Dünya Çapında Kripto Para Birimi Düzenlemeleri
Kripto para kullanımı arttıkça, dünya çapında onları yönetmek için uygulanan kripto para birimi düzenlemeleri de artıyor. Dünya ülkeleri ne gibi düzenlemeler var ;
Amerika Birleşik Devletleri
Kripto para birimleri: Yasal ihale olarak kabul edilmez.
Kripto para borsaları: Yasal, düzenleme eyaletten eyalete değişir.
Eyalet düzeyinde tutarlı bir yasal yaklaşım bulmak zor olsa da ABD, federal kripto para birimi mevzuatı geliştirmede ilerlemeye devam ediyor. Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN), kripto para birimlerini yasal ödeme aracı olarak görmez, ancak kripto para birimi belirteçlerinin “para yerine geçen diğer değerler” olduğu temelinde kripto para borsalarını para aktarıcıları olarak görür. Internal Revenue Service (IRS), kripto para birimini yasal ödeme aracı olarak görmez, ancak onu “değişim aracı, hesap birimi olarak işlev gören değerin dijital bir temsili” olarak tanımlar ve vergiye tabiidir.
Kanada
Kripto para birimleri: Yasal değil
Kripto para borsaları: Yasal, 1 Haziran 2020’den sonra FinTRAC’a kaydolmak gerekiyor.
Kripto para birimleri Kanada’da yasal ödeme aracı değildir, ancak çevrimiçi olarak veya bunları kabul eden mağazalarda mal ve hizmet satın almak için kullanılabilir. Kanada, kripto para birimlerinin düzenlenmesinde oldukça proaktif davrandı ve öncelikle bunları eyalet menkul kıymet yasaları kapsamında düzenledi.
Ağustos 2017’de Kanada Menkul Kıymetler Yöneticileri (CSA), mevcut menkul kıymet yasalarının kripto para birimlerine uygulanabilirliği hakkında bir bildiri yayınladı ve Ocak 2018’de Kanada Merkez Bankası başkanı bunları “teknik olarak” menkul kıymetler olarak nitelendirdi. Kanada Gelir Kurumu, 2013’ten beri kripto para birimlerini vergilendirmektedir ve kripto para birimi işlemleri için Kanada vergi yasaları geçerlidir.
Japonya
Kripto para birimleri: Yasal, mülk olarak kabul edilir.
Japonya şu anda kripto para birimleri için dünyanın en ilerici düzenleyici ortamına sahip, Bitcoin ve diğer dijital para birimlerini Ödeme Hizmetleri Yasası (PSA) kapsamında yasal mülkiyet olarak tanıyor. Aralık 2017’de Ulusal Vergi Dairesi , kripto para birimlerindeki kazançların ‘çeşitli gelirler’ olarak sınıflandırılması gerektiğine ve yatırımcıların buna göre vergilendirilmesi gerektiğine karar verdi.
Son düzenlemeler, Mayıs 2020’de yürürlüğe giren PSA ve Finansal Araçlar ve Borsa Yasası’nda (FIEA) yapılan değişiklikleri içermektedir. Değişiklikler (“sanal para birimi” yerine) “kripto varlık” terimini getirdi ve yönetime daha büyük kısıtlamalar getirdi. Kullanıcıların sanal parası ve kripto türevleri ticaretine ilişkin düzenlemeleri kolaylaştırdı. Yeni kurallara göre kripto para saklama hizmeti sağlayıcıları (kripto varlık satmayan veya satın almayan) PSA kapsamına alınırken, kripto para türev işletmeleri FIEA kapsamına alındı.
Çin
Kripto para birimleri: Yasal değil
Kripto para borsaları: Yasadışı
Çin Halk Bankası (PBOC), 2013’te finans kurumlarının Bitcoin işlemlerini yürütmesini yasakladı ve 2017‘de ICO’ları ve yerel kripto para borsalarını yasaklayarak daha da ileri gitti. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Çin, kripto para birimlerini yasal olarak görmüyor. Çin Medeni Kanunu’nda 2020 yılında yapılan bir değişiklik uyarınca, hükümet kripto para birimlerinin mirasları belirlemek amacıyla mülk statüsüne sahip olduğuna karar verdi.
İngiltere
Kripto para birimleri: Yasal değil
Kripto para borsaları: FCA ile yasal
Birleşik Krallık’ın kripto para birimi düzenlemelerine yaklaşımı ölçüldü. Birleşik Krallık’ta belirli bir kripto para yasası olmamasına rağmen, kripto para birimleri yasal ödeme aracı olarak kabul edilmez ve borsaların kayıt gereklilikleri vardır. HMRC, kripto para birimlerinin vergi muamelesi hakkında bir özet yayınladı ve ‘benzersiz kimliklerinin’ geleneksel yatırımlar veya ödemelerle karşılaştırılamayacakları anlamına geldiğini ve ‘vergilendirilebilirlik’ ile ilgili faaliyetlere ve taraflara bağlı olduğunu belirtti. Bununla birlikte, kripto para birimlerindeki kazanç veya kayıplar, sermaye kazançları vergisine tabidir.
İsviçre
Kripto para birimleri: Yasal, bazı bağlamlarda ödeme olarak kabul edilir.
Kripto para borsaları: Yasal, SFTA tarafından düzenlenir.
İsviçre’de kripto para birimleri ve borsalar yasaldır ve ülke kripto para birimi düzenlemelerine karşı oldukça ilerici bir duruş benimsemiştir. İsviçre Federal Vergi Dairesi ( SFTA), kripto para birimlerini varlık olarak kabul eder: bunlar İsviçre servet vergisine tabidir ve yıllık vergi beyannamelerinde beyan edilmelidir.
AB
Kripto para birimleri: Yasal
Kripto para borsaları: Düzenlemeler üye devlete göre değişir.
Kripto para birimleri Avrupa Birliği genelinde yasal olarak kabul edilir ancak kripto para birimi değişim düzenlemeleri bireysel üye ülkelerde farklıdır. Kripto para birimi vergilendirmesi de değişir, ancak birçok üye devlet, kripto para biriminden türetilen kârlar üzerinden %0-50 oranında sermaye kazancı vergisi alır. 2015 yılında Avrupa Birliği Adalet Divanı, geleneksel para biriminin kripto para birimiyle takas edilmesinin KDV’den muaf tutulması gerektiğine karar verdi.
Ocak 2020’de, AB’nin Beşinci Kara Para Aklamayı Önleme Yönergesi (5AMLD), kripto para birimi-fiyat para birimi takaslarını AB kara para aklamayı önleme mevzuatı kapsamına getirdi ve borsaların müşteriler üzerinde KYC/CDD gerçekleştirmesini ve standart raporlama gereksinimlerini karşılamasını gerektirdi. Aralık 2020’de 6AMLD yürürlüğe girdi: direktif, kara para aklama öncül suçları listesine siber suçları ekleyerek kripto para birimi uyumluluğunu daha sıkı hale getirdi.