“İkinci nesil blockchain” olarak tanımlanan Ethereum en popüler kripto paralar arasındadır. Ethereum, geliştiricilerin merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmasını ve dağıtmasını sağlayan, blockchain teknolojisine dayanan açık kaynak kodlu platform olarak karşımıza çıkıyor. Kullanışlı bir kripto para biriminin ötesinde ethereum, her yeni uygulama için tamamen orijinal bir blockchain inşa etmek yerine, binlerce farklı uygulamanın hepsinin tek bir platformda geliştirilmesini sağlıyor ve dolayısıyla blockchain uygulamaları oluşturma sürecini hiç olmadığı kadar kolay ve verimli hale getiriyor. Ayrıca birçok gelişmiş özelliği ve yeni teknolojileri içinde barındıyor. Ethereum yenilikleriyle diğer kripto para birimlerinden önde olmayı başarıyor ve blockchain girişimleriyle dikkat çekiyor.
Blockchain girişimlerinde 200’den fazla girişimi baz alarak yapılan bir araştırmaya göre, ethereum blockchain protokolünde Avrupa’da ilk sırada yer almayı başardı. Araştırmada Avrupa Birliği’nde merkezi olmayan çözümler üzerinde işleyişlerini devam ettiren şirketlerin %27’sinin ethereuma bağlı olarak çalışmalarını sürdürdüğü üzerinde duruluyor. Araştırmada yer alan verilere göre, blockchain protokollerinin uygunluğunun sektöre bağlı olduğu değerlendiriliyor. Kurumsal blockchain girişimleri tarafından kullanılan protokollerin içerisinde büyük payı bulunan etheruem’un; sanat, kültür ve gayrimenkul gibi birbirinden bağımsız sektörlerde faaliyet gösteren her şirketlere hitap etmesi bu payı arttıran en önemli etkenlerden biri olarak görülüyor. Bu sektörlerdeki varlıkların tokenizasyonu çok sayıda kullanım durumu sunuyor. Öte yandan protokoller arasında birlikte çalışabilirliğin uzun vadede büyük öneme sahip olduğu belirtiliyor.
Araştırmanın dikkat çeken bir diğer başlığı da şirketlerin operasyonlarında blockchaini tercih etmelerinin temel sebebi aracıların ortadan kaldırmasıdır. Sistemin aracıya ihtiyaç duymadan kişiden kişiye (peer to peer) değer, veri değiş tokuşunu yapması sonucunda geleneksel sistemlerde aracılara ödenen komisyonu ortadan kalkıyor. Dolayısıyla işlem maliyetleri en aza indirgeniyor ve şirketlerin %40’ının da blockchaini tercih etmesinin en büyük sebebinin işlem maliyetlerinin düşüklüğü olduğu öngörülüyor. Şirketlerin %30’u ise blockchainde üçüncü bir tarafın verilerde herhangi bir değişiklik yapamaması nedeniyle bu teknolojiyi tercih ettiğini ifade ediyor.
Oldukça gelişmiş bir ağ yapısına sahip olan ethereumun ve blockchain teknolojisinin ilerleyen yıllarda giderek yaygınlaşacağı ve tüm dünyayı etkisi altına alacağı kaçınılmaz olarak görülüyor.