Bitcoin: Eşten-Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi

1)GİRİŞ:

Bu makale giriş kısmında bizlere finansal kurumların çalışmaların da yaşadığımız bazı sorunlara yer vererek neden bu kripto para ya da blok zincir teknolojisine ihtiyaç duyduğumuzu gösterir. Makaleye göre finansal kurumların güvenilir olmaması, işlem giderleri ve küçük ödemelerin işlem giderleri ile ödemeleri engellemesinden bahseder. Bu maliyetlerin fiziksel para kullanımı ile azaltılabileceği ancak güven ortamının yine sağlanamayacağını savunur. Tespit edilen bu sorunun ardından çözüm olarak kripto grafik kanıta dayalı, iki tarafın üçüncü bir güvenilir kişiye gerek duymadan doğrudan birbirleriyle işlem yapabileceği bir elektronik ödeme sistemini sunar.

2)İŞLEMLER:

Elektronik parayı bir dijital imza sistemi zinciri (hash) olarak tanımlıyoruz. Paranın her değişiminde tüm işlem sahipleri bir önceki işlemin dijital imzasını kullanarak işlemini imzalar ve bu şekilde bir sonrakine aktarımda bulunur. Makaleye göre buradaki amaçları ilk işlemin bir kez sayılmasıdır. Sonraki aşamalardaki mükerrer işlem girişimleri ile ilgilenilmez.

Bitcoin: Eşten-Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi - Giriş Görsel Bir

3)ZAMAN DAMGASI SUNUCUSU (ZDS):

Makalede önerilen çözüm bir zaman damgası sunucusuyla başlıyor. Zaman damgası sunucusu damgalanmayı bekleyen bir işlem bloğunun hash (özet) değerini alarak bu özeti gazete, Usenet [2-5] gibi tüm ağa yayınlanması ile başlar. Zaman damgası mesaj yayınladığı anda verinin özete girdiğinin yani var olduğunun kanıtıdır. Her zaman damgası özetinin içinde bir önceki zaman damgasını barındırarak bir zincir oluşturur ve her eklenti öncekileri güçlendirir.

Bitcoin: Eşten-Eşe Elektronik Nakit Ödeme - Gorsel İki - Zaman Damgası Sunucusu

4)İŞ KANITI:

Makalede iş kanıtının temelinde SHA-256 gibi özet fonksiyonunda özet çıktının belli bir sayıda 0 bitti ile başlamasını sağlayacak bir amaç değerin aranması yatar. Zaman damgası ağımızda, iş kanıtını, blokun dijital imzasında istenen 0 (sıfır) değerine ulaşana kadar arttırdığımız bir nonce değeri ile sağlarız.

5)AĞ:

Makaleye göre belirlenmiş ağı işletme adımları bulunur; – Her yeni işlem tüm düğümlere yayınlanır. – Her düğüm yeni işlemleri bir blok içine toplar. – Her düğüm kendi bloku içinde bir iş kanıtı bulmaya çalışır. – İş kanıtını bulan düğüm, diğer tüm düğümlere bu kanıtı yollar. – Düğümler blok işindeki tüm işlemler doğrulanmışsa ve daha önce harcanmamışsa bloku kabul eder. – Düğümler, kabul edilen blokun dijital imzasını (hash değerini) kullanarak zincirdeki bir sonraki bloku oluşturmaya çalışarak bloku onayladığını ifade eder.

6)TEŞVİK:

Kural gereğince bir bloktaki ilk işlem bu bloğu yaratanın sahip olacağı yeni bir parayı dolaşıma çıkardığı özel bir işlemdir. Makaleye göre bu durum hem ağı desteklemelerini teşvik eder hem de parayı basacak olan merkezi bir kurum olmadığından paranın dolaşıma kazandırılmasını da sağlar. Burada ekonomik döngüye girecek olan para önceden belirlenmiştir. Bu durum makalede günümüzde ülke ekonomilerin en büyük sorunu olan enflasyonun önüne geçecektir.

7)DİSK ALANINDA TASARRUF:

Bir kripto paranın kullanıldığı son işlem yeteri kadar blokun altında kaldığında, bitmiş işlemler diskte yer açmak için silinebilir.

8)BASİTLEŞTİRİLMİŞ ÖDEME DOĞRULAMASI:

Makaleye göre doğrulama ağ dürüst düğümlerle çalıştığı sürece güvenlidir. Ama saldırgan düğümler ağdaki işlemci gücünün fazlasını ele geçirirse savunmasız kalacaktır. Ağ düğümleri işlemleri kendi başlarına doğrulayabiliyorken, basitleştirilmiş metot saldırgan ağa hâkim olduğu sürece saptırılabilir. Buna karşı bir strateji, ağ düğümleri hatalı bir blok ile karşılaştığında gelen alarmları dinlemek, kullanıcılardan alarm verilen işlemleri ve tüm bloku yüklemesini istemek ve tutarsızlığı doğrulamak olabilirdi.

Bitcoin: Eşten-Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi - Basitleştirilmiş Ödeme Doğrulaması - Görsel Üç

9)DEĞERLERİ BİRLEŞTİRME VE BÖLME:

Her bir parayı teker teker takip etmek mümkün olsa da havale edilecek her kuruş için ayrı ayrı işlem açmak pratik olmazdı. Değerin bölünmesine ve birleşmesi, işlemleri çoklu giriş ve çıkışlar halinde yapılmasıdır. Değerin bölünmesine ve birleşmesi, işlemleri çoklu giriş ve çıkışlar halinde yapılmasıdır. Genellikle ya önceki büyük bir işlemden gelen tek bir girdi ya da küçük miktarları birleştiren birden fazla girdi olur. En fazla da iki çıktı olur: Birisi ödeme tutarıdır, diğerde, varsa, parayı gönderene geri dönen para üstüdür.

