1)GİRİŞ:
Bu makale giriş kısmında bizlere finansal kurumların çalışmaların da yaşadığımız bazı sorunlara yer vererek neden bu kripto para ya da blok zincir teknolojisine ihtiyaç duyduğumuzu gösterir. Makaleye göre finansal kurumların güvenilir olmaması, işlem giderleri ve küçük ödemelerin işlem giderleri ile ödemeleri engellemesinden bahseder. Bu maliyetlerin fiziksel para kullanımı ile azaltılabileceği ancak güven ortamının yine sağlanamayacağını savunur. Tespit edilen bu sorunun ardından çözüm olarak kripto grafik kanıta dayalı, iki tarafın üçüncü bir güvenilir kişiye gerek duymadan doğrudan birbirleriyle işlem yapabileceği bir elektronik ödeme sistemini sunar.
2)İŞLEMLER:
Elektronik parayı bir dijital imza sistemi zinciri (hash) olarak tanımlıyoruz. Paranın her değişiminde tüm işlem sahipleri bir önceki işlemin dijital imzasını kullanarak işlemini imzalar ve bu şekilde bir sonrakine aktarımda bulunur. Makaleye göre buradaki amaçları ilk işlemin bir kez sayılmasıdır. Sonraki aşamalardaki mükerrer işlem girişimleri ile ilgilenilmez.
3)ZAMAN DAMGASI SUNUCUSU (ZDS):
Makalede önerilen çözüm bir zaman damgası sunucusuyla başlıyor. Zaman damgası sunucusu damgalanmayı bekleyen bir işlem bloğunun hash (özet) değerini alarak bu özeti gazete, Usenet [2-5] gibi tüm ağa yayınlanması ile başlar. Zaman damgası mesaj yayınladığı anda verinin özete girdiğinin yani var olduğunun kanıtıdır. Her zaman damgası özetinin içinde bir önceki zaman damgasını barındırarak bir zincir oluşturur ve her eklenti öncekileri güçlendirir.
4)İŞ KANITI:
Makalede iş kanıtının temelinde SHA-256 gibi özet fonksiyonunda özet çıktının belli bir sayıda 0 bitti ile başlamasını sağlayacak bir amaç değerin aranması yatar. Zaman damgası ağımızda, iş kanıtını, blokun dijital imzasında istenen 0 (sıfır) değerine ulaşana kadar arttırdığımız bir nonce değeri ile sağlarız.
5)AĞ:
Makaleye göre belirlenmiş ağı işletme adımları bulunur; – Her yeni işlem tüm düğümlere yayınlanır. – Her düğüm yeni işlemleri bir blok içine toplar. – Her düğüm kendi bloku içinde bir iş kanıtı bulmaya çalışır. – İş kanıtını bulan düğüm, diğer tüm düğümlere bu kanıtı yollar. – Düğümler blok işindeki tüm işlemler doğrulanmışsa ve daha önce harcanmamışsa bloku kabul eder. – Düğümler, kabul edilen blokun dijital imzasını (hash değerini) kullanarak zincirdeki bir sonraki bloku oluşturmaya çalışarak bloku onayladığını ifade eder.
6)TEŞVİK:
Kural gereğince bir bloktaki ilk işlem bu bloğu yaratanın sahip olacağı yeni bir parayı dolaşıma çıkardığı özel bir işlemdir. Makaleye göre bu durum hem ağı desteklemelerini teşvik eder hem de parayı basacak olan merkezi bir kurum olmadığından paranın dolaşıma kazandırılmasını da sağlar. Burada ekonomik döngüye girecek olan para önceden belirlenmiştir. Bu durum makalede günümüzde ülke ekonomilerin en büyük sorunu olan enflasyonun önüne geçecektir.
7)DİSK ALANINDA TASARRUF:
Bir kripto paranın kullanıldığı son işlem yeteri kadar blokun altında kaldığında, bitmiş işlemler diskte yer açmak için silinebilir.
