Blockchain kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağınık bir veri tabanı olarak tanımlanabilir. Kayıt içeren blokların şifreleme ile birbirine bağlanması ile oluşan bu dağınık veri tabanı yapılan işlem kayıtlarının tutulmasını, tutulan kayıtların sistemdeki her noktaya dağıtılmasını ve her noktada aynı kayıtların bulunmasını sağlamaktadır.
Adından da anlaşılabileceği gibi zincirleme bir modelle inşa edilebilen ama şifresi kırılamayan blockchain teknolojisi, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin verir.Böylece işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında güvenli bir şekilde gerçekleşebilir.
Daha anlaşılabilir hale getirebilmek açısından örneklendirecek olursak, bir malın aitliğini başka birine veya bir tarafa geçirmek istediğinizde hem siz hem diğer taraf devir için gerekli olan kuruma müracaat etmek durumunda kalırsınız. Size ait bilgiler başvurduğunuz kurumun veri tabanında saklanır ve bu sebeple işlem gerçekleştirebilmek için 3. bir tarafa ihtiyaç duyarsınız. Kurumların işlemlerinin kontrol edilebilmesi için genellikle kurallar ve prosedürlere gereksinim duyulur.
Şu an kullanılan sistemde zaman zaman manipülasyonlar yaşanabilmekte ve sistemde oluşacak hatalar veya yavaşlamalardan dolayı işlemler gecikebilmektedir. Blockchain teknolojisi sayesinde işlem yaparken hem 3. bir tarafa gereksinim duyulmaz hem de sistem kişinin kendisi tarafından kontrol edildiğinden yavaşlamalar ile karşı karşıya kalınmaz. Blockchain'de gerçekleştirilmek istenilen işlemin yapılabilirliği kontrol edilir ve işlemde herhangi bir sorun yoksa işlem verileri kriptografik olarak imzalanır. Böylece işlemlere geçerlilik mührü vurulmuş olur. İşlem verisi daha sonra zincire ait defterin içine eklenir ve bu şekilde işlem kayıtlarından oluşan bir zincir meydana gelir. Bu işlemden sonra sistemde herhangi birisi sahtecilik yapmaya çalışırsa, ağdaki zincirler tarafından bu durum hemen fark edilerek yapılan işlem durdurulur.
Sektörel Olarak Blockchain Teknolojisinin Geleceği
- Blockchain üzerinde tutulan “Akıllı Sözleşmeler” sayesinde ürün ve hizmetlerin dağıtımında ya da el değişiminde yasal merciilerin müdahalesine gerek kalmayacaktır. (Yasal açıdan önemi)
- Blockchain'in dağıtık kayıt defteri yapısının kullanımıyla, tedarik süreci şeffaf hale gelecek, yüklemeler ve sürece ilişkin tüm tedarikçi bilgilendirmeleri Blockchain üzerinden yapılarak güvenilir bir süreç oluşturulacaktır. (Tedarik zinciri açısından önemi)
- Blockchain vatandaşlara ilişkin kimlik, kişisel bilgi, adli sicil ve biyometriklerin elektronik ortamlarda bozulmadan güvenle saklanmasını sağlayacaktır. (Devlet kurumları açısından önemi)
- Enerjinin merkezi olmayan bir yapıda dağıtılabilmesi, tüketimin mikro işlemlerle Blockchain üzerinden iletilerek doğrulanması ve ödemelerinin de bu şekilde garanti edilmesi mümkün olabilecektir. (Enerji dağıtımı açısından önemi)
- Blockchain kullanımı ile gıda zinciri izlenebilir hale gelecek, ürün menşei, işlenmesi, son kullanım tarihi ve saklama ısıları gibi bilgiler şeffaf bir şekilde baştan sona gözlemlenebilecektir. (Gıda zinciri açısından önemi)
- Uçtan uca ürün bilgisi, malın yüklemesi, faturalandırma ve bitcoin ile ödeme Blockchain üzerinden güvenli bir şekilde yapılabilecektir. (Perakende zinciri açısından önemi)
- Medikal kayıtların Blockchain üzerinde tutulması, biyometrik kontrollerle bu kayıtların güncellenebilmesi ile birlikte hastaya ait kayıtların şeffaf biçimde hastanın kullanımına sunulması sağlanacaktır. (Sağlık yönetimi açısından önemi)
- Akıllı cihazların ve otonom arabaların sigorta sağlayan şirketlere gönderecekleri düzenli statü bildirimleriyle birlikte, prim maliyetleri azalacak ve denetim ihtiyacı kalmayacaktır. (Sigortacılık açısından önemi)
- Blockchain üzerinde tutulan yolcu seyahat belgeleri sayesinde seyahat ve konaklama sürecindeki bürokrasi azalacaktır. (Turizm sektörü açısından önemi)