Ripple Davası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Aralık 2020 sonlarında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından blockchain devi Ripple’a menkul kıymet davası açılmıştı. Açılan davada 1,3 milyar dolarlık tazminat talep edilmekte. 

ICRYPEX Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay YILDIRAN ve ICRYPEX Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, 22 Şubat’ta gerçekleşecek Ripple​ davasının sürecini, Bitcoin​ ve Ethereum​’a olası etkilerini ve SEC ile Ripple arasındaki davanın potansiyel sonuçlarını değerlendirdi.

Ripple Davası Ne Zaman?

ABD Güney New York Bölge Mahkemesi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve Ripple Labs arasında görülecek davanın ön duruşma tarihi olarak 22 Şubat 2021’i belirledi.

SEC’in dava dilekçesine bakıldığında Ripple’ın kurucu ortağı, yönetim kurulu başkanı ve eski CEO’su Christian Larsen ve şirketin mevcut CEO’su Bradley Garlinghouse, şirketin işlerini finanse etmek için sermaye topladı. Dilekçede, Ripple’ın 2013 yılından itibaren XRP olarak bilinen dijital varlıklarını ABD’deki ve dünyadaki yatırımcılara kayıt dışı satıp fon topladığı öne sürülmekle birlikte Ripple’ın ayrıca, iş gücü ve piyasa yapıcılığı hizmetleri gibi nakit dışı bedeller karşılığında milyarlarca XRP dağıttığı iddia edildi.
 

Dikkatinizi çekebilir: Ripple
 

Dava Ne Anlama Geliyor?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, özel şirketlerin kripto paralarını “kayıtsız” olarak nitelendirerek kripto paraların, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna kaydettirilmesi gerektiğini söylemekte. Şu an için davayı sadece Ripple‘a açmış olsa da ilerleyen süreçte başka davaların veya düzeltmelerin de geleceğinin habercisi gibi. XRP’nin bu dava sürecinde SEC, Bitcoin ve Ethereum’u kripto para birimi olarak kabul edip XRP’nin kripto para birimi olmadığını belirtti. XRP’yi kayıt dışı menkul kıymet olarak konumlandırdı.
 

XRP ve Ripple Davadan Nasıl Etkilendi?

Davanın açılmasının ardından XRP ciddi bir değer kaybı yaşadı. Dava haberi öncesinde 0,50 dolar seviyelerinde olan XRP’nin fiyatı, 0,21 dolar seviyelerine kadar gerileyerek yüzde 50’den fazla değer kaybetti. Ancak dava sürecinde bazı kripto para borsası kuruluşları, XRP’nin dava sürecinde muhtemelen değer kaybı yaşayacağını öngörerek kripto para birimini platformundan çıkardı. Bu noktada olur da SEC açtığı davayı kazanırsa ne olur diye yatırımcıların aklında bir soru var. Dava süreci SEC tarafında bir karar verirse XRP bir menkul kıymet olarak kabul edilecek. Böyle bir durumda iyi tarafından bakılırsa New York Stock Exchange’e girebilir ve işlemler yapılabilir. Aslında kötü tarafından bakıldığında bile XRP açısından iyi yönler karşısına çıkmakta. Diğer bir açıdan İngiltere ve Japonya, Ripple XRP’yi Utility Exchange token olarak kabul ederek desteklerini göstermiş oldu.
 

Bonus:

Ripple Ne Olur? Ripple Dava Süreci Ne Anlama Geliyor? XRP’nin Bir Menkul Kıymet Olması Ne Demek? Icrypex Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Yıldıran ve Icrypex Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, kriptopara ekosistemini doğrudan etkileyen SEC ve Ripple arasındaki dava sürecini değerlendirdi.YILDIRAN, SEC tarafından belirtilen konuların ne anlama geldiğini, XRP’yi neden etkilediğini, ABD borsalarından çıkartılmaya başlanan XRP işlemlerinin hangi borsalarda gerçekleştrilebileceğini değerlendirdi.
 

 

Ripple Davası Hakkında Son Gelişmeler:

  • Ripple ve SEC davasının ön duruşması 22 Şubat tarihinde gerçekleşti. Herkese açık bir şekilde gerçekleştirilen duruşmada karşılıklı suçlamalar görüşüldü. En dikkat çekici olan Ripple’ın Sec hakkında bir iddiasına göre SEC, görüştüğü borsalara XRP’nin menkul kıymet olduğuna dair herhangi bir uyarıda bulunmamış. Ayrıca Ripple avukatları SEC’in, Ripple’ın XRP’nin menkul kıymet olduğunu bildiği halde satış yaptıkları iddialarına da karşı çıktı. Öte yandan kripto para topluluğunun yorumlarına göre Ripple kurucuları Brad Garlinghouse ve Chris Larsen’in suçlamaları reddetmesi ve karşı suçlamalarda bulunması SEC’in elinin zayıf olduğunu gösteriyor.
     
  • Ripple ve SEC arasında devam eden davanın ardından MoneyGram, Ripple platformunda ticareti askıya almaya karar verdi. Sebep olarak; “SEC ile devam eden davalarına ilişkin belirsizlik nedeniyle şirket, Ripple platformunda ticareti askıya aldı.” belirtti.
     
