Paranın fiziksel olarak kullanımının ortadan kalktığı ve nakdi paranın kullanılması gereken yerlerde dijital ödeme seçeneklerinin tercih edildiği nakitsiz toplum düzeni son zamanlarda araştırması yapılan konular arasında. Gelişen ve dönüşen dünya düzeninde nakdi kullanım, günlük hayatımızın çok küçük bir parçasını kaplar hale geldi. Yapılan ödemelerde ya da çoğu yeme-içme alışverişinde nakdi para yerine dijital para kullanımı gittikçe yaygın hale geliyor. Vatandaş ihtiyacından devlet uygulamalarına giden bu yolda nakitsizleşme konusunda ilerleme kaydediliyor.
Akıllı telefonlar, kredi kartları ve para kartlarıyla başlayan bu serüven, dijital cüzdan ve mobil ödeme seçenekleriyle birlikte gelişti. Tüm bu sürecin vardığı nokta ise kripto paralar. Geleneksel yöntemin dışına çıkarak, kalıplaşmış metotların çözmekte zayıf kaldığı konuda yaşanan boşluğu bitcoin öncülüğünde kripto paralar doldurmaya başladı. Nakitsiz yaşamın yarattığı boşluğu gidermek için ise bazı merkez bankaları dijital para kullanma konusunda araştırmalar yapma ve pilot projeler oluşturma konusunda adımlar atıyor.
Banka kullanımının yüksek olduğu toplumlarda dijital ödeme seçeneklerinin yaygın olarak kullanıldığı tespit edildi. Kullanıcısına pratiklik, işlem güvenilirliği ve koruma sağlayan dijital seçenekler konusunda birçok ülke, çağın gerekliliklerini yakalamaya çalışıyor. Yapılan araştırmalara göre, İsveç, Danimarka, İngiltere, Norveç, Belçika, Fransa, Kanada, Güney Kore ve Belçika çoğu alışveriş ödemelerini dijital olarak gerçekleştiriyor. Adı geçen ülkelerde -çok küçük işlemlerde dahil- yapılacak harcamalar bankalar dışında yerel işletmelerde bile yaygın durumda. Bu ülkelerde nüfusun yaklaşık %89 ile %92’lik kesiminin nakitsiz işlem yaptığı biliniyor.
Nakitsiz alışveriş yapma yöntemlerini irdelediğimizde ise sahaya kripto paraların çıktığı ve blokzincir özelliklerinden dolayı tercih edilebilir bir hal aldığı gözlemleniyor. Bağışlar ve alışverişlerin gerçekleştirildiği, kriz anlarında küresel, hızlı ve güvenilir olmasından dolayı tercih edilen kripto paralar, nakitsiz yaşam içerisindeki yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor. Bu kapsamda, bitcoin göz önünde olsa da, ödeme altyapısını geliştiren bazı altcoinlere de sıklıkla başvurulduğu görülüyor. Burada en önemli etmen ise arada herhangi bir üçüncü tarafın olmaması. Özellikle ülke çapında yaşanan kriz anlarında, varlıklarını korumak ya da başka bir ülkeye taşımak isteyen bireyler altından sonra kripto paraları da alternatif olarak düşünmeye başladı.
Dijital ödemeye eğilimi artan bireylerin sayılarının gittikçe arttığı ise gözlemlenen bir başka konu. Bunun dışında sahaya giren yeni oyuncular olan kripto paraların da bağlı bulundukları özellik sebebiyle etkinliğini artıracağı düşünülebilir.