Bitcoin, merkezi olmayan bir ağdır ve bu ağda herhangi bir yönetici ve denetleyici bulunmaz. Ağı, uçtan uca birbirine bağlı, gönüllü katılım gerçekleştiren bilgisayarlar oluşturur. Ağdaki tüm bilgisayarlar, açık kaynak kodludur ve aynı programı çalıştırır. Hepsi tüm işlemleri görür ve tüm işlem geçmişini isterse tutabilir ve diledikleri an diğer uçlardan işlem geçmişlerini alabilir. Bu yazımızda “kısaca Bitcoin Nedir? ve itibari paralar ile farkları nelerdir?” sorularını yanıtlayacağız.
Bitcoin isteğe bağlı olarak değer saklama aracı olarak kullanılabilir. Banka ve hükümetlerin, banka hesapları üzerindeki kontrol güçleri, bitcoin için söz konusu değildir. Herhangi biri Bitcoin‘in kullanılmasını engelleyemez, yapılan işlemi geri alamaz.
Ayrıca bitcoin arzı üzerinde de banka ve devletlerin etkisi olamaz. Sisteme dışarıdan para arzı yapılamaz ve dolayısıyla enflasyon oluşmaz. Para arzı, başarılı blok oluşturan madencilere verilen ödüller şeklinde gerçekleşir.
Bitcoinde işlemler anonimdir ve işlemlerin gerçek kişiler ve kuruluşlarla bağlantısı bulunmaz. İşlemler bitcoin cüzdan adresleri arasında gerçekleşir.
Bitcoinde gerçekleşen işlemler şeffaf, hızlı ve globaldir. 2009 yılındaki ilk bitcoin arzından itibaren blokzincirde gerçekleşen tüm işlemler, isteyen herkes tarafından görüntülenebilir. Yapılan işlemler, milisaniyeler içinde tüm dünyadaki Bitcoin ağına dağıtılır ve makul süreler içerisinde onaylanır.
İtibari fiziksel parada işlemlerin hafızası yoktur. Bitcoin işlem hafızası ise global hesap defteri olan blokzincir veritabanına kaydedilir.
Bitcoin’de gerçekleşen işlemler geri alınamaz. Sistemi tasarlayanlar dahil, bir madenci tarafından onaylanıp, diğerlerince de kabul edilmiş ve blokzincire yazılmış bir işlemi değiştiremez, geri alamaz.
Bitcoinde güvenlik, matematiksel olarak güvenilirliği ispatlanmış, 17 kriptografik dijital imza metodu kullanılarak sağlanır. Gizli ve açık anahtar şifreleme yöntemi kullanılması sebebiyle kötü niyetli kişilerin veriler üzerinde manipülasyon yapması imkansızdır.