Ethereum platformu 30 Temmuz 2015’te hayata geçti ve ilk işlemlere başladı. Bir ay içinde, Ethereum 1 ile 3 ABD doları arasında satılıyordu. Ağustos ayının sonlarında fiyat, yıl sonuna kadar sabit kalan 1 $ civarında sabitlendi.
Peki günümüzde Ethereum (ETH) fiyatını hangi durumlar etkilemektedir?
Ethereum, Bitcoin’den sonra en büyük piyasa hacmine sahip kripto para. Bu açıdan fiyatı etkileyen faktörlerin başında, kripto para sektörünün genel gidişatı olduğunu söyleyebiliriz. Yani kripto paralar ile ilgili yapılan açıklamalar ve ülkelerin getirdiği regülasyonlar başı çekmekte. Ethereum’un Bitcoin ile korelasyonunun 0,9’un üzerinde olduğunu düşünürsek Bitcoin ile ilgili yapılan her olumlu gelişme az veya çok Ethereum fiyatını da etkilemekte.
Ethereum’a özel takip edilmesi gereken faktörlerin başında bu dönemde DEFI ekosistemi geliyor. DEFI tarafında yapılan geliştirmelerin birçoğu, Ethereum altyapısını kullandığı için buraya gönderilen kripto paraların büyüklüğü Ethereum’un da değerini artırmakta. Bunun için defipulse.com takip edilebilir. Bunun yanında kilitlenen toplam değerinin yanında Ethereum miktarı da önemli. Burada Ethereum’a uzun vadeli yatırım yapanları takip edebiliriz. Uzun dönemli yatırımcıların başında, ETH 2.0 için gönderilen Ethereumlar olduğunu söyleyebiliriz. ETH 2.0 zamanını bilmeden ve buna güvenerek yatırım yapanlara baktığımızda miktarın 3 milyon Ethereum’u geçtiğini görüyoruz. Bu ETH v2.0’ın güvenini göstermekte. Ethereum, üzerine blok zincir analizi yapılan kripto paralardan bir tanesi. Buradaki cüzdan miktarı ve bu cüzdanlarda tutulan Ethereum miktarları, yatırımcıların alım yönlü mü yoksa satım yönlü mü olduğunu göstermekte. Borsalarda Ethereum birikmesi, yatırımcıların her an Etherumlarını satabileceği anlamına gelirken cüzdanlarda tutulan miktar uzun dönemli pozitif bakış açısını göstermekte.
Zincir analizlerden madencilerin elinde tuttukları Ethereumları da gözlemlemek mümkün. Madencilerin satışı ardından piyasa geri gelse de satım miktarı azaldığından yukarı yönlü hareket devam etmekte. Madencilerin satış iştahı bu açıdan takip edilebilir. Ethereum deyince akla gelen kurucusu Vitalik Buterin’in blogu vitalik.ca mutlaka takip edilmeli. Biraz teknik olsa da genel mantık anlaşıldığında geliştirmelerin devamı açısından Ethereum 2.0 ‘ın hâlâ aktif geliştirildiği bilgisi önemli. Bu noktada Vitalik Buterin’in Twitter hesabının da takip edilmesi gerekiyor.