8)BASİTLEŞTİRİLMİŞ ÖDEME DOĞRULAMASI:
Makaleye göre doğrulama ağ dürüst düğümlerle çalıştığı sürece güvenlidir. Ama saldırgan düğümler ağdaki işlemci gücünün fazlasını ele geçirirse savunmasız kalacaktır. Ağ düğümleri işlemleri kendi başlarına doğrulayabiliyorken, basitleştirilmiş metot saldırgan ağa hâkim olduğu sürece saptırılabilir. Buna karşı bir strateji, ağ düğümleri hatalı bir blok ile karşılaştığında gelen alarmları dinlemek, kullanıcılardan alarm verilen işlemleri ve tüm bloku yüklemesini istemek ve tutarsızlığı doğrulamak olabilirdi.
9)DEĞERLERİ BİRLEŞTİRME VE BÖLME:
Her bir parayı teker teker takip etmek mümkün olsa da havale edilecek her kuruş için ayrı ayrı işlem açmak pratik olmazdı. Değerin bölünmesine ve birleşmesi, işlemleri çoklu giriş ve çıkışlar halinde yapılmasıdır. Değerin bölünmesine ve birleşmesi, işlemleri çoklu giriş ve çıkışlar halinde yapılmasıdır. Genellikle ya önceki büyük bir işlemden gelen tek bir girdi ya da küçük miktarları birleştiren birden fazla girdi olur. En fazla da iki çıktı olur: Birisi ödeme tutarıdır, diğerde, varsa, parayı gönderene geri dönen para üstüdür.
10)GİZLİLİK:
Geleneksel bankacılık modeli, taraflara ve güvenilir üçüncü partiye bilgi erişimi sınırlandırarak bir gizlilik seviyesine ulaşır. Tüm işlemlerin açık şekilde ilan edilmesi ihtiyacı bu yöntemi kullanışsız bırakır ama bilgi akışını başka bir noktadan keserek hala gizlilik sağlanabilir: Açık anahtarları isimsiz tutarak. Dışarıdan birisinin bir başkasına belli bir miktar gönderdiği izlenebilir ancak işlemi kimin yaptığı bilgisi yoktur.
11)HESAPLAMALAR:
Makalede saldırgan düğümlerin, dürüst düğümlerden daha hızlı iş çıkardığını düşünelim. Eğer bu durum gerçekleşirse bile sistemi keyfi şekilde maruz bırakamayacaktır. Düğümler geçersiz bir işlemi ödeme olarak kabul etmeyeceklerdir. Dürüst düğümler de bu işlemleri barındıran blokları asla kabul etmeyeceklerdir.
- Saldırganın potansiyel ilerleme miktarı beklenen değere göre Poisson dağılımı olur;
- Saldırganın hala yetişebilme ihtimalini hesaplamak için her ilerleme miktarının Poisson yoğunluğunu bu noktadan itibaren yetişebilme olasılığı ile çarpıyoruz:
- Sonsuz dağılım kuyruğunun toplamını almaktan kaçınmak için tekrar düzenliyoruz.
- C koduna dönüştürürsek
SONUÇ:
Makale tüm bir konu boyunca güvene dayalı olmayan bir elektronik para sistemini öneriyor. Dijital imzalardan oluşan bu para sistemi düzgün şekilde kontrol edilebiliyordu ancak çifte harcama problemini engellemediğinden eksik olduğu için iş kanıtını işlem tarihçesini kaydetmek için kullanılan dağıtık ama eşten eşe bir ağ yapısı önerdik. Ağ dağıtık basitliği içinde sağlam bir yapıdadır. Düğümler tek seferde çok az koordinasyon ile çalışırlar. Mesajların belirli özel bir yere bir yere yönlendirilmemesi ve yalnızca en iyi çaba temelinde sunulması gerektiğinden, tanımlanması gerekmez. Düğümler ağdan ayrılabilir ya da istedikleri zaman tekrar bağlanabilirler. Çalışırlarken kanıtlanmış olan zincirleri, gittiklerinde onların kanıtı olarak kabul edilir. Düğümler, blokları onaylamak, hatalı blokları reddetmek ve zincirlerini genişletmek için işlemci (CPU) güçleri ile oy kullanırlar. Bu oy birliği mekanizması ile gerek duyulan tüm kurallar ve teşvikler (işlem ücretleri vb.) uygulanabilir.