Pahallı hatalar yapmaktan nasıl kaçınabiliriz? Her zaman yeşil tarafta kalabilmeyi nasıl sağlayabiliriz?
Her şeyden önce, karlı ticaretin çok fazla dikkat gerektirdiğini bilmeliniz. Özellikle kripto para ticaretine yeni giren giriş seviyesindekiler rehberimizi dikkatle okumalarını tavsiye ediyoruz.
Kripto para ticaretinde uyulması gereken 11 adım
Hadi başlayalım!
1. İşlem yapacağınız saat aralığını belirleyin.
Kripto para borsalarında 7/24 işlem yapılabiliyor ancak bu durum sürekli yeni pozisyonların peşinde olmamız gerektiği anlamına gelmemeli.
2. Detaylı bir plan oluşturulmalı ve plana her koşulda bağlı kalınmalı.
Her tüccar zihinsel disipline vurgu yapmakta. İşleme girmek istenilen kripto para birimiyle ilgili gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra işleme girilebilir. İşleme girmeden önce sorulması gereken ilk soru “Yaptığım şeyin risk / ödül profili nedir? Diyerek kâr zarar planlaması yapılması gerekmekte. Olası kayıplarınızı ve kazançlarınızı “sınırladığınızda”, duygu üzerine dürtüsel olarak hareket etme olasılığı azalmakta. Stop-limit oranınıza işlemdeyken planınızın dışında düşüp geri toparlayıp yukarı yönlü ivme almasını beklerken aşağı yönlü gitmesi durumunda büyük zararlara maruz kalınabilir. Fakat işlemin stop olması durumunda fiyat düşer veya toparlamaya başlarsa güvenli bölgelerden işleme girilebilir. Ayrıca yatırım yapacağınız kripto para birimlerini çok iyi tanımalı ve duruma göre aksiyon almayı unutmayın.
İlginizi çekebilir : Al Sat Yapabileceğiniz En İyi 5 Kripto Para
3. Aşırı kazanma isteği frenlenmeli.
İşleme şuradan girip şuradan çıksaydım şu kadar kar ederdim gibi düşünceler daime psikolojik olarak yıpranmaya sebebiyet vermekte. Bunun gibi düşünceler kazanç sağlamaz fakat açgözlülüğe sebebiyet verebilir.
4. Kayıpları bir öğrenme fırsatı olarak değerlendirin.
Ticaretin temel kuralı kazanmak kadar kaybetmek de mümkündür fakat yapılan hatalardan ders alındığında zarardan çok kar olarak geri dönüş sağlanabilir. Gerçekten yanlış bir karar verdiyseniz, o zaman sizi bu yanlış karara götüren şeyi bulmaya çalışın. Mantık sağlam mıydı? Varsayımlarınız sağlam mıydı? İşleme girmek için aceleci davranıldı mı? Planıma uygun mu hareket edildi yoksa aceleci mi davranıldı gibi sorularla durum değerlendirmesi yapılabilir.
5. Fiziksel egzersiz yapın.
Ekran başında uzun süre vakit geçirmek sağlığınızı kötü etkileyecektir. Spor yapmaya uygun koşullar yoksa dahi rahatlatıcı ve stresten uzaklaştırıcı aktiviteler yapılmalı ki akıl ve ruh sağlığı korunabilsin.
6. İş gibi kabul edip zamanı bölüştürün.
Özellikle kripto ticaretinin ilk günlerinde gün boyunca fiyatları, pozisyonları ve olasılıkları takıntı haline getirmek doğaldır. Fakat bunu minimuma indirip uzaklaşmak da başarılabilmelidir.
7. Ticarete çok fazla mali baskı uygulamayın.
Geçim kaynağınız işlemlerinizin sonuçlarına bağlı olduğunda ticarete psikolojik etkenler de dahil olur. Mantıklı düşünmek daha zorlaşır. Kaygı tarafından yutulmak kolaydır, bu da sizi kayıp veya kazançların peşine düşmeye itebilir. Bu durumlar riskleri arttırır ve planlı ilerlemeyi zorlaştırır.
8. Duygularınızı kontrol altında tutmalısınız.
Ticaret yaparken duygusal açıdan kontrole sahip olmak son derece önemlidir. Duygusal kontrolü geliştirmenin en iyi yolu planlama ve plana sadık kalıp tekrarlama sürecidir.
Ticarete başladığınızda, işler iyi gittiğinde kendinizi bir dahi gibi hissetmeniz çok normaldir fakat işler kötü gitmeye başladığında kaydı, stres artacağı için öğrenmek güçleşir ve kontrol mekanizması zayıflar. Bu yüzden mümkün olduğunca duygular kontrol altında tutulmalıdır.
9. Ara verilmeli.
Sık sık telefondan, dizüstü bilgisayardan, çizelgelerden uzaklaşın. Bu akıl ve ruh sağlığınız için gereklidir. Nihayetinde kripto dışında koca bir dünya var.
10. Zaman yönetimi iyi planlanmalı.
Yaptığınız her şeyde zaman yönetimi öncelikli olmalıdır. Önemli olan sadece kazanmak değildir. Asıl önemli olan ne kadar zamanda ne kadar kazanılabildiğidir ve bu yüzden zamanı etkili kullanıp planlı ilerlemek gerekmektedir.
11. Kripto para ticareti yaparken stres ve kaygının asla gerçekten ortadan kalkmayacağını bilin.
En tecrübeli, dengeli tüccarlar bile zaman zaman zorunlu fiyat kontrol dürtüsüne teslim olabileceklerini söylüyorlar. Zamanınıza paradan çok değer vermelisiniz.Diğer bir deyişle, 7 gün 24 saat kripto grafiklerine bakarak geçiriyorsanız ve hayatınızda hiçbir şey yapmıyorsanız, akıl ve ruh sağlığınız yıpranmış olabilir. Paranız size daha fazla zaman kazandırmıyorsa durup neleri hatalı yaptığınızı düşünmeli ve ona göre hareket edilmelidir.