Bitcoin madenciliği, altın madenciliğine benzerlik gösterir. Birinde algoritmik bir kazım yaparsınız ve bunun bir maliyeti vardır. Diğerinde ise fiziki olarak bir kazım yaparsınız ve bunun da bir maliyeti vardır. Madenciliğin karlı olabilmesi için sonunda elde ettiğiniz ürünün değerinin maliyetinden fazla olması ve sizin yaptığınız yatırımın geri dönüş süresinin (ROI) makul olması gerekir.
Bitcoin madenciliği için farklı maliyet kalemleri olmakla beraber en önemli maliyet elektrik sarfiyatından kaynaklanır. Buna bağlı olarak poolin.com internet sitesinin yayınladığı güncel bir araştırmada görüyoruz ki bu dönemde bitcoin madenciliğinin yapılan yatırımı yaklaşık 1 yılda çıkarttığı görülüyor. Bu da başka birçok yatırım alanından çok daha kısa sürede bu dönüşün sağlandığı anlamına geliyor.
Ayrıca biliyoruz ki bitcoin madenciliği için çözülmesi gereken işlemlerin zorluk derecesi devamlı artış gösteriyor. Bu da madencilik için harcanan elektrik sarfiyatının artması anlamına geliyor. Dönemsel olarak incelediğimizde Ocak 2014 – Haziran 2014 arasında bu zorluğun artış oranı %685 iken Temmuz 2014 – Aralık 2014 arasında %209’a ve daha sonra Ocak 2015 – Haziran 2015 arasında yaklaşık %65’e düşüş gösteriyor ve maliyete yansıyan bu artış oranı gitgide düşmeye devam ediyor. Dahası 26 Mart 2020 itibariyle işlem zorluğunda %15,95 oranında azalma gerçekleşti. Bu da en büyük maliyet kalemi olan elektrik tüketiminin artış oranının da son derece sınırlı kalması anlamına geliyor.
Ancak diğer taraftan 2020 yılına girmemizle birlikte özellikle Mart ayında koronavirüs nedeniyle bütün finansal ürünlerde yaşanan değer kaybı madencilerin de çetrefilli yollardan geçmesine sebep oldu. Kripto para piyasası içerisinde fiyat düşüşünden dolayı madenci geçirdiği zor zamanın faturası olan yüksek maliyet dolayısıyla cihaz kapatmak zorunda kalmıştı. Halihazırda incelediğimiz zaman Mart 2020’de yaşanan sert düşüşün ardından fiyatta yukarı yönlü hareketlilik olduğunu ve madencinin bitcoin ödül yarılanmasından önce hamle yapmak için fırsat bulduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu gelişmeler ışığında, başta Fed olmak üzere birçok ülke merkez bankalarının dijital para birimi ve blokzincir teknolojisi tabanına entegre ettiği projelerinin olduğunu görüyoruz. Fed’in ABD vatandaşlarına dağıtmak için söz verilen 1000 $ tutarında çekler için dijital dolar çıkarma planlamaları ise karşılaşılan en somut örneklerden sadece biri. Bu da gösteriyor ki dijitalleşme kaçınılmaz bir sonuç. Bu da başta bitcoin olmak üzere tüm kripto paraları çok daha güvenilir kılıyor ve değerlerinin gelecekte çok daha yükselmeye açık olduğunu gösteriyor.
Bitcoin madenciliğinin püf noktaları için “Evde Bitcoin Madenciliği Yapılabilir mi?” başlıklı yazımızı inceleyin!