Piyasa hareketliyken kripto paralarda hacmin arttığını biliyoruz. En yüksek hacimler piyasa sert yukarı giderken veya sert geri çekilirken yaşanıyor. Fiyatlamada durağan bir dönemde borsalardaki işlem hacmi de azalıyor. Bu tür dönemlerde kripto para almak isteyen yatırımcı bu fiyattan alma taraftarı olmuyor. Satmak isteyen yatırımcı da istediği fiyata gelene kadar kripto parasını elinde tutuyor. Gözle çok açık bir şekilde gözlemlenebilen bu hareketi bir alt detayında analiz edeceğiz. Acaba piyasa yukarı yönlü hareketlerde, aşağı yönlü hareketlere göre daha yüksek hacim yapıyor olabilir mi? Bunun için Bitcoin fiyat hareketlerini hacim ile kıyaslayacağız. Öncelikli olarak gözle görebildiğimiz piyasa hareketliliğinin hacme yansımasının doğruluğunu ifade edelim.
Bu grafik fiyat değişimi ile hacim değişimi arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösteriyor. Tabii burada fiyat değişimlerini mutlak değer olarak alarak fiyat hareketliliğinin hacim değişimini açıklamasını göstermiş olduk. Son 3 senenin verisinde 12 Mart Perşembe günü yaşanan %40 fiyat gerilemesini uç örnek olduğu için veri setinden çıkardık. Bu verilere göre fiyat değişimindeki yüzde 1’lik bir değişim hacimde yüzde 9,85’lik bir değişime sebep olduğunu söyleyebiliriz. Hacimdeki değişimin nedenlerinden birinin de fiyattaki değişim olduğunu R2 ile anlıyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu ilişki gözle görülebilir seviyede. Peki pozitif fiyatlama hacimde daha yüksek bir değişime sebep olabilir mi? Şimdi onu inceleyelim.
Aynı grafikte karşılaştırmak için negatif fiyat değişimlerini pozitif olarak aldığımızı söylemiştik. Yukarıdaki grafikte yeşil noktalar pozitif fiyat değişimlerini ifade ederken, kırmızı noktalar negatif fiyat değişimlerini ifade ediyor. Hacim ve fiyat değişimi arasındaki ilişkiyi iseyeşil ve kırmızı çizgiler ifade ediyor. Bu çizgilerin açısına göre yükseliş değerlerinin hacme düşüş değerlerinden daha çok etki ettiğini söyleyebiliriz. Yani %1 fiyat artışında hacim %10.67 artarken %1 fiyat azalışında hacmin %8.76 azaldığını söyleyebiliriz. R2 olarak baktığımızda da yükselişlerin, hacmi açıklamasında azalışlardan daha etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Sonuç olarak yatırımcıların yukarı yönlü fiyat artışında almaya olan isteklerinin, aşağı yönlü gidişatta satma isteklerinden daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Aşağı yönlü hareketlerde zarar durdurmaya olan isteğin ise daha düşük olduğunu gözlemliyoruz.