  • MoneyGram, hissedarları Ripple ve XRP ile ortaklığı hakkındaki yanıltıcı ifadeler kullandığı nedeniyle büyük bir hukuk firması tarafından dava edildi.
     
  • Ripple’ın kurucu ortaklarından Chris Larsen, verdiği demeçte; Ripple merkezinin San Francisco’da tutmaya devam edeceğini belirti.
     
  • Ripple (XRP) CEO’su Brad Garlinghouse, SEC davasıyla ilgili olarak 4 Mart tarihinde Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. SEC’in değiştirilen şikayetine karşı davanın reddini talep ettiğini bildirdi. Rd ed talebi için 5 sayfalık bir dilekçe hazırlayan Ripple, XRP satışlarının herhangi bir biçimde “menkul kıymet satışı olarak” değerlendirilemeyeceğini vurguladı. 

 

Brad Garlinghouse Ripple Tweeti

 

  • SEC ile Ripple dava sürecinde, XRP sahipleri 15 milyar dolar zarar etmesine sebep oldu.
     
  • Ripple  CEO’su Brad Garlinghouse’un Reuters’a yaptığı açıklamada, SEC’in açtığı davadan bu yana, bankacılık kurumları ile 15 yeni sözleşme imzalamayı başardı. Garlinghouse’a göre, Ripple Asya ülkeleri ile oldukça uyumlu bir biçimde çalışabiliyor.
     
  • Kraken Ceo’su Jesse Powell Ripple hakkına; Blokzinciri şirketi Ripple’ın Aralık ayı sonunda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından dava edilmesinin ardından token’ın borsalar için “büyük bir risk” oluşturduğunu dile getirdi.
     
  • Ripple Ceo’su Brad Garlinghouse açıklamısyla birlikte MoneyGram ile ortaklıklarını sonlandırdığını açıkladı.
     
  • Ripple davasının yeni tarihleri açıklandı; SEC, ripple eski Ceo’su Chris Larsen ve şu anki CEO Brad Garlinghouse tarafları temsil ediyor. Twitter üzeriden yayınlana belgede. Bu belgeye göre açılış savunmaları 12 Nisan’da Ripple yetkilileri, SEC için detaylı açıklama 14 Mayıs’da ve SEC’in detaylı açıklamsı gerçekleşicek. Daha sonrasında Ripple yekilileri SEC’in sundu konuralara yanıt vermesi için 4 Hazirana kadar vakit tanınmaktadır.
     
  • SEC ve Ripple dava sürecinde, SEC tarafından Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) XRP ile karşılaştırılamayacağını söylendi.
     
  • Ripple, SEC soruşturması için 303.000lik sayfa belge paylaştığını açıkladı. SEC’i “piyasa karmaşasına” katkıda bulunduğuna dair kanıt aramakta. Aynı zamanda Ripple avukatları, Bitcoin ve Ethereum ile ilgili belgelerin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) argümanlarına karşı, gerçekten de davayla ilgili olduğunu yazıyor. 

22 Şubatdan itibaren Ripple ve SEC arasındaki davada gelişmeler sırasıyla bu şekilde sıralanmaktadır.
 

ICO Nedir? Neden Yapılır? Initial Coin Offering Neden Yapılır?
Kripto para dünyasında yenilikçi projelere yatırım yapmanın en popüler yollarından biri olan ICO’lar, yatırımcıların her zaman ilgisini çekiyor. Peki, tam olarak ICO nedir ve neden bu kadar ilgi görüyor? Erkan aşamada yatırım yapanlara devasa kar elde etme şansı tanıyan bu sistem hakkında daha fazlasını keşfetmek isteyenleri keyifli bir içerik bekliyor. ICO ne demek başlığıyla, rehber niteliğinde yazımıza...
CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...
Dusk Coin Nedir? Dusk Network Ne İşe Yarar?
Geleneksel finansı ve gerçek dünya varlıklarını blok zinciriyle buluşturan bir proje düşünün: Dusk Coin. Hem bireyler hem de kurumlar için yeni nesil finansal çözümler sunarken gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliği aynı platformda bir araya getiriyor. Peki, Dusk Coin nedir ve merak edilmesinin arkasında ne var? Finansal dünyaya blok zinciri özelinde bir dokunuş yapan bu yenilikçi proje hakkında...
Gala Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun endüstrisinin ve blok zinciri teknolojisinin her geçen gün geliştiği ve daha geniş kitlelere ulaştığı bir gerçek. Kripto para sektörü için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Bunun farkında olan ve geçmişten edindiği tecrübeleri blok zinciri teknolojisiyle bir araya getiren Gala Games, kullanıcılarına yepyeni deneyimler sunma gayretinde. Peki tam olarak Gala coin nedir? Oyuncuların oyunlar üzerinde...
OM Coin Nedir? MANTRA Ne İşe Yarar?
OM coin, blok zinciri dünyasında yeni fırsatlar sunan yenilikçi projelerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek dünya varlıklarını tokenize etmekten, merkeziyetsiz kimlik sistemlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilen Mantra coin, yüksek performanslı bir altyapı üzerinde çalışıyor. Peki, OM coin nedir ve neden kripto topluluğunda bu kadar konuşuluyor? Bu yazıda, OM coin, yani Mantra DAO projesinin...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın