Enflasyon genellikle bir fiat (itibari) paranın satın alma gücündeki genel bir düşüş nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Enflasyonist para ekonomisi; sıfır faiz oranları, negatif faiz oranları ve dolaşımdaki bol paraya odaklanırken, birçoğu Bitcoin’i enflasyona karşı bir koruma olarak görmektedir. Parasal arzın artması ile birlikte enflasyon oranlarındaki artışlara karşı bir düşünce olarak Bitcoin ortaya çıkmıştır. Maksimum üretim miktarı 21 milyon olan Bitcoin’in talebe kıyasla gün geçtikçe daha az oranda üretimi yapılmaktadır. Madenciliği zorlaştıran birçok etken bulunmaktadır.
Bitcoin’de her 4 yılda gerçekleşen halving (yarılanma) ile birlikte madencilik ödüllerinin yarı yarıya azalması ile Bitcoin üretimi gün geçtikçe zorlaştırmaktadır. Bunun yanı sıra elektrik fiyatlarının artışı ve hashrate (işlemcilerin çalışma hızı) oranındaki düşüşlerde madenciliği zorlaştıran diğer hususlar içerisinde yer almaktadır. Bu da değer açısından arz azaldıkça birim fiyatın artması anlamına gelmektedir. Her halving dönemi sonrası Bitcoin enflasyon oranında da geri çekilmeler görülmektedir. Bu sebeplerden ötürü korunma aracı olarak konumlandırılmasına zemin hazırlamıştır.
Değerini, daha dijital odaklı dünya ekonomisinde potansiyel bir değişim aracı olarak kullanımından alır. Tüm bunlara karşılık yine de Bitcoin, fiat para birimleri ile ölçülmektedir. ABD’de son 10 yılda artan enflasyondan etkilenen dolar, dolaylı biçimde Bitcoin değerini olumsuz etkilese de, Bitcoin’in küresel ölçüde bilinirliği ve kabulünün artması sayesinde günden güne itibari değeri artıyor, fiyat değişimleri dikkat çekiyor. Enflasyonun daha çok paranın arzı ile ilgili mi yoksa mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki artış ile ilgili mi olduğu tartışmalar, Bitcoin ve enflasyon arasındaki bağlantı ile ilgili farklı bir görüşün sonucu olan “Bitcoin bir mal mıdır yoksa para mıdır?” sorusuna bağlanmaktadır.
Bitcoin’in enflasyonist olup olmadığına ilişkin bu farklı değerlendirmeler sonuç olarak Bitcoin’in tek başına enflasyonist olamayacağını ama ölçüldüğü para birimlerinin etkisi ile bir oran oluşturduğu ortaya çıkmaktadır. Global para politikaları hiper genişleyici eylemler alırken, ileride bol paranın hiper enflasyona dönüşme riski oldukça yüksek. Bu nedenle paranın değerinin sorgulandığı dönemde Bitcoin başta olmak üzere projesi gelişen altcoinlere ilgi günden güne artmaktadır.