Stellar Lumens Fiyatı Neden Artıyor?
Market hacmi en büyük dokuzuncu kripto para olan Stellar, Ukrayna Hükümeti’nin, merkez bankası dijital para birimini (CBDC) çıkarmak üzere Stellar ile anlaşma sağladığını duyurması üzerine Stellar (XLM) yükselişe geçti. 4 Ocak sabahı 0,13 USD ile fiyatlanan XLM, bu yazının yazıldığı tarihte %150 değer kazanarak 0,33 USD’den işlem görüyor.
Stellar Lumens (XLM) Neden Önemli
Dünyadaki tüm insanları ve finans kurumlarını birbirine bağlayıp sınır ötesi varlık transferlerinde maliyeti ve zamanı azaltmayı amaçlayan blockchain tabanlı, dağıtık defter teknolojisi kullanan küresel bir ödeme sistemidir. Ripple ile aynı amaç doğrultusunda geliştirilmiştir. Ek olarak makalemizi başlangıç seviyesinde okuyanlar var ise XLM nedir? bilin dedik. Dünya nüfusunun büyük bir kısmı bankacılık dışı kalmaktadır. Stellar bu noktada, küresel ekonomiye evrensel erişim ve katılım sağlamaya çalışır. Ripple kâr amaçlı bir şirket iken, Stellar Vakfı’nın kar gütme amacı yoktur. Bağış kabul etmenin yanı sıra kendi kullanımları için mevcut toplam XLM’lerin %5’ini operasyonel maliyetleri karşılamada kullanmayı amaçlar. Ripple bankacılık endüstrisini hedef almışken Stellar finansal kuruluşların yanı sıra bireysel kullanıcıları da hedef almaktadır. Stellar ayrıca, küresel olarak sınır ötesi ödemeler sorununu birlikte çözmeye çalışacakları Hyperledger projelerinin bir parçası olarak IBM ile ortaklık kurmuştur.
Stellar Çıkış Noktası ve Ripple ile Farkı Nedir?
Stellar, 2014’te aynı zamanda Ripple şirketinin de kurucuları arasında yer alan Jed McCaleb tarafından kurulmuştur. Mccaleb, Ripple’ın geleceği konusunda ortakları ile yaşadığı fikir ayrılıkları nedeniyle Ripple’dan ayrıldıktan sonra Stellar projesini başlatmıştır. Stellar, her ne kadar Ripple ile aynı temelden geliyor olsa da yapılan kod değişiklikleri ile tamamen benzersiz bir altyapıya sahip olmuştur. Ortalama iki ile beş saniye arasında olan işlem süresi büyük avantaj sağlamaktadır. Ek olarak birçok ICO, Ethereum tabanından ayrılıp hız avantajından ötürü Stellar’a geçiş yapmaktadır. Ripple, merkezi bir yapıya sahipken; Stellar merkezi olmayan sunucular ve dağıtık defter sistemiyle çalışması bakımından da farklıdır. Ayrıca akıllı sözleşmeler ve dağıtık sisteminde yeni tokenlar oluşturmak için de kullanılmaktadır. Sistemsel olarak bakıldığında Ripple’da olduğu gibi Stellar’da da ağların küçük bir kısmı doğrulama için kullanılır. Bu durum işlem hızını arttıran en önemli etkendir. Stellar Geliştirme Vakfı, toplam tedariğin %85’inden fazlasına denk olan yaklaşık 90 milyon XLM’e sahiptir.
Stellar Lumens (XLM) Nasıl Çalışır?
Bankalar, bir para birimini başka bir para birimiyle değiştirmek veya göndermek için gerekli aracı hizmetleri Stellar ile iş birliği yaparak doğrudan sağlar. Farklı para birimleri ile stellar ağı arasında bir köprü görevi görürler. Ağdaki tüm para işlemleri verilen krediler şeklinde gerçekleşir. Örneğin transfer yapmak isteyen bir kullanıcı XLM’yi USD ile almışken transferi yaptığı kişi TRY olarak muhafaza edebilir.
Stellar Lumens Madenciliği Yapılabilir mi?
Mevcut tüm Stellar, ağın faaliyete geçmesinden önce çıkarıldığı yani premining yapıldığı için madencilik söz konusu değildir.