Bitcoin artan ilgi yatırımcıların aklına Bitcoin’in dijital dünyanın altını mı? Sorusunu getiriyor. Bu soru işaretini makalemizde bazı alt başlıklar açarak değerlendirdik.
Bitcoin Değer Saklama Aracı Olarak Altın Gibi Kullanılabilir mi?
Değer saklama aracı kelime anlamı olarak; para, döviz, altın gibi zaman içinde kendi değerini koruyan ve bu nedenle değer biriktirme amacıyla kullanılan nesnelere denir. Fakat Bitcoin’in özellikleri arasında dünyada kullanım hacmine, saklanabilirlik ve zamanla değer artışına bakılırsa bir değer saklama aracı olabilir mi sorusu birçok kişi tarafından merak konusu olmuştur.
Altın uzun yıllardır bir yatırım aracı olarak kullanılmaktadır bundan dolayı uzun vadede altının istikrarlı bir yatırım olduğu kanıtlandı. Zamanla değerinin arttığını göstermiştir ve ekonomi durgunluk içindeyken altının fiyatı genellikle yükselir. Yıllardır bir para birimi biçimi veya desteği olarak kullanıldığından istikrarlı bir yatırım aracı olarak görülmektedir. Fakat altına yatırım yapmak istediğinizde güvenli şekilde saklamak için fiziksel bir öğeye ihtiyacınız vardır.
Bitcoin ise; blokzincir teknolojisi kullanılarak tasarlanmış bir dijital para olarak yeni nesil teknolojisidir. Gelecek vaat edişini dünya çapında insanların yatırım aracı olarak kullanım oranının gün geçtikçe artarak ilerlemesi ile kanıtlayabilmiştir. Bitcoin altından farklı olarak tamamen dijital olduğu için kolaylıkla ve daha hızlı şekilde başka bir kullanıcıya aracıyı ortadan kaldırarak aktarılabilir. Bitcoinin saklama şekli de yeni nesil teknolojisinin getirisi Ledger gibi soğuk cüzdanlar aracılığı yada güvenilir bir kripto para borsasıyla yapılabilir.
Dikkatinizi Çekebilir: Bitcoin’in değeri neye göre belirlenir?
Bitcoin Erişilebilirliği Altın Kadar Olabilir mi?
Altının çok uzun yıllardır bir yatırım, mübadele ve değer aracı olarak kullanılmasından bahsetmiştik. Altının tarihi eskilere dayandığı için insanların erişim evrimini tamamlamış ve tüm insanlık altına nasıl erişim sağlayabileceği hakkında bilgi sahibidir. Fakat Bitcoin altına nispeten daha yeni bir yatırım aracı olmasına rağmen gün geçtikçe katlanarak değer artışı potansiyeline sahiptir. Bitcoin’e olan ilgi dünya çapında artmaya devam ettikçe altın gibi günlük hayatımızda mübadele aracı olarak kullanımında yaygınlaşmasını bekliyoruz. Mesela Starbucks bazı noktalarında Bitcoin ile ödeme alarak müşterilerine hizmet vermektedir. Bu örnek daha fazla uzatılabilir.
Bitcoin Rezerv Para olarak Altının Yerini Alabilir mi?
Altın keşfedildiği andan itibaren üzerinden binlerce yıl geçmesine rağmen hala değeri yüksek olan bir metal. Demir gibi paslanmaması ve dünyada az bulunması altını uzun yıllar değerli kılmıştır. Fakat gelişen teknoloji insanları ve devletleri her anlamda etkilediği gibi parayıda etkilemiştir ve mübadele araçlarında da farklı bir noktaya götürmektedir. Birçok ekonomiste göre altın; hem takasta hem de rezerv olarak kullanılan, yıllarca dünya ekonomisi yönetmiş bir üründür. Günümüzde bile ülkeler olası bir krize karşı altın toplamakta ve güçlü altın rezervlerine sahip olmak istemektedir. Çünkü bu rezervler izlenecek para politikalarında büyük öneme sahiptir. Ekonomik sürekliliğin devamı için bir güven kaynağı olarak görülmektedir. Tüm dünyada rezerv para konumunda olan dolar, büyük kriz dönemlerinde itibarı sorgulanan ve bu gibi durumlara karşıda ülkeleri ve hatta bireyleri dahi altın bulundurmaya iten bir konumdadır.
Peki ya Bitcoin bu döngünün neresinde yer alıyor? İlerleyen yıllarda konumu ne olacak? Ya da herkes tarafından sorgulanması gerekirse nerede yer almalı?
