Ethereum 2.0 Yükseltmesi ile Verimlilik Artırma
Uzun zamandır beklenen Ethereum 2.0 yükseltmesi lansmana yaklaşıyor.
Eth2 ya da Serenity olarak bilinen Ethereum 2.0, Ethereum blok zincirinin bir yükseltmesi olarak tanımlanabilir. Yükselmeyle birlikte daha fazla işlemin yapılmasını ve Blockchain ağı üzerindeki ERC20 tokenlerının ağ üzerindeki transfer hızlarını, verimliliğini ve ölçeklenebilirliğini artırmayı amaçlıyor. Amaçlarının arasına Ethereum ağını daha güvenli, ölçekli ve sürdürülebilir yapı haline getirmeyi de ekleyebiliriz.
Ethereum 2.0 Ne Zaman Çıkacak?
2022’nin ilk ya da ikinci çeyreğinde “The Merge” olarak adlandırılan ikinci aşamanın hayata geçmesi bekleniyor. Mainnet’i Beacon Chain ile birleştirecek ve enerji verimi artacak.
Ethereum Vakfı’na göre, Ethereum 2.0’a tam yükseltmenin 2023 yılına kadar gerçekleşmesi bekleniyor.
Ne Gibi Yenilikler Gelecek?
Serenity ismiyle de bilinen Ethereum 2.0, Ethereum 1.0’a bir güncelleme olma özelliğinde. Güncellemeyle birlikte ağda yaşanan tıkanmaların azalacağına inanılıyor.
Ethereum 2.0’a birlikte gelen iki yenilik:
- Sharding (Bölümleme)
Sharding’i bir veri tabanını bölümleme olarak tanımlayabiliriz.
Ethereum ağının ölçeklenmesinde önemli bir rol oynayacak olan parça zincirler, tüm işlemleri sadece bir blok zincirine yerleştirmek yerine 64 yeni zincire dağıtacak.
- Proof-of-Stake
Ethereum’un mevcut konsensüs mekanizması Proof-of-work modelidir. Ethereum 2.0 güncellemesiyle birlikte Proof-of-work modeli terk edilerek Proof-of Stake modeline geçiş yapılacak.
Proof-of Stake Sistemi Nasıl İşliyor?
Ethereum geliştiricileri Proof-of-Stake üzerinde çalışacak ve sonunda Ethereum’un ana ağıyla birleşecek olan Ethereum 2.0 isimli bir güncelleme oluşturuyor.
Ethereum 2.0’daki Proof-of-Stake, Proof-of-Work ile aynı sonucu elde etmeyi planlamaktadır. Fakat Proof-of-Work madencilerine ağı güvence altına alabilmeleri için donanım kaynağı olarak büyük ve pahalı bilgisayarlar tahsis eder. Proof-of-Stake ise doğrulayıcılarına kripto paralarını tahsis etmektedir. Proof-of-Stake bir bloktaki işlemleri doğrulama ve ilgili ücretleri alma şansı elde etmek için, doğrulayıcıların harcayamayacakları en az 32 ETH’yi kilitlemeleri veya stake etmeleri gerekir. Blok zinciri, ağı korumak için bu kilitli kriptoyu kullanır.
Proof-of-Work modelinde madenciler, karmaşık matematiksel bulmacaları çözmek ve yeni işlemleri doğrulamak için bir makinenin işlem gücünü kullanır. Bir bulmacayı çözen ilk madenci, blok zincirini oluşturan tüm işlemlerin kaydına yeni bir işlem ekler. Daha sonra ağın yerel kripto para birimi ile ödüllendirilirler. Ancak, bu süreç içinde yoğun olarak enerji harcaması yapılmaktadır. Proof-of-Stake modelinde Proof-of-Work modeline göre daha az enerji harcaması yapılıyor. Bu nedenle Proof-of-Stake modelinin daha verimli olduğu söyleniyor. Ethereum Vakfı’nın Ethereum 2.0, Ethereum 1.0’dan %99.95 daha az enerji harcaması yapacağı yönünde de bir açıklaması bulunmaktadır.
Proof-of-stake modelinde madenciler yerine doğrulayıcılar yer alıyor. Doğrulayıcı olabilmek içinse Ethereum stake etmesi gerekiyor. Ödüller ise doğrulayıcılara stake ettikleri coin adedine göre dağıtılıyor. Doğrulayıcılar, işlemleri doğrulamaları ve ağın hileli işlemleri işlemediğinden emin olmaları bakımından madencilere benzemektedir.
Proof-of-Stake vs. Proof-of-Work
Ödül kazanmak, en fazla bilgi işlem gücüne sahip olmaya dayanmadığı için süper lüks donanımlara ihtiyacınız yoktur.
Bu, daha fazla kişinin bir Ethereum düğümünü çalıştırmaya katılma olasılığını açar ve bu da daha fazla ademi merkeziyetçilik ve %51 saldırılarına karşı daha fazla direnç sağlar.
Daha düşük donanım gereksinimleri nedeniyle, Proof-of-Stake, Proof-of-Work ‘den çok daha az enerji kullanır.