2008’de ilk kez çıkmasından bu yana Bitcoin’in değeri hızla arttı. Kimliği hala bilinmeyen Satoshi Nakamato’nun icat ettiği bu dijital para birimi ardındaki blockchain teknolojisiyle kendinden sonraki dijital para birimlerinin, altcoin’lerin çıkmasına ilham oldu.
Bitcoin değerinin temel kaynağı üzerine kurulu olduğu blockchain teknolojisinin yanı sıra çok kullanışlı bir para birimi olmasından geliyor. Bitcoin bir parada bulunması gereken; dayanıklılık, taşınabilirlik, değiştirilebilirlik, sınırlılık, bölünebilirlik ve tanınabilirlik özelliklerinin hepsini herhangi bir fiziksel yapıya ve merkezi yapıya bağlı olmaksızın bulundurmaktadır.
Bitcoin Fiyatı Neden Artıyor?
Bir paranın olması gereken tüm özelliklerini içinde barındıran Bitcoin’in fiyatını yine onu kullanan yatırımcılar belirlemektedir.
Bitcoin fiyatını etkileyen diğer nedenler aşağıda listelenmiştir;
- Arzın sınırlı olması ve talebin fazla olması bu fiyatlara ulaşmasındaki en büyük etkendir.
- Bitcoin arzı sınırlıdır. Dünyada şu anda bulunan Bitcoin sayısı 18.4 milyondur ve 2150 yılında 21 milyona ulaşmasıyla beraber daha fazla üretilemeyecektir. 21 milyon sınırına ulaşmak 120 yıldan fazla sürebilir.
- Bitcoin’in arzının her 4 senede bir yarıya düştüğü ve talebin her geçen gün hızla arttığı düşünülünce ilerki günlerde fiyatının daha da artacağı beklenmektedir.
- Teknolojik gelişme: güvenlik, anonimlik, kullanılabilirlik ve kullanıcı deneyimindeki iyileştirmelerin yanı sıra yeni özellikler Bitcoin kullanımını artırabilir ve fiyatını olumlu etkileyebilir.
- Elverişli düzenlemeler: Hükümetler Bitcoin kullanımını desteklerse, bu onun fiyatını artırır.
- Bitcoin talebini artıran yeni iş çözümleri ortaya çıkabilir.
- Kamuoyu algısı: Bitcoin’i çekici bir para veya varlık olarak görüp ona güvenen daha fazla yatırımcı ekosisteme dahil olursa, bu ona olan talebi ve dolayısıyla fiyatını da artıracaktır.
Bitcoin Neden Değerli?
Bitcoin Arzı. Bitmeden şişirilebilen geleneksel fiat para birimlerinin aksine, Bitcoin dijital sınırı beraberinde getiriyor Bitcoin arzı sınırlıdır. Dünyada şu anda bulunan Bitcoin sayısı 18.4 milyondur ve 2150 yılında 21 Milyon’a ulaşmasıyla beraber daha fazla üretilemeyecektir. 21 milyon sınırına ulaşmak 120 yıldan fazla sürebilir.
Bitcoin’in en değerli kripto para olmasının en önemli nedenlerinı aşağıda sıraladık;
- Bölünebilirlik; Tek bir Bitcoin 100000000 Satoshi’ye bölünebilir. Bir Satoshi, şu anda Bitcoin’in en küçük birimi olan 0.00000001 BTC’ye eşittir. Bu düzeydeki bölme, Bitcoin’in orijinal koduna gömülüdür. Bir ihtiyaç olursa, bölme seviyesi 16 veya daha fazla ondalık basamağa değiştirilebilir, yani Bitcoin’in sonsuz derecede bölünebilirlik sunduğu anlamına gelir.
- Taşınabilirlik; Bitcoin’ler internet, uydular ve hatta radyo dalgaları gibi bir iletişim kanalı aracılığıyla aktarılabilir, bu da onu şimdiye kadar var olan en aktarılabilir para birimi yapar.
- Değiştirilebilirlik; Kimin ve hangi geçmişe sahip olduğuna bakılmaksızın her Bitcoin, emsaliyle aynı değere sahiptir. Tıpkı bir ons saf altının her zaman başka bir ons saf altına eşit olması gibi. Ne olursa olsun, bir Bitcoin başka bir Bitcoin ile değiştirilebilen bir değer sembolü olarak kalır.
- Dayanıklılık; Herhangi bir Bitcoin veya Satoshi, bozulmadan sayısız kez yeniden kullanılabilir.
- Tanınırlık; Giderek artan sayıda kullanıcı Bitcoin’i tanıyor ve kabul ediyor. Bu durum Bitcoin’i kripto para sektöründe en popüler kripto par haline getiriyor. Bir çok yerde ödeme aracı olarak kullanılıyor.
- Ademi merkeziyetçilik; Bitcoin’i bir kurum tarafından denetlenemez. Paranıza el konması mümkün bile değildir. Kısacası Bitcoin’le paranız sadece sizindir.
- Ulaşılabilirlik; Bitcoin sahibi olmak veya Bitcoin’i kabul etmek için doğrulanmış bir banka hesabına sahip olmanız gerekmez. İhtiyacınız olan tek şey bir internet bağlantısıdır.