Blockchain Nedir?
Teknoloji ve finans ekosisteminde yeni bir çağ başlatan Blockchain (Blok Zinciri), adından da anlaşılacağı gibi bloklardan oluşan zincir yapıdaki şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağıtık yapıdaki bir veritabanı olarak adlandırılmaktadır. 1991 yılında, kriptografik olarak güvenli bloklar zincirindeki ilk çalışma Stuart Haber ve W. Scott Stornetta tarafından açıklanmıştır. İlk blok zincirin kavramsallaşması ise 2008 yılında Satoshi Nakamoto olarak bilinen bir kişi ya da bir grup insan tarafından olmuştur.
Blockchain Ne İşe Yarar?
Kripto paraların üretiminin yanı sıra, birçok farklı alanda saklama, yönetme ve depolama işlemleri için kullanılmaktadır. Açık ve küresel bir hesap defteri olan blockchain güven ve şeffaflık temelinde kurulmuş yeni nesil işlemler için iş süreçlerini basitleştirmektedir.
Blockchain Nasıl Çalışır?
Para transferlerinde her adım bir bloğu meydana getirmektedir. Transfer işlemi sırasında, bloklar şifrelenir, asla değiştirilemez ve kırılamaz hale getirilmektedir. Bu bloklar, ağdaki kişilere dağıtılmakta ve herkes aynı şifreli bilgilere sahip olmaktadır. Zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan Blockchain’ in “merkeziyetsizlik” prensibi bu teknolojiye dayanmaktadır. Blok üzerindeki bilgiler, yalnızca üzerlerinde belirtilen alıcı ve satıcı tarafından işlenebilmektedir dolayısıyla işlemler güvenli bir biçimde yapılabilmektedir.
Blockchain Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?
Bu teknoloji finans, sağlık , gayrimenkul, ağ güvenliği, tedarik zinciri yönetimi ve daha pek çok alanda kullanılmaktadır. Örneğin; dünyanın en büyük gıda devleri Walmart, Unilever, Nestle, Dole, Kroger gibi şirketler gıda güvenliğine yönelik tedarik zincirini izlemek için blockchain teknolojisini kullanmaktadır. Finans sektöründe sınır ötesi ödemeler daha hızlı, güvenilir ve düşük transfer maliyetleri ile işlem yapılabilmesini sağlamaktadır. Sağlık sektöründe , medikal kayıtlar ve ilaç kullanımının sağlık kurumları arasında paylaşılması, acil durumlarda hastaya en doğru tespit ve tıbbi müdahalenin yapılmasına yardımcı olmaktadır. Ağ güvenliği alanında bu teknoloji ile, kimlik bilgilerinin çalınmasını engellemek, verilerin değiştirilmesini önlemek ve güvenli ağ ortamı yaratmakla siber saldırılar önlenebilmektedir.
Node ( Düğüm ) Nedir?
Node ismini verilen yapılar, bir kripto para birimi için blok zincirinin bütünlüğünü koruma görevini üstlenmiştir. Dünyanın herhangi bir yerinde sadece tek bir düğüm bulunsa dahi tüm bir blok zincirinin geçmişi korunmaktadır. Yeni bir düğüm oluşturmak istenilirse bu işlem basit bir şekilde gerçekleştirebilir. . Bir donanım aygıtında ya da sadece tek bir bilgisayarda bulunan blok zincirinin bir kopyası olan bu düğümler sayesinde blok zinciri üzerinde çalışan kripto para birimleri siber saldırılar, güç kesintileri veya sistematik çöküntüler gibi olaylara karşı korunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken husus ise düğümlerin çalıştırılabilmesi için çok fazla alan ve belleğe ihtiyaç bulunmasıdır.