‘Bitcoin: Eşten-Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi’ -Gorsel Dört- Değerleri Birleştirme ve Bölme

10)GİZLİLİK:

Geleneksel bankacılık modeli, taraflara ve güvenilir üçüncü partiye bilgi erişimi sınırlandırarak bir gizlilik seviyesine ulaşır. Tüm işlemlerin açık şekilde ilan edilmesi ihtiyacı bu yöntemi kullanışsız bırakır ama bilgi akışını başka bir noktadan keserek hala gizlilik sağlanabilir: Açık anahtarları isimsiz tutarak. Dışarıdan birisinin bir başkasına belli bir miktar gönderdiği izlenebilir ancak işlemi kimin yaptığı bilgisi yoktur.

gizlilik gorsel

11)HESAPLAMALAR:

Makalede saldırgan düğümlerin, dürüst düğümlerden daha hızlı iş çıkardığını düşünelim. Eğer bu durum gerçekleşirse bile sistemi keyfi şekilde maruz bırakamayacaktır. Düğümler geçersiz bir işlemi ödeme olarak kabul etmeyeceklerdir. Dürüst düğümler de bu işlemleri barındıran blokları asla kabul etmeyeceklerdir.

hesaplamalar

  • Saldırganın potansiyel ilerleme miktarı beklenen değere göre Poisson dağılımı olur;

hesaplamalar

  • Saldırganın hala yetişebilme ihtimalini hesaplamak için her ilerleme miktarının Poisson yoğunluğunu bu noktadan itibaren yetişebilme olasılığı ile çarpıyoruz:

gizlilik 1

  • Sonsuz dağılım kuyruğunun toplamını almaktan kaçınmak için tekrar düzenliyoruz.

gizlilik 2

  • C koduna dönüştürürsek

gizlilik altı

SONUÇ:

Makale tüm bir konu boyunca güvene dayalı olmayan bir elektronik para sistemini öneriyor. Dijital imzalardan oluşan bu para sistemi düzgün şekilde kontrol edilebiliyordu ancak çifte harcama problemini engellemediğinden eksik olduğu için iş kanıtını işlem tarihçesini kaydetmek için kullanılan dağıtık ama eşten eşe bir ağ yapısı önerdik. Ağ dağıtık basitliği içinde sağlam bir yapıdadır. Düğümler tek seferde çok az koordinasyon ile çalışırlar. Mesajların belirli özel bir yere bir yere yönlendirilmemesi ve yalnızca en iyi çaba temelinde sunulması gerektiğinden, tanımlanması gerekmez. Düğümler ağdan ayrılabilir ya da istedikleri zaman tekrar bağlanabilirler. Çalışırlarken kanıtlanmış olan zincirleri, gittiklerinde onların kanıtı olarak kabul edilir. Düğümler, blokları onaylamak, hatalı blokları reddetmek ve zincirlerini genişletmek için işlemci (CPU) güçleri ile oy kullanırlar. Bu oy birliği mekanizması ile gerek duyulan tüm kurallar ve teşvikler (işlem ücretleri vb.) uygulanabilir.

ICO Nedir? Neden Yapılır? Initial Coin Offering Neden Yapılır?
Kripto para dünyasında yenilikçi projelere yatırım yapmanın en popüler yollarından biri olan ICO’lar, yatırımcıların her zaman ilgisini çekiyor. Peki, tam olarak ICO nedir ve neden bu kadar ilgi görüyor? Erkan aşamada yatırım yapanlara devasa kar elde etme şansı tanıyan bu sistem hakkında daha fazlasını keşfetmek isteyenleri keyifli bir içerik bekliyor. ICO ne demek başlığıyla, rehber niteliğinde yazımıza...
CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...
Dusk Coin Nedir? Dusk Network Ne İşe Yarar?
Geleneksel finansı ve gerçek dünya varlıklarını blok zinciriyle buluşturan bir proje düşünün: Dusk Coin. Hem bireyler hem de kurumlar için yeni nesil finansal çözümler sunarken gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliği aynı platformda bir araya getiriyor. Peki, Dusk Coin nedir ve merak edilmesinin arkasında ne var? Finansal dünyaya blok zinciri özelinde bir dokunuş yapan bu yenilikçi proje hakkında...
Gala Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun endüstrisinin ve blok zinciri teknolojisinin her geçen gün geliştiği ve daha geniş kitlelere ulaştığı bir gerçek. Kripto para sektörü için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Bunun farkında olan ve geçmişten edindiği tecrübeleri blok zinciri teknolojisiyle bir araya getiren Gala Games, kullanıcılarına yepyeni deneyimler sunma gayretinde. Peki tam olarak Gala coin nedir? Oyuncuların oyunlar üzerinde...
OM Coin Nedir? MANTRA Ne İşe Yarar?
OM coin, blok zinciri dünyasında yeni fırsatlar sunan yenilikçi projelerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek dünya varlıklarını tokenize etmekten, merkeziyetsiz kimlik sistemlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilen Mantra coin, yüksek performanslı bir altyapı üzerinde çalışıyor. Peki, OM coin nedir ve neden kripto topluluğunda bu kadar konuşuluyor? Bu yazıda, OM coin, yani Mantra DAO projesinin...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın