Kripto yatırımlarınızı nasıl kontrol edersiniz? Kripto paralardan elde ettiğiniz karlarınızı ve kayıplarınızı nasıl hesaplayabileceğinizi anlatmaya çalıştık.
Kripto para piyasasının büyüklüğü şu anda 2 trilyon dolar civarında bir değere sahip ve sürekli çoğalan kripto paralar ve insanların kripto varlıkları kabulü nedeniyle oldukça volatil.
Daha çok kripto varlık bulundurmak, daha çok getiri elde etme düşüncesi anlamına gelse de kripto paralarda kâr ve zararlarınızı nasıl yönetip hesaplayacağınız konusunda daha detaylı bir bakış açısı gerekir.
Bitcoin’de Kar ve Zararı Neden Hesaplamanız Gerekiyor?
Geleneksel finansal piyasalarda olduğu gibi, kripto para yatırımınızda başarınız, yatırım portföyünüzü ne kadar iyi yönettiğinize bağlıdır.
Kripto para piyasaları yeni denenecek bir piyasa. Çoğu kripto borsaları ve komisyoncuları, geleneksel piyasalardaki gibi kâr ve zararı tam olarak yatırımcıları istediği gibi veremeyebilirler. Bununla birlikte, yatırımlardaki % artış veya azalışı hesaplamaya yarayan kripto para yatırım botları ve portföy izleyicileri hizmeti veren üçüncü taraf hizmetlerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bu hizmetlerin çoğu, Maliyet Esasına Dayalı Yöntemi kullanarak kripto paralarda karlarınızı ve kayıplarınızı hesaplar.
Bu yöntem ise şöyle kullanılır;
Maliyet Esasını Kullanarak Hesaplama
Maliyet esaslı hesaplama, satın alım fiyatına, ücretlere ve işlem fee’lerine göre bir kripto paranın değerini hesaplamanıza yardımcı olur. Bu yöntem, kripto para kazançlarınızı yönetirken iki farklı şekilde uygulanabilir.
1. İtibari Para Birimi Bazında
Bu, yerel itibari para birimini kullanarak kripto maliyetinizi hesaplamanıza yardımcı olur. Kripto para maliyetinizi, sıklıkla kullanılan itibari para birimleri arasında TL, USD, GBP, EUR veya JPY’ye dayandırabilirsiniz.
Örnek olarak USD’yi düşünelim. 2020’de 1 Bitcoin 30.000 Dolar değerindeyse ve 10.000 Dolar değerinde Bitcoin satın aldıysanız, 0.33 BTC alırsınız.
Daha sonra 0.33 Bitcoin’i bir yıl sonra, BTC’nin değeri %100 artarak 60.000 dolara çıktığında sattınız. 0.33 BTC’nizin değeri de %100 artmış olacak ve dolayısıyla 20.000$ değerinde olacaktır. Bu, yatırımınızdan 10.000$ kar anlamına gelir.
İtibari varlık kullanarak kripto para kazançlarınızı/kayıplarınızı ölçmek basit gibi görünse de, yöntemin bir çok eksik yani vardır. Örneğin, bir çok kriptopara borsası hala itibari para birimlerini desteklemiyor; dolayısıyla bunları borsalarda temel para birimi olarak kullanamıyoruz.
2. Bitcoin Fiyatına Göre
Çoğu yatırımcı,Bitcoin kullanarak portföy kazançlarını hesaplarlar. Çoğu durumda, traderlar BTC’yi diğer altcoinlere dönüştürmeden önce itibari para birimi kullanarak alacaklardır.
Bu hesaplamayı, kripto para dönüştürücüsü sunan internet sitemizdeki dönüştürücüden kolayca yapabilirsiniz. BTC ya da diğer altcoinlerinizin miktarını girmeniz yeterlidir. Karşılığı olan itibari para veya kripto paraları dönüştürücü sonunda görebilirsiniz.
Bu maliyet esaslı yöntem, diğer kripto paraları almak için elde BTC tutmanın ve kullanmamanın fırsat maliyetini hesaplar. Fırsat maliyeti, seçmediğiniz seçeneğin değeridir.
1 BTC’yi 50.000$’dan satın aldığınızı ve tanesi 0,50$ değerinde 100.000 adet Dogecoin satın almak için Bitcoin’i temel para biriminiz (BTC/DOGE paritesi) olarak kullanmaya karar verdiğinizi düşünelim. DOGE’nin değeri iki katına çıkarsa 1 dolara, ancak BTC’nin değeri üç katına 150.000 dolara çıkarsa, fırsat maliyeti 50.000 dolar olacaktır. Bu, BTC’nin (150.000$) yeni değeri ile şu anda 100.000$ değerinde olan 100.000 Dogecoin’inizin değeri arasındaki farktır. DOGE’de hala 50.000 dolar kazanırken, BTC’nizi elinde tutsaydınız fazladan 50.000 dolar daha kazanma şansınız olurdu. BTC’yi temel para birimi yani parite olarak kullanmanın tek sıkıntısı, kripto para çiftlerindeki sabit döviz kuru dalgalanmalarıdır.
Maliyet Temelli Araçlar
Çok fazla işlem yapıyorsanız, manuel maliyet hesaplamalar kolay olmayabilir. Bu gibi hesaplamalarda yaygın bir model, itibari para biriminde her bir para biriminin gerçek kazancını veya kaybını hesaplamadan önce, her bir kripto paranın ortalama maliyetini hesaplamayı içerir.
Diğer maliyet temelli hesaplamalar ise, traderlar için çoklu kripto işlemlerini hesaplamak için İlk Giren İlk Çıkar (FIFO) ve Son Giren İlk Çıkar (LIFO) yöntemlerini kullanır. FIFO ile araçlar, satın aldığınız ilk coinden başlayarak maliyet temelini hesaplar. LIFO’da ilk olarak, en son coin işleminiz hesaplanır.
Sonuç
Kripto kazançlarınızı manuel olarak hesaplamak zor olabilir. Neyse ki bugün, Coin Market Manager, Delta, Lunch Money ve CoinStats gibi kripto para izleme araçları aracılığıyla kripto para yatırımlarınızın kazançlarını veya kayıplarınızın hızlıca hesaplayabilirsiniz.