Bitcoin ve diğer kripto paraların çalışma mantığı, şifreleme üzerine kuruludur. Madencilerin blokzincirde gerçekleşen işlemleri teyit etmek için, SHA 256 ile oluşturulan şifreleri çözmeleri gerekir. Burada aslında çözümleme tamamen deneme yanılma ile yapılır. Bu denemeler saniye başına ne kadar fazla olursa, madenci işlemi o kadar çabuk onaylayabilir ve blokzincirden o kadar çok ödül alabilir. Kuantum bilgisayar ise binary bilgisayarın yüzlerce yılda çözümlediği işlemleri, saniyeler içinde çözümlemeyi başarıyor.
Son zamanlarda Google’ın kuantum bilgisayarlar ile yaptığı çalışmalar konuşulan konular arasında. Google, bu çalışmada binary bilgisayarların çözümleyemediği problemi, kuantum bilgisayar kullanarak ilk kez çözümlediklerini iddia etti. Bu durum teknoloji ve bilim dünyasında sansasyon yaratsa da, kripto piyasasında soruları, kuşkuları da artırdı.
Kripto paraların geleceğini, kullanımı artacak bu teknolojiyi göz önünde bulundurarak, kripto paraların şifreleme yapılarına göre değerlendirmek gerekir. Bitcoinin SHA-256 üzerine kurulu şifreleme yapısının olduğunu belirtmiştik. Günümüzde, SHA-256 şifrelemesini çözen ve bilinen, kuantum bilgisayarın çözebileceği bir algoritma şu an mevcut değil. SHA-256, yani bitcoin, kuantum bilgisayara karşı dirençli. Grover’s algoritması ile SHA-256 şifrelemeyi kuantum bilgisayarlar ile çözmeye çalışınca 2^256 dan sadece 2^128’e düşüyor.
Ethereum tarafında ise, yeni çıkacak Ethereum 2.0 ile şifreleme zorluğu 231 kat artacak. Bu da kuantum bilgisayarlara karşı ethereum’un madencilik gücünü artıracak. Ethereum geliştiricileri kuantum bilgisayarların ne kadar güçlü olduğunun ve olacağının farkında. Geliştiriciler, kuantum bilgisayara karşı asıl çalışmayı, 2027’de çıkarmayı planladıkları Ethereum 3.0 ile yapacak. zk-SNARKs’dan zk-STARKs protokole geçiş ile ethereum kuantum – güvenlik önlemini tam olarak almış olacak.
Sonuç olarak kuantum bilgisayarlar sadece blokzincir için değil, genel itibariyle siber güvenlik açısından büyük risk taşımakta. Bu alanda Google gibi çalışmaların gün geçtikçe arttığını göreceğiz ancak günümüzde kuantum bilgisayarlar hayatımıza tam anlamıyla girmiş değil. Kuantum bilgisayarlar, hayatımızda yer aldığında kripto para piyasasının da buna hazır olmak için gerekli altyapı çalışmalarını yapmış olacağını söyleyebiliriz.