NFT ile Kripto Paralar Ne Gibi Farklılıklar Barındırıyor?
Aralarında benzerliklerin olmasının yanı sıra belirgin farklılıklarının da olması oldukça dikkat çekiyor. Telaffuzunu ilk duymaya başladığımız Kripto para iken son zamanlarda NFT’lerin adını daha çok duyar olduk. Gelelim NFT ve Kripto paralar arasındaki farklılıklara…
NFT, açılımına değindiğimizde Non-fungible token (nitelikli fikri tapu) olduğunu görüyoruz. Bunun için “değiştirilemeyen token” veya “değişmesi mümkün olmayan para” gibi telaffuzları kullanmakta sakınca yoktur. Yani NFT yeryüzünde var olan somut bir varlığın dijital ortamdaki karşılığı idir. Bunlar ses dosyaları,resimler,paylaşmış olduğunuz bir tweet,sanat eseri,videolar vb. gibi olabilir. Unutmamalıyız ki NFT ve Kripto Para birbiri ile oldukça ilişkilidir. NFT’ler de gerçeğinde bir kripto paradır. İlk temellerinin atıldığı zamana baktığımızda NFT ve Kripto paraların ilk farklılığını görebiliyoruz. Artık Dünyanın ilk kripto parasının Bitcoin olduğunu ve 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulduğunu biliyoruz.
Peki ya ilk NFT ler? İlk NFT lerin 2014 yılında üretilmiş olduğunu bilsek dahi, 2021 yılında NFT’ler için hak edilen ilgi seviyesine ulaştığını ve insanlık için büyük bir dönüm noktası olduğunu biliyoruz. İlk çıkış tarihinden bu yana NFT ile sahip olduğunuz dijital varlıklarınızla birlikte değerleme yapabilir ve sahip olduğunuz koleksiyonunuza yenilerini ekleyebilirsiniz.
NFT ve kripto para arasında ki bir diğer farklılık ise NFT lerin birbirinden farklı, özgün ve değiştirilmesi mümkün olmaması şeklinde tasarlanıyor oluşudur. NFT ve Kripto para arasında farklılıkları olduğu gibi benzerliklerine de ara ara değinmek farkı tam olarak ortaya koyabilmemiz için yararlı olacaktır.
NFT ile Kripto Paraların İşleyişi Nasıl?
NFT ve Kripto para blok zincir (blockchain) üzerinde bulunurlar yani NFT’ler tam anlamı ile dijital varlıklardır. NFT’lerin de diğer kripto para birimleri gibi bir karşılığı vardır. Değerlerini eşsiz olmaları ile bağdaştırabiliriz. Nasıl bir sanatçının imzası bulunan bir tabloya yalnızca siz sahip olduğunuzda maddi ve manevi değeri, kopyası olanlara nazaran çok daha yüksek ise NFT’ler de sizlere dijital ortamda bu değeri veriyor. Bunu dijital dünyada orijinal sanal bir koda sahip olmak gibi düşünebiliriz.
Ayrıca NFT’lerin olması dijital varlıkların sahip olmasını mümkün kılar. Her ne kadar bizler NFT ve Kripto para aynı teknolojiyi kullanarak blockchain üzerinde faaliyetlerini sürdürebilseler de NFT’lere sahip olabilmek için Kripto para sahibi olmak gerekir. İşte asıl fark burada ortaya çıkıyor. Kripto para yalnızca ekonomik değere sahip olan bir dijital para birimidir. Takas edilebilme için uygun formattadırlar. Değerleri sonraki ile aynı değere sahiptir. Fakat NFT’ler ekonomik değerlerin çok ötesindedir.