NFT, yani Non-Fungible Token, içerisinde resim, ses dosyası, video veya fiziksel bir varlığın dijital karşılığının kanıtını bulunduran benzersiz dijital varlık olarak tanımlanabilir. 2017’de Ethereum’da ile başlatılan NFT’ler 2021’de kripto para dünyasının en popüler konularından birisi oldu.
En Yaygın NFT Kullanım Alanları Nelerdir?
NFT lerin bu kadar kıymetli olmasının ve kripto camiyasına bu kadar iyi tutanbilmesinin asıl sebebi eşsiz ve kopyalanamz bir teknolojiye sahip olmasıdır. Günümüzde eşsiz ve aynısı yapılamayan eserlerdir.Nft teknolojisi kripto para dünyasında yeni bir çığır açarak önünde durulamaz şekilde ilerlemeye devem ediyor. Fakat NFT teknolojisini blockchain ağında her alanda görebilmemiz mümkünken bile en yaygın kullanım alanları şu anda popülerlik sırasına göre;
Sanat NFT leri sıralamada ilk yerini alıyır. Sanat NFT leri gerçek dünyada sahte sanat eserleri olabilir fakat dijital sanatta eserlerin orijinal olup olmadığını tespit etmek genellikle mümkün olabiliyor.Çünkü block chain teknolojisi üzerine kurulu bir ağ sistemi ile eserler yapılmaktadı. NFT ‘ler için biçilen değer sadece sanat eserinin kendisine bağlı olmuyor. Bazen bu eserin mülkiyetini ispat etmek daha önemli olabiliyor. Kripto sanatını en popüler NFT kullanım alanlarından biri haline getiren de işte budur.
Koleksiyonluk NFT ler, Finas NFT’leri , Oyun Nft’leri ,Müzik Nft’leri gibi bir çok alanda kullanıma açılan NFT çeşitleri mevcuttur. Fakat genel yapı itibari ile her NFT keni alanında özel ve eşsiz olması ile bu camiyaya tutanabilmiş ve kullanıcılar tarafından bir çağ haline gelmiştir.
İlginizi çekebilir: NFT Nasıl Yapılır?
NFT’nin Diğer Kripto Paralardan Farkı Nedir?
Non-Fungible Token, bölünemeyen ve aynısından bir daha üretilmesi mümkün olmayan token anlamına gelir. Fungible olan Bitcoin ve Ether gibi kripto paralardan farklı olarak, NFT’ler benzersiz dijital varlıklardır. Örnek olarak bugün bir Bitcoin’i veya Ether’i parçalara bölerek alım satım yapılabilir ve aynı kripto parayı kendi biriminde takas edebilirsiniz. Ancak özel bir dijital varlık olan NFT’nin bir benzeri olmadığı için başka bir token ile takas edilemez. Bu özelliği ile NFT’lerin bugünkü kullanım alanlarını dikkate alırsak ilk olarak fikri mülkiyet problemlerini çözdüğünü söyleyebiliriz. Dijital ortamda bir eseri kopyalamak çok kolay iken NFT, eser haklarının kime ait olduğunu ortaya koyarak bu sorunu çözüyor. Programlanabilir bir dijital varlık oldukları için sanatçıların bir sonraki satıştan alacakları paylar da NFT’nin içine kodlanabiliyor. Böylece satışın gerçekleşmesi durumunda, ilgili miktar sanatçının cüzdanına otomatik bir şekilde aktarılıyor.