Finansal piyasalardaki her üründe olduğu gibi güvenlik açısından kripto paraların da üst düzey korumaya ihtiyacı vardır. Her ne kadar merkeziyetsiz yapısı ve altyapısı ile güvenli bir sistem olsa da kullanılabilirliği arttıkça bazı riskler de ortaya çıkmaktadır.
Kripto para, tamamen dijital, şifrelenmiş bir sanal para birimidir. Bilgisayarları kullanarak yapılan çok çeşitli matematiksel doğrulama işlemlerinin yani “madenciliğin” ardından üretilir. Değişim ve transfer edilebildiği gibi dijital cüzdanlarda da saklanabilir ve kripto para borsalarında farklı para birimlerine dönüştürülebilir. Tüm bu işlemler blok zincir üzerinde gelişir ve kripto paraların arkasında yatan güçlü ve güvenli teknoloji de tam olarak burada ortaya çıkmaktadır. Blok zinciri, bir kripto paraya dair tüm işlemlerin tutulduğu kayıt defteridir. Bu sistemde her veri girişi bir işlemi oluştururken sıralı gelen bu işlemler de bloku oluşturmaktadır. Blokların doğrulanması için eşler arası dağıtılmış bir sistem kullanılmaktadır ve onaylanan işlemler sisteme eklenmektedir. Blok zincir teknolojisi yapısı itibarıyla yapılan işlemlere oldukça güvenli bir teknoloji sunarken yapılan geliştirmelerle daha hızlı sistemler ile daha kullanılabilir hâle gelmektedir.
İşte kripto paralarınızı güvence altına almanın yollarından bazıları:
1. Kimlik Avına Dikkat Edin
Ödeme sistemlerinin birçoğunda yanıltıcı ödeme bilgileri ve kimlik avı gibi hırsızlık vakaları izlenirken kripto paralarda kötü amaçlı yazılımlar ile yapılan transfer ve depolama işlemlerinizin güvenliği engellenebilir. Yapılan kripto para transferlerinde işlem esnasında cüzdan numarasını değiştiren bir yazılım ya da yönlendirici e-posta gibi oltalama yöntemler ile cüzdan ve parolalarınız elde edilmek istenebilir. Bu sebeple kripto para işlemlerinde oldukça dikkatli olmak, güvenli bir ağ veya cihaz kullanmak oldukça önemlidir.
2. Kripto Paraları Saklamak
Kripto paraların depolanmasında da oldukça temkinli olmakta fayda var. En sık karşılaşılan problemlerden bir tanesi cüzdanın kaybolması ya da çalınmasıdır. Birçok kişi kripto para cüzdan dosyalarını bilgisayarlarında depolamaktadır. Bu da kötü amaçlı yazılım veya hard disk bozulması gibi riskleri beraberinde getirmektedir. Bu sebeple üst düzey kripto para yatırımcılarının çoğunun gizli anahtarlarının saklanabilir kopyalarını bulundurduğunu ve USB donanım cüzdanlarını kullandığını biliyoruz. Peki nedir bu USB donanım cüzdanı? Ledger Wallet olarak bilinen USB donanım cüzdanları, kripto varlıklarınızı (Bitcoin, Ethereum vb.) güvenli bir şekilde tutmanızı sağlayan hardware (donanım) offline cüzdandır. Kripto paralarınızı saklayabileceğiniz seçeneklerden en güvenli olanı bu donanım cüzdandır. Donanım cüzdanlarınızın içerisinde private keyinizi saklayan güvenli bir çip bulunur. Bu sayede anahtarınızı güvenli bir şekilde tutabilirken dilediğiniz kripto para işleminizi gerçekleştirdikten sonra cihazınızı bilgisayarınızdan ayırarak kripto paralarınızı offline olarak güvenle saklayabilirsiniz.
Saklama esnasında gösterilen özenin işlem esnasında da gösterilmesi gerektiğini unutmamalı; yapılan işlemlerde adres, miktar veya işlem ücreti gibi detayları tekraren kontrol ederek kripto para işlemleri gerçekleştirilmelidir. Dolayısıyla kripto paralara ve kriptografi teknolojisine güvenirken işlem esnasında ve depolama içinde ekstra dikkatli ve temkinli olmakta fayda var.
3. Güçlü Parola Kullanın
Güvenlik hakkında konuşurken güçlü bir şifrenin önemini küçümseyemeyiz. Bir araştırmaya göre ABD’deki Y kuşağının dörtte üçü aynı şifreyi 10’dan fazla cihaz, uygulama ve diğer sosyal medya hesaplarında kullanıyor. Ayrıca çoğunun aynı şifreyi 50’den fazla farklı yerde kullandığı belirtildi. Tahmin edilmesi zor olan güçlü ve karmaşık bir parolanız olduğundan emin olun ve parolanızı düzenli olarak değiştirin. Birden fazla cüzdanınız varsa ayrı parolalar kullanın. Ek güvenlik için iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) seçin. ICRYPEX’te çok katmanlı bir güvenlik seviyesi sunan 2FA ya da SMS doğrulama ile ișlem yapabilirsiniz.
4. Güvenli İnternet
Ticaret veya kripto para işlemleri yaparken yalnızca güvenli bir İnternet bağlantısı kullanın ve halka açık Wi-Fi ağlarından kaçının. Ev ağınıza erişirken bile ek güvenlik için bir VPN kullanın. VPN, IP adresinizi ve konumunuzu değiştirerek tarama etkinliğinizi; tehdit aktörlerinden güvenli ve gizli tutar.