Kripto paralar, menkul kıymet tokenları, hizmet tokenları derken kriptoloji teknolojisini kullanan varlıklar gün geçtikçe çeşitleniyor. Bu yazımızda bu varlıklardan biri olan NFT (non-fungible token) tokenlardan bahsedeceğiz.
NFT (Non-Fungible Token) Token Nedir?
Türkçe karşılığı ‘’değiştirilemez’’ olan Non-Fungible; eşsiz, benzersiz anlamında kullanılıyor. Non-fungible tokenlar ise, kripto para ya da merkezi para birimlerinden farklı olarak her biri kendine has özelliğe sahip olacak şekilde yaratılıyor. Örneğin birine 10 USD borç verdiniz diyelim. Borç verdiğiniz kişinin size borcunu öderken aynı 10 USD ile ödeme yapmasını şart koşmazsınız. Çünkü 10 USD değeri sabittir ve herhangi birinin cebindeki 10 USD’nin diğerinden hiçbir farklı yoktur. Non-fungible tokenlarda bu durum söz konusu değil. İlk bakışta aynı görünenler dahi, içerdikleri bilgi ya da özellikleri bakımından değiştirilemez ya da takas edilemez oluyorlar. Non-fungible tokena bir örnek olarak tren biletini verebiliriz. Her bir tren bileti; yolcu ismi, varış yeri ve zamanı, koltuk numarası gibi özellikleri ile birbirinden ayrışıyor.
NFT Tokenların Kripto Paralardan Farkları Neler?
Çoğu token, özellikle kripto paralar değiştirilebilirken, her bir NFT token, sahip oldukları benzersiz özellikler sebebiyle diğerlerinden farklı. Eğer birine bir Ethereum gönderir ve geri bir Ethereum alırsanız, bu değişim sizin için bir fark yaratmayacaktır. Ancak bu durum ERC-721 protokolünde yaratılan NFT tokenlar için geçerli değil. Tren biletinizi her hangi bir tren biletiyle değiştirmek örneğin, çok istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Diğer bir farklılık olarak Ethereum ağında yaratılan ve parasal karşılığı olan tokenların, ERC-20 standardına sahipken, NFT tokenlar yine Ethereum ağındaki ERC-721 ve ERC-1155 standartlarında üretildiğini söyleyebiliriz.
NFT Tokenlar Nelerelerde Kullanılır?
NFT tokenlar birçok kullanım alanına sahip; koleksiyonlar, oyunlar, sanat, sosyal para uygulamaları, Akıllı Sözleşme Platformları, Governance gibi konularda talep görüyorlar. NFT tokenlara örnek ilk projelerden biri olan ve çok ses getiren CryptoKitties’i verebiliriz. Sanal kedi yetiştirdiğiniz bu platformda her bir kedi yaşı, cinsi, rengi, kişiliği gibi konularda birbirinden ayrılıyor ve her bir kedinin bir eşi daha yok. Sanat alanında kullanılan bir NFT token uygulaması olan Codex ise, yapıtınıza ait bilgileri tokenlara eklediğiniz bir platformdur. Bu platform ile sanat parçasının sahipliğini ve benzersizliğini kanıtlayarak güvenlik ve sigorta alanlarında fayda sağlayabiliyorsunuz.