ICRYPEX Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay YILDIRAN ve ICRYPEX Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü; 22 Şubat’ta gerçekleşecek Ripple davasının sürecini, Bitcoin ve Ethereum’a olası etkilerini ve SEC ile Ripple arasındaki davanın potansiyel sonuçlarını değerlendirdi.
Ripple davası hakkında pek çok vurgu yapılan programda Beste Naz Süllü soruları yöneltti, Tuncay Yıldıran yanıtladı.
1- Ripple davası pazartesi günü başlıyor. Öncelikle Ripple nasıl bir suçlama ile karşı karşıya?
Ripple, SEC tarafından bir menkul kıymet olup yaptığı tüm faaliyetleri SEC’ye bildirmesi gerektiği ancak bu bildirileri yapmadığı suçlamasıyla karşı karşıya. 75 yıl önce bir kontratın menkul kıymet olup olmadığı testi olan Howey, Ripple’a yapılamadı. Çünkü Ripple’ın faaliyetlerinden XRP’nin değerinin etkilenip etkilenmediği tam anlamıyla kıyaslanamadı veya korelasyon kanıtlanamadı. Tıpkı McClaeb’in her gün sattığı XRP’lerin fiyatta oynaklık yaratmadığı ya da Ripple’ın yeni bir anlaşmasında XRP değerinin etkilenmediği gibi. Ayrıca İngiltere, Singapur ve Japonya otoriteleri, SEC’nin dava açmasından sonra XRP için menkul kıymet değildir yazısı verdi. Dolayısıyla Ripple da aynı enstrümanın uluslararası tanınırlığı konusunda bu ikilemi öne sürerek savunmasını genişletti hatta iddia etti.
2- Hafta başında her iki tarafın mahkemeye verdiği anlaşamadıklarına ilişkin mektup ne anlama geliyor?
Mahkeme başlamadan önce rutin bir uygulama olan bir hafta öncesinde tarafların bir araya getirilerek uzlaşı sağlayıp sağlamayacaklarına ilişkin görüşme yapıldı. Bu görüşmeden anlaşma çıkmadı ve yapılan ufak notta “Henüz anlaşma olmadı.” şeklinde ibare yer aldı. Bu hukuk dilinde bu zamana kadar uzlaşma olmadığı ve bundan sonra da olayın anlaşmayla değil, yargı ile çözüleceği anlamına geliyor. Ripple eğer anlaşmayı kabul edip anlaşmaya yanaşsaydı, bu SEC’nin suçlamalarını kabul edeceği anlamına geliyordu. Fakat Ripple kendi savunmasını yaptı. Hatta öyle savunma yaptı ki SEC âdeta daha defansif davranmak durumunda kaldı. Neticede SEC’nin başındaki yöneticiler o dönem Ripple’a dava açanlar değil. Aynı zamanda 75 yıl önce bulunan ve uygulanan Howey testinin artık geçerliliğini korumadığı düşünülüyor. Bu nedenle Ripple anlaşmamakla en büyük savunmasını yaptı diyebiliriz.
3- SEC’nin bugün mahkemeye verdiği değiştirilmiş suç duyurusu ne demek?
SEC, daha önce Ripple’ın “SECURITY” olduğu suçlamasıyla mahkemeye dilekçe vermişti. Ancak 19 Şubat tarihinde dilekçesindeki ibareyi değiştirdi ve “DIGITAL ASSET SECURITY” olarak yeniledi. Daha öncesinde de Ripple için “VIRTUAL” yani sanal para tanımlaması yapmıştı ve şimdi dijital bir varlık olarak tanımlıyor.
Burada önemli bir konu var: Eğer Ripple davayı kazanırsa 1- Howey test sona erecek ve SEC’nin bugüne kadar engellediği birçok ICO için yeni yol açılacak ve kripto ekosistemi ciddi büyüme kaydedecek. 2- Ripple’ın bir menkul kıymet olmadığı anlaşılacak ve bu tehlike ile karşı karşıya kalan diğer kriptolar rahatlayacak. 3- Bu zamana kadar 75 yıllık testlere tabi olan SEC ve finansal piyasalar “dijital” varlıkların tanımlandığı bir regülasyonla düzenlenecek ve bu da piyasanın regüle edilip tanınması bakımından yine kripto ekosistemine önemli bir katkı unsuru olacak.
4- Davanın ilk gününden ne beklemeliyiz? Yani pazartesi günü dava görüldüğünde yatırımcılar ne tarz haberleri okuyacak?
4B- Anlaşma olmaması hâlinde davanın süreci ve seyri hakkında nasıl bir projeksiyon düşünüyorsunuz?
22 Şubat’ta tensip denilen duruşma yapılacak. Bu duruşmada “Dava açılacak mı, açılmayacak mı?” kararı verilecek. Ayrıca Ripple kendi yatırımcıları mağdur olmasın diye mahkemeden ön mektup yazmasını talep etti. Zira mahkeme bu celsede mektup yazarsa Ripple’ın istediği olacak ve belki de menkul kıymet olmadığına ilişkin iyimser metinler yer alırsa bu Ripple yatırımcılarını rahatlatacak. Yine de 16 Ağustos’a kadar her iki taraf istenilen belgeleri mahkemeye sunmak zorunda. Bu nedenle 22 Şubat’tan sonra başka bir dava olur mu bilinmez ancak anlaşamadıkları takdirde en erken tarih (belge temini için) 16 Ağustos.
5- Bu dava kripto para piyasaları için yeni bir regülasyon dönemini başlatır mı? Ethereum ve Bitcoin tehlikede mi?
Bitcoin ve Ethereum kesinlikle tehlikede değil. SEC’nin daha önce verdiği “Menkul kıymet değildir.” kararı her daim geçerli. Ripple, SEC’den şunu talep ediyor: “BTC ve ETH’ye hangi gerekçeden menkul kıymet değildir, diyorsan yasal haklarım dâhilinde ben de öğrenmek istiyorum ve karşıt iddiaların buna göre değerlendirilmesini istiyorum.” Eğer bu dava sonucunda menkul kıymet değildir kararı çıkarsa BUNDAN SONRA KRİPTO PARALAR SEC’YE KARŞI ÖNEMLİ BİR KOZ ELDE ETMİŞ OLACAK ve BU DURUMDA KRİPTO EKOSİSTEMİ RAHAT BİR NEFES ALACAK.
Bonus:
Ripple davası hakkında tüm detayları cevaplandıran yayınımızı izleyin!