2009 yılında Bitcoin ile hayatımıza giren blockchain teknolojisi, gün geçtikçe kripto paralardan pozitif yönde ayrıldı ve farklı alanlarda kullanılır hale geldi. Geleneksel yöntemlerin dışında, merkezi otoriteye sahip olmayan, şeffaf ve değiştirilemez bir düzlemde konumlanan blockchain, kısa zamanda uluslararası şirketlerin ve devletlerin dikkatini çekmeyi başardı.
Ülkeler arasında rekabet konusu olan bu kavram, özellikle hegemon devletlerin ev ödevi haline geldi. Başlangıçta çekimser bir tavır sergileyen ABD, Çin’in bu teknolojiyi ülkenin sosyal alana dahi entegre etme çabalarıyla, blockchain çalışmalarına hız verdi. Öyle ki, 2019 yılında ABD kobilerinin yaklaşık %40’ı blockchain teknolojisi ve kripto para tabanlı çalışma başlattı ve devlet eliyle blockchain programları rekor seviyelerde desteklendi. Diğer yandan, kontrol mekanizmasını efektif bir şekilde kullanan Çin, pek çok projede blockchain teknolojisini tercih eder hale geldi. Bunun en son örneğinin mücadele ettiği salgın hastalıkların kaydı ve hızlı bir şekilde tedavi etme sürecinin blokzincir teknolojisiyle yönetileceği açıklaması olduğunu söyleyebiliriz. Evrak yoğunluğu, zaman kaybını ortadan kaldırmak ve değiştirilemezlik ilkesini kullanmak için blockchain pek çok alanda kullanılır hale geldi.
Sağlık, gıda, adli vakalar ve uluslararası şirketlerin konşimentolarının kayıtlarının tutulması konusunda hızlı ve düşük maliyeti olması sebebiyle blockchain teknolojisi kullanılan geleneksel yöntemleri bir bir geride bırakıyor. Bunun en önemli nedeni, bir kullanıcıdan diğer kullanıcıya direkt olarak hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde verilerin aktarılmasıdır. Küresel ve hızlı işleyen sistem içerisinde hem firmaların hem de ülkelerin etkinlik alanını genişletme çabalarıyla, bu dijital dönüşümün yakalamaya çalıştıkları görülüyor. Öyle ki, 2020 yılı itibari ile baktığımızda; ağırlığı tonları bulan ticari ürün, kişisel veriler ve ilaç verilerinin blockchain ile takip edildiğini görüyoruz. Bütün bu pozitif gelişmeleri topladığımızda blockchain teknolojisinin etki alanını genişleterek ilerlemeye devam edeceğini, rekabet ortamının yeni atılımları doğuracağını ve bu kapsamda yeni pilot programların oluşturulacağını söylemek mümkün.
Blockhain ile ilgili daha detaylı bilgi için, "Blockchain Teknolojisinin Evrimi" adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.