve talep en önemli etkendir. İktisatta belirtilen “Talep Kanunu” bizlere fiyat üzerinde etkili olan değişkenler sabitken bir malın talebi artarsa o malın fiyatının da artacağıdır. Tersi durum söz konusu olduğunda, talebin düşmesi fiyatların da düşmesine sebep olur. Kripto paraların fiyat hareketlerinin temelinde de bu varsayımdan söz edebiliriz. Kripto para piyasasında bir işlem gerçekleştirmek, fiyatın alıcı ve satıcı tarafından kabul ettiği durumda gerçekleştiğini ve böylelikle piyasa fiyatının oluştuğunu görürüz.
Yatırımcıların bir kripto varlığın fiyatının artacağını ön görmesiyle birlikte talep artışı yaşanır. Bu talep artışı beraberinde kripto varlığın fiyatını yükseltir. Bu durumun tersi olduğu zaman, yatırımcıların talebi azalır ve bu durum beraberinde fiyatlarda bir düşüş meydana getirir.
Tabi temelinde her ne kadar arz ve talep miktarının fiyatlar üzerinde etkili olduğunu söylemiş olsak da kripto para piyasasında fiyatların artış ve azalışlarını etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Bunlar, yazının başında belirttiğimiz gibi arz ve talep durumu, kullanıcıların kararlarını etkileyebilecek yasal gelişmeler(regülasyonlar), fiyat hareketlerinde yaşanan dalgalanmalar(spekülasyonlar) ve kripto para piyasasını yakından ilgilendiren haberler kullanıcıların kararlarını etkilemektedir. Bu durumlar ile ilintili olarak yatırımcılar olumsuz bir durumda kripto varlıklarını satmak ister, bunun sonucu olarak fiyatların düştüğünü görürüz.
Güncel haberlerin etkilerine bakacak olursak, Elon Musk Tesla’nın artık Bitcoin (BTC) ile araç satışı gerçekleştirmeyeceğini duyurdu. Bu durum piyasalarda olumsuz bir etkiyi beraberinde getirdi. Buna karşılık Elon Musk aynı zamanda Bitcoin ile bir araç satışı yapmadıklarını da açıkladı. Herhangi bir araç satışı gerçekleşmemiş olmasına karşılık yatırımcıların kararlarını etkilemesiyle birlikte piyasada bir fiyat düşüşü görüldü. Çoğu kullanıcının işlemlerini Elon Musk’ın atacağı tweetler üzerinden yaptığını görüyoruz. Bunun sonucunda Elon Musk piyasa için olumsuz bir yazı yazdığında, kullanıcıların kripto varlıklarını sattığını görüyoruz Bunun tersi gerçekleştiği durumlarda kullanıcılar alım işlemleri gerçekleştiriyor.
ABD Başkanı Joe Biden’ın sermaye kazancı vergisini arttırmak için Kongre’ye bir teklif sunacağı söylentileri yer alıyor. Buna göre Biden, sermaye kazancı vergilerini arttırırsa, yatırımcılar, günümüzde ödemeleri gereken verginin iki katını ödemek zorunda kalacak. Bu durum yatırımcıların işlemlerini etkilemekte ve fiyatlar üzerinde olumsuz etki bırakmadır.
Yatırımcılar piyasada oluşabilecek fiyat hareketlerini önceden tahmin edip işlemlerini daha güvenli bir şekilde gerçekleştirmek isterler. Bu noktada ortaya çıkan spekülasyonlar yatırımcıların kararlarını etkilemektedir. Örneğin ileride Bitcoin’in fiyatlarının düşeceğinin ön görülmesi yatırımcılarının talebini azaltacaktır ve bunun sonucunda Bitcoin’in fiyatında bir düşüş görülecektir. Bu spekülasyonların dışında piyasa içerisinde yüksek hacimli işlem yapabilecek kaynağa sahip olan kullanıcıların hareketleri kripto paraların fiyatlarını arttırıp azaltabilmektedir. “Balina” olarak adlandırılan bu kullanıcılar işlemleri kısa sürede etkisini göstermektedir. Eğer bir “balina” piyasada yüksek miktarda satış işlemi gerçekleştirirse, fiyatta bir düşüş meydana gelecektir.
Regülasyonlar, yatırım araçlarını etkilediği gibi kripto varlıkları da etkilemektedir. Bu bağlamda devletlerin getireceği düzenlemeler yatırımcıların kararlarına etki etmektedir. Devletlerin almış olduğu bir vergilendirme kararları yatırımcıların nezdinde fiyat hareketlerinde bir düşüş gösterebilir.