Öncelikle burada merkez bankalarının Bitcoin’e bakış açılarına değinmek lazım. Merkez Bankaları ekonomilere birinci elden müdahale yeteneğine sahip, buna yönelik çalışma ve hamleler yapmakta olan kurumlardır. Temkinli yaklaşılması tüm dünya tarafından normal karşılansa da zamanla Bitcoin’e olan ilginin ve buna bağlı olarak gelişimin net bir şekilde arttığını, her geçen yıl dünya çapında daha değerli bir hal aldığını söylemek mümkün olacaktır. Giderek artan değeri, kişilerin değer saklama ve yatırım aracı olarak kullanmasına sebep olmaktadır. Tabana yayılan ve özgür kullanıma açık altyapısı ile merkeziyetsiz kullanılabilir olma fonksiyonu Bitcoin’i zamanla kişiler gibi devletlerinde rezervleri arasında tutmak isteyeceği bir noktaya götürüyor. Burada şöyle bir detayı gözden kaçırmamakta fayda var. Öncelikle dünyada altın ve dolar rezervi güçlü olan ülkelerin tepkisi, güçsüz kalan ülkelerinde Bitcoin’e karşı artan ilgisi. Tüm dünyada dengeleri değiştirebilecek yapısı aslında Bitcoin’i altına en büyük rakip yapmaktadır. Hali hazırda dolar ve altın olarak zayıf kalmış ve ekonomik bağımlılık altındaki ülkelerde bir çıkış yol olarak görülmektedir. Giderek tabana yayılan yapısı Bitcoin’i tüm dünya piyasalarında kullanılabilir hale getirmekte ve bu da ülkelerin mevcutta merkez bankalarında tutmak isteyeceği ana para birimi olma yolunda Bitcoin’e büyük bir güç kazandırmaktadır. Ticaret hacminde dünyada zirvede yer alan ülkelerin aynı zamanda Bitcoin dolaşımı olarak da zirvede yer alması, altından Bitcoin’e olacak geçişin olumlu bir göstergesidir. Sınırlı sayısı, güvenli teknolojisi ve erişilebilirliği ile yakın geleceğin rezerv parası ve hatta güvenli limanı olarak Bitcoin’i görebiliriz.
Dikkatinizi Çekebilir: Bitcoin’in Geleceği
Bitcoin mi Altın mı Daha Korunaklı?
Hangisinin daha korunaklı bir varlık olduğu kişiden kişiye büyük bir tartışma konusu olarak ilerlemektedir. Geçmişten günümüze gelen altın merakı son zamanlarda yerini Bitcoin’e bırakmıştır. Bitcoin sisteminin blockzincir üzerinde olması asıl amacının merkeziyetsiz ve son derece güvenilir bir yapı olmasından geçmekte. Dijitalleşen bir dünyada online işlemler olması bilmeyen kişileri tedirgin etmekte. Bunun içinde çözüm olarak soğuk cüzdan ön plana çıkmakta kendinizi hackerlara karşı korumak için birebir çözüm.
Bitcoin soğuk cüzdan, Bitcoin ve türevlerini güvenli olarak tutulmasına imkan veren offline bir cüzdan hesabıdır. Sıcak cüzdanlardan farklı olarak internet ile bağlantısı olmayan soğuk cüzdanların hacklenmesi mümkün değildir. Aslında dijitalden aldıgımız Bitcoin’i bu ürün sayesinde yanımızda muhafaza etme şanmız oluyor.
Altın ise uzun yıllardır kullanımı sebebiyle bankalardan kuyumculardan elde etmek ister banka hesabımızda ister yanımzda muhafa edebilir. Ama asıl konu ikisinin arasında fark altın tarafında herhangi bir işlemde altın tarafında dolandırılma imkanı çok yüksek ve araya kesinlikle bir aracı girmekte. Bitcoin tarafında ise tüm işlemler saklamda dahil birinci elden kullanıcıya aittir yani bakıldığında bitcoin kendisini altında çok daha güvenilir ve korunaklı kılmaktadır.
Bitcoin ve Altın Artışının Yıllara Göre Dağılımı
Grafiklere bakıldıgında altının (gram altın) yıllar arasında düzenli bir artışı gözükmektedir. Bitcoin tarafında ise 2009 yılında ortaya çıktı. Hızlı bir fiyat artışıyla altının fiyatı çok hızlı bir şekilde geride bıraktı. Burda daha yeni olması kendisini fiyat aralıgının sürekli olarak dalganma söz konusu ama altın gibi uzun dönem yatırımcıları için çok yüksek karlılık göstermektedir.