Toncoin (TON) Nedir? TON Coin Nereden Alınır?

toncoin nedir

Kripto para dünyası hızla gelişiyor ve her gün yeni projeler yatırımcıların dikkatini çekiyor. Adının sıkça duyulduğu kripto para projelerinden bir tanesi de dünyada milyonlarca kullanıcıya sahip Telegram tarafından başlatılan Toncoin. Peki, Toncoin nedir ve neden bu kadar ilgi görüyor?

Toncoin, güvenli ve ölçeklenebilir bir blok zinciri platformu oluşturmayı hedefleyen yenilikçi bir kripto para projesidir. Hızlı işlem süreleri ve düşük maliyetler sunarak kullanıcılarına büyük avantajlar sağlayan Toncoin, geleceğin dijital ekonomisinde önemli bir rol oynamayı amaçlıyor. Eğer siz de bu heyecan verici proje hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Toncoin’in sunduğu yenilikler ve potansiyel avantajlar hakkında merak ettiklerinizi keşfetmek için okumaya devam edin.

Toncoin Projesi Nedir?

toncoin projesi

Toncoin veya daha çok tercih edilen adıyla TON, dünyaca ünlü mesajlaşma uygulaması Telegram’ın girişimiyle ortaya çıkan bir katman-1 projesidir. Başlangıçta “Telegram Open Network” olarak tanıtılmış olsa da Telegram’ın geri adım atması birtakım değişiklikleri de beraberinde getirdi. Kendi ağına sahip bu projenin yerel kripto para birimi olan TON’un bir önceki ismi ise Gram olarak biliniyordu.

Toncoin, yeni nesil bir internet yaşamı için merkezi olmayan vizyonun geliştirilmesine katkıda bulunacak çeşitli ürün ve hizmetler sağlamayı amaçlayan dağıtılmış bir süper bilgisayar veya süper sunucu olarak tasarlanmıştır. Toncoin projesi esnek bir mimariye sahip ve tüketiciye hizmet etmeye odaklanan, topluluk odaklı bir blok zinciridir.

Toncoin’in ana hedeflerinden bir tanesi işlem süreçlerini iyileştirmektir. Hatta Toncoin’in bu konudaki ilk fikri, Toncoin’i kullanıcıların fon satın almasına, göndermesine, saklamasına olanak tanıyan, kullanımı kolay bir uygulamaya entegre etmekti. Bunu bugün başaran Toncoin projesi sayesinde Telegram uygulaması kullanılarak kripto para alım satım ve transfer işlemleri gerçekleştirilebiliyor.

Toncoin’in ana kripto para birimi işlevi görmesi nedeniyle ağ, verimliliğe öncelik vererek işlem ücretlerinin hem minimum düzeyde olmasını hem de optimum ağ operasyonlarına yardımcı olmasını sağlar. Bu işlemsel çerçeveye ek olarak Toncoin ağı, merkezi olmayan depolama yetenekleri sunma, güvenlik ve işlevselliği eşit ölçüde vurgulama konusunda önemli ilerlemeler kaydetti.

Hatta bu projenin web sitesine bakıldığında, platform sayesinde kullanıcılara hızlı, şeffaf ve güvenli ödeme hizmetleri sunularak işlemlerin minimum ücretle ve üçüncü taraf uygulamalarla kolayca gerçekleştirildiğine değinilir.

Geliştiricilerin odak noktasında; merkezi olmayan depolama, merkezi olmayan hizmetler, alan adı sistemi (DNS eşdeğeri), anonim bir ağ, anında ödeme platformu ve uygun fiyatlı/hızlı işlem işlemleriyle tam teşekküllü bir ekosistem oluşturmak vardır.

Tüm bu detaylar, “Toncoin projesi nedir?” sorusunu yanıtlamak için bir çerçeve sunar. TON coin hakkında daha fazla detaya ulaşabileceğiniz bu yazımızda onun farklı yönlerine değiniyor olacağız.

TON Coin Nedir?

TON, Toncoin projesinin yerel kripto para birimidir. Toncoin üzerinde inşa edilen ağ operasyonları, işlemler, oyunlar ve koleksiyon ürünlerinde kullanılır. Ayrıca, işlem ücretlerinin ödenmesi, yönetişim süreçlerini katılım sağlanması ve staking işlemleri için yine TON coin kullanılır. “TON coin arzı ne kadar?” diye bakıldığında ise bu rakam bu yazının yazıldığı tarihte 5,109,146,236 olarak görülür. İlerleyen zamanlarda bu sayıda değişiklik olabilir. Piyasa değerine göre fazlasıyla rekabetçi bir tutum sergileyen Toncoin ön sıralarda performans gösterir. Peki TON ne işe yarar?

TON coin için genel kullanım alanları ise aşağıdaki gibidir;

  • Akıllı sözleşme işlemleri için işlem ücreti,
  • Zincirler arası transfer ücretleri,
  • Blok zincirini korumak için validatörlerin stake ettikleri tutarlar,
  • Platform üzerine inşa edilen uygulamalar tarafından sağlanan ödeme hizmetleri,
  • Toncoin, TON’un zincir içi yönetim programının ayrılmaz bir parçasıdır,
  • TON Proxy için ödeme,
  • Stake işlemi yoluyla ağ güvenliğine katkıda bulunmak,
  • Blok zinciri tabanlı alan adları (DNS) için ödeme,
  • Merkeziyetsiz veri depolama için ödeme.

“Ton coin nedir?” sorusunu cevapladıktan sonra, şimdi bu proje hakkında diğer detayları da ele alabiliriz.

TON Depolama Nedir?

Geleneksel dosya paylaşım hizmetlerine (örn. Dropbox) benzer şekilde çalışır ancak özel şifreleme gibi özellikler sunarak gizlilik ve güvenliğe öncelik verir.

TON Proxy Nedir?

TON Proxy, kullanıcıların merkezi olmayan ağlar aracılığıyla TON blok zincirine erişmesini mümkün kılar. Ağ katılımcılarının sansürden kaçınmasını ve anonimliğini tamamen korumasını sağlayan bir araçtır.

Ton Cüzdanı Nedir?

Ton cüzdanı, sahip olunan kripto paraların TON blok zinciri üzerinde saklanmasına, alınmasına ve gönderilmesine aracılık eder. Mevcut bir cüzdan varsa, tek tıklama ile içe aktarılabilir. Ton ekosistemini kullanmak için TON ile entegre çalışacak farklı cüzdanlar da bulunur. Bu cüzdanlar arasında gerçekleştirilmek istenilen işleme göre farklı tercihlerde bulunulabilir.

Toncoin Avantajları Nelerdir?

toncoin avantajları nelerdir

Toncoin projesini kripto para dünyasında öne çıkaran ve kullanıcıların ilgisini çeken başlıca avantajlar aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek Hız: Eylül 2021’den itibaren dikkate değer bir başarı ile ağ, şaşırtıcı bir şekilde 55.000 TPS’ye ulaştı. İlerleyen dönemlerde ise 104.715 TPS’ye kadar çıkarak blok zincirleri arasında iddialı bir rakama ulaştı.
  • Yenilikçi Yapı: Toncoin ağı, genellikle “blok zinciri içinde blok zinciri” olarak tanımlanan parçalama ilkesini esas alan çok katmanlı bir model üzerinde çalışır. Bu yapı, doğrulanmamış blokların birikmesini önlemeye yardımcı olur ve işlemlerin daha hızlı yapılmasını kolaylaştırır.
  • Kripto Para İşlemleri: Telegram üzerinden kripto para alım ve satım işlemleri gerçekleştirilebilir. Hatta alım işlemlerinde kredi kartı kullanılabilir.
  • Kripto Para Basımı: İstenildiği durumlarda sadece birkaç tıklamayla kullanıcılar kendi kripto para birimini oluşturabilir.
  • İletişim: eSIM uyumlu bir telefona sahip olunursa, Telegram uygulaması aracılığıyla bir eSIM satın alınabilir. Daha sonra gidilen ülkeye ait bir SIM takılabilir ve yabancı bir ülkedeyken kolayca bağlantıda kalınabilir.
  • Geniş Hizmet Kapsamı: Toncoin ekosistemi, farklı kullanıcı tercihlerine hizmet veren Toncoin cüzdanlarından, geliştiricilere dApp’ler oluşturmaları için bir platform sunan Toncoin hizmetlerine kadar çok sayıda hizmete sahiptir.
  • Ödeme Seçeneği: Telegram üzerinden ödemeler kolaylıkla gönderilebilir veya alınabilir.
  • Alan Adı: Toncoin alan adları tıpkı Ethereum Name Service (ENS) gibidir. Böylece alfasayısal cüzdan adresin tamamını kullanmak yerine bir web sitesi domain tercih edilerek ödemeler kolayca alınabilir veya gönderilebilir. Bu alan adları TON ağı içinde satın alınabilir.
  • PoS Konsensüs Mekanizması: Proof of Stake konsensüs mekanizmasının benimsenmesi, işlem doğrulamanın hem hızlı hem de etkili olmasını sağlar. Bu süreç için hayati öneme sahip olan doğrulayıcılar ve aday gösterenler, akıllı sözleşmelerin sınırları dahilinde çalışarak ağ güvenliğini güçlendirir. Üstelik tüm bunlar TON Sanal Makinesi (TVM) altında sorunsuz bir şekilde çalışır.

Toncoin Nasıl Çalışır?

toncoin nasıl çalışır

Toncoin, ağ ölçeklenebilirliği ve güvenilirliği için hisse kanıtı (PoS) fikir birliği modelini kullanır. TON, parçalama veya segmentasyon (blok zinciri içinde blok zinciri) ilkesi üzerine inşa edilmiş seviyeli bir yapıya sahiptir. Parçalama özelliği sayesinde, her parçanın belirli bir amacı olduğu aynı blok zincirinde birden fazla alt ağı kullanır. Ağın doğrulanmamış blokların birikmesini önlemesine olanak tanır ve görevleri hızlandırır.

Doğrulama ve işleme hızının yüksek seviyelere ulaşmasında ana etken, segmentler arasında kurulan etkileşimin oldukça iyi olmasıdır. Bu sayede çok yüksek miktarlarda TPS doğrulanabilir ve işlenebilir.

Toncoin projesindeki akıllı sözleşmeler, TON Sanal Makinesi adı verilen özel bir platformda yürütülür. Verimlilik ve kolay uygulama için tasarlanmıştır.

TON Coin Madenciliği Nasıl Yapılır?

ton coin madenciliği nasıl yapılır

Toncoin, ilk zamanlarda kripto para madenciliği yapılabilen bir dijital varlıktı. Bugün TON coin madenciliği sona ermiştir. 2020 yılının haziran ayında başlayan TON coin mining süreci, 28 Haziran 2022’ye kadar devam etti. Bu zaman aralığında kullanıcılar yaklaşık olarak günde 200.000 adet TON çıkarıyorlardı. TON madenciliğinin yapıldığı dönemde ise Proof of Work ve Proof of Stake karışımı olan Initial Proof of Work sistemi kullanılıyordu. Hatta Toncoin bu sistemi kullanan ilk şirketti.

Telegram ekibinin Toncoin projesinden çekilmesi, mevcuttaki madencilik sürecini sonlandırmıştı. Bu aşamadan sonra madencilik sürecini devam ettirmek isteyenlere Infinity TON Madencilik Havuzu tanıtıldı. Bu yöntem ise bir havuz madenciliği olup, Ethereum veya başka bir kripto para biriminin çıkarılmasını ve sonrasında TON’e çevrilmesini içerir. Aslında stake temelli bir sistemdir ve bugün kullanımı sona ermiştir.

Bugün ise açık kaynaklı merkezi olmayan TON havuzu ile stake süreci yürütülür. Blokları doğrulayan ve ağ güvenliğine katkıda bulunanların ödül kazandığı bir Proof of Stake konsensüsü faaliyettedir. Doğrulayıcı olmak istemeyenler varlıklarını doğrulayıcılara ödünç vererek de staking sürecine katılabilirler. Doğrulayıcı olmak isteyenler, yüksek performanslı bir donanıma sahip olmalı ve beraberinde büyük miktarda TON sahibi olmalıdır. Doğrulayıcı olarak işleme başlayanlar doğrulama turunun tamamlanmasından sonra kilitledikleri TON’u katkılarından dolayı onlara verilen ödülle birlikte geri alırlar.

Toncoin Kurucusu Kim?

toncoin kurucusu kim

Toncoin projesinin kurucuları, Nikolai Durov ve Pavel Durov olarak bilinir. Durov kardeşler, aynı zamanda Telegram’ın da kurucusuydu ve böyle düşünüldüğünde de Toncoin projesi Telegram tarafından başlatılmıştı.

“Toncoin ne zaman çıktı?” diye bakılacak olursa, takvim bizi 2018 yılına götürür. Toncoin ilk olarak GRAM olarak isimlendiriliyordu. Proje, SEC ile yaşanan hukuki süreçlerden sonra Telegram tarafından bırakıldı. Toncoin projesindeki isim değişikliği de bu süreçte gerçekleşti. “Telegram Open Network” ismiyle başlayan proje, Telegram’ın çekilmesinden sonra yoluna sadece “The Open Network” olarak devam ediyor. Toncoin projesi SEC tarafındaki gerçekleşen olaylardan sonra TON Vakfı tarafından devralındı ve bugün bu vakıf altındaki bağımsız geliştiriciler tarafından sürdürülüyor.

Toncoin Geleceği Nasıl?

toncoin geleceği nasıl

Toncoin, piyasa değeri olarak değerlendirildiğinde piyasanın en önde gelen projelerinden biri olarak varlığını sürdürür. Projenin Telegram tarafından başlatılması onun değer kazanmasında güçlü bir etken olmuştu. İlerleyen dönemlerde projenin Telegram tarafından bırakılması ise, onu yok etmedi. Hatta TON Vakfı’nın projeyi devralması, onun daha da ileriye taşınmasına destek oldu.

İlerleyen dönemlerde proje üzerinde geliştiricilerin artması, yeni ve mevcut çözümlerin de ileriye taşınması Toncoin projesinin daha da iyi noktalara gelmesine yardımcı olabilir.

TON Vakfı ile Telegram ortaklığı, Toncoin’in son yükseliş rallisinin en önemli nedenlerinden biridir. Yani Toncoin ile Telegram arasında bir entegrasyon kurulması, projenin hala ileriye götürüldüğüne dair güçlü bir belirteç.

Neredeyse 1 milyara yakın aktif kullanıcısı olan Telegram, Toncoin’in kitlesel olarak benimsenmesi ve dağıtımı için önemli bir kanalı temsil eder. Toncoin’in bu büyüyen Telegram kullanıcı tabanına maruz kalması, zaman içinde TON blok zincirinde benimsenme ve etkinlikte kademeli bir artış görülmesine yardımcı olabilir.

Toncoin (TON) Nasıl Alınır?

Toncoin, hızla büyüyen kripto para dünyasında dikkat çeken projelerden biri. ICRYPEX kripto para borsası ise, sunduğu benzersiz avantajlar ile öne çıkarak Ton coin al işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlıyor. ICRYPEX, yüksek güvenlik standartları ve gelişmiş şifreleme teknolojileri ile varlıklarınızı korurken, kullanıcı dostu arayüzü sayesinde hem yeni başlayanlar hem de deneyimli yatırımcılar için kolay ve etkili bir platform sunar. Hızlı işlem süreleri ve düşük işlem ücretleri ile ekonomik bir deneyim sağlayan ICRYPEX, 7/24 müşteri desteği ile her zaman kullanıcılarının yanındadır. Hemen şimdi ICRYPEX’e katılın ve Toncoin dünyasına adım atarak bu yenilikçi projeden faydalanın!

CEEK Coin Nedir? CEEK VR Ne İşe Yarar?
Geleceğin eğlence hayatı nasıl olacak, hiç merak ettiniz mi? CEEK VR, sanal gerçeklik dünyasında yeni bir çağ açarken, “CEEK coin nedir?” sorusu giderek daha fazla ilgi çekiyor. Dijital etkinlik deneyimlerine yepyeni bir boyut kazandıran bu yenilikçi ekosistem, kullanıcıları sınırsız bir dünyanın parçası olmaya davet ediyor. Eğlence temasından çok daha fazlasını sunan CEEK VR’ın oluşturduğu...
Bitcoin Dominance Nedir? Neden Bu Kadar Önemli?
Kripto dünyasında Bitcoin, yalnızca ilk olma özelliğiyle değil, aynı zamanda piyasa üzerindeki hakimiyetiyle de öne çıkıyor. “Bitcoin dominance nedir?” sorusu tam da bu noktada devreye giriyor. Bitcoin dominance, Bitcoin’in diğer kripto paralara kıyasla ne kadar güçlü olduğunu gösteren kritik bir oran. Bu oran, yatırımcıların piyasa trendlerini daha iyi anlamasına yardımcı olurken, kripto dünyasının...
Filecoin Nedir? FIL Ne İşe Yarar?
Dijital çağda verilerimiz her zamankinden daha önemli hale geldi ve bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması büyük bir ihtiyaç doğurdu. Ancak, geleneksel bulut depolama çözümleri her zaman en güvenilir seçenek olmayabilir. İşte bu noktada, merkeziyetsiz bir yapıyla çalışan Filecoin devreye giriyor. “Filecoin nedir?” sorusunun cevabı, yalnızca dosyalarınızı saklamakla kalmayıp, aynı zamanda...
Meme Coin Nedir? Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?
Kripto para dünyasında son yıllarda büyük ilgi uyandıran meme coinler, geleneksel kripto paralardan farklı bir konuma sahip. Özellikle sosyal medyanın gücünü arkasına alarak hızla popülerleşen bu kripto para türleri, temel olarak şaka amaçlı başlasa da, ciddi yatırım fırsatlarına dönüşebiliyor. Peki, meme coin nedir ve neden bu kadar dikkat çekiyor? Eğlenceli temaları, büyük topluluk destekleri ve...
Render Coin Nedir? RNDR Ne İşe Yarar?
Render, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimlerin işlenmesi anlamına gelir. Render işleminin yapılabilmesi içinde grafik işlemci birimine yani GPU (Graphics Processing Unit)’ya ihtiyaç duyulur. Bu render işlemini bireysel olarak gerçekleştirmek birçok kişi için maliyetli ve zaman alıcı olabilir. Render projesi de tam olarak burada devreye girerek, herkes için işleyişi kolaylaştırmak için çözümler...
Beam Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital oyun dünyasında her geçen gün yeni bir yenilikle karşılaşıyoruz. Ancak bazı projeler, diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Beam Coin nedir diye merak edenler için bu proje, blok zinciri teknolojisini oyunlarla buluşturur. Oyun geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştıran ve beraberinde oyuncuların yaşayacağı deneyimi zirveye çıkarmayı hedefleyen bu projenin nasıl başarılı olduğuna...
Dusk Coin Nedir? Dusk Network Ne İşe Yarar?
Geleneksel finansı ve gerçek dünya varlıklarını blok zinciriyle buluşturan bir proje düşünün: Dusk Coin. Hem bireyler hem de kurumlar için yeni nesil finansal çözümler sunarken gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirliği aynı platformda bir araya getiriyor. Peki, Dusk Coin nedir ve merak edilmesinin arkasında ne var? Finansal dünyaya blok zinciri özelinde bir dokunuş yapan bu yenilikçi proje hakkında...
Gala Coin Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun endüstrisinin ve blok zinciri teknolojisinin her geçen gün geliştiği ve daha geniş kitlelere ulaştığı bir gerçek. Kripto para sektörü için de benzer bir söylemde bulunulabilir. Bunun farkında olan ve geçmişten edindiği tecrübeleri blok zinciri teknolojisiyle bir araya getiren Gala Games, kullanıcılarına yepyeni deneyimler sunma gayretinde. Peki tam olarak Gala coin nedir? Oyuncuların oyunlar üzerinde...
OM Coin Nedir? MANTRA Ne İşe Yarar?
OM coin, blok zinciri dünyasında yeni fırsatlar sunan yenilikçi projelerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek dünya varlıklarını tokenize etmekten, merkeziyetsiz kimlik sistemlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılabilen Mantra coin, yüksek performanslı bir altyapı üzerinde çalışıyor. Peki, OM coin nedir ve neden kripto topluluğunda bu kadar konuşuluyor? Bu yazıda, OM coin, yani Mantra DAO projesinin...
ADA Coin Nedir? Cardano (ADA) Projesi
Blok zinciri teknolojisinin sınırlarını zorlayan Cardano, kripto dünyasında dikkatleri üzerine çekmeyi başaran projelerden biri. Sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde, yenilikçi bir platform olan Cardano’nun güvenli ve ölçeklenebilir bir dijital ekosistem yaratma amacına nasıl odaklandığını görecek ve “ADA coin nedir?” sorusunun izini süreceksiniz. Piyasa hacmine göre kripto para dünyasında...


Bir hesap oluştur

Şimdi bilgi birikiminizi kullanacağınız bir hesap